8 moduri de a pastra curat aerul din locuinta

Publicat: 05 Ianuarie 2012 | Actualizat: 05 Ianuarie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Chiar daca o persoana este sanatoasa sau sufera de boala obstructiva cronica, bronsita cronica, emfizem sau alte afectiuni pulmonare, este important sa evite iritantii cailor respiratorii.

In acest scop, exista mai multe moduri prin care se poate pastra curat aerul din locuinta.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Masuri pentru a mentine curat aerul in locuinta

1. Inlocuirea semineelor cu lemne - Desi sunt romantice si fermecatoare, acestea vor produce particule care pot ajunge in plamani, iar respiratia va fi ingreuntata. Lemnele utilizate pentru seminee scot funingine si carbon, iar inhalarea acestora poate agrava unele boli pulmonare deja existente.

2. Evitarea fumului de tigara - Fumatul este cauza a aproximativ 85% din cazurile de BPOC. Cei diagnosticati deja cu afectiuni pulmonare trebuie sa evite chiar si fumatul pasiv pentru ca, in aceasta situatie bolile plamanilor vor progresa rapid. Nu este un secret ca renuntarea la acest obicei este foarte dificila. De aceea, daca este necesar se va solicita ajutor de specialitate.

3. Indepartarea acarienilor - Acarienii din praf patrund in saltelele si lenjeria de pat. Acestia sunt un factor declansator al astmului si inrautatesc starea celor care sufera de boli pulmonare.

De aceea, nivelul lor intr-o locuinta trebuie sa fie minim. Specialistii recomanda utilizarea de saltele si perne speciale, nefiind indicate cele din pene de gasca. Lenjeriile vor fi spalate cu apa fierbinte (la peste 90 de grade celsius) cel putin o data pe saptamana.

4. Folosirea de produse fara parfum - Produsele de curatenie cu miros puternic folosite pentru indepartarea prafului si alergenilor pot fi iritante pentru plamani. Chiar si simpla prezenta intr-o casa recent curatata cu astfel de produse ar putea fi o problema, nefiind suficienta nici macar purtarea unei masti. Acest lucru inseamna ca folosirea otetului sau a sapunului clasic ar putea fi mai sanatoasa.

Ar trebui evitate chiar si spray-ul de par, parfumurile, adezivele, vopselurile si produsele folosite pentru improspatarea aerului cu mirosuri puternice. De altfel, daca se doreste improspatarea aerului se va aerisi si curata camera, nu se vor masca mirosurile neplacute.

5. Necesitatea filtrarii aerului - Filtrele de aer pot reduce dramatic cantitatea de particule fine care irita plamanii. Este recomandabil ca sistemul de ventilatie sa dispuna de un astfel de filtru, care va fi schimbat si curatat in mod constant.

6. Ferestre inchise - Ozonul si alte forme de poluare a aerului, cum sunt alergenii din aer si praf pot afecta plamanii. Acest lucru poate fi suparator mai ales in sezonul alergiilor sau in cazul in care se locuieste intr-o zona predispusa la acumularea de praf. Ca atare, cand aerul este foarte poluat, ferestrele se vor tine inchise.

7. Inlaturarea mucegaiului si a sporilor - Sistemele bune de ventilatie din dormitor si baie pot preveni aparitia mucegaiurilor si sporilor care pot declansa probleme pulmonare. Nivelul de umiditate din interiorul unei locuinte nu va depasi 40%. Pentru a face acest lucru se poate folosi inclusiv un dezumidificator.

8. Verificarea sobei - Ca si in cazul semineelor, soba cu lemne poate provoca probleme daca nu este complet inchisa si dotata cu un sistem bun de ventilatie. Locuinta poate ramane calda si confortabila toata iarna daca va fi incalzita cu radiatoare sau cu ajutorul incalzirii centrale. Chiar si soba cu gaz poate fi problematica pentru cei cu probleme pulmonare grave.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CENTRU MEDICAL DE ALERGOLOGIE SI STOMATOLOGIE
Tel: 0756788218
Craiova, Str.Batranilor Nr.4, Bl.21-25,in Apropiere De Gara Craiova, Langa...
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Medici

dr AURA FLORINCESCU-GHEORGHE
Alergologie si imunologie clinica - CENTRU MEDICAL DE ALERGOLOGIE SI STOMATOLOGIE
Craiova, 0756788218

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Reduce oboseala si extenuareaReduce oboseala si extenuarea

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Protejati-va pielea de efectele nocive ale iernii

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

A venit toamna si frigul? Ce bucurie! Copiii nostri sunt protejati si isi pot continua joaca afara!

Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani