5 mituri de detoxifiere care va pot compromite sanatatea

Actualizat: 03 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Gandite ca metode de indepartare a toxinelor din corp si de slabit, dietele de detoxifiere se bucura de o popularitate crescanda in ultimii ani. Chiar daca celebritatile sau cateva nume publice din lumea medicala le promoveaza, expertii in nutritie sunt inca rezervati in a declara daca ele functioneaza cu adevarat, din punct de vedere stiintific.

Odata cu extinderea diverselor retete eliminare a toxinelor din corp, au luat nastere si numeroase mituri de detoxifiere, care fie va pot induce in eroare, fie va pot compromite starea de sanatate. Epidemiologii Scolii Publice de Sanatate de la Harvard sustine ca nu exista nicio baza pertinenta in biologia umana care sa ateste eficienta unei formule de detoxifiere, care sa nu tina de functiile organismului (ale organelor interne si ale sistemului imunitar) de excretare a toxinelor din corp.

Ce sunt curele de detoxifiere

Curele de detoxifiere sunt diete de slabit extreme, care pretind curatarea organismului de substantele toxice si stimularea pierderii in greutate. Cu alte cuvinte, principiul detoxifierii este acela ca fiecare corp are nevoie de ajutor in a elimina toxinelor nocive, ingerate din alimentele procesate sau provenite din diverse surse ale mediului inconjurator.

In teorie, dupa expulzia toxinelor din organism, acesta functioneaza mai bine, iar metabolismul isi intensifica activitatea, instalandu-se procesul de ardere a grasimilor.

Exista foarte multe diete de detoxifiere, majoritatea dintre ele promovand un regim hipocaloric extrem, prin consumul unor cantitati foarte mici de fructe, legume, apa si suplimente asociate. Unele diete recomanda plante, pilule, pudre sau clisme, precum si alte forme de curatare a colonului si a sistemului intestinal.

Conceptul curelor de detoxifiere a permis producatorilor de suplimente nutritive sa speculeze diverse forme de publicitate pentru produse mai mult sau mai putin sigure pentru sanatate, de aceea medicii recomanda multa precautie in alegerea unor diete bazate pe suplimente care promit reducerea greutatii corporale prin detoxifiere.

Mai mult decat atat, perceptia multor persoane despre curele de detoxifiere poate fi deformata de o serie de mituri, care nu doar ca starnesc dezamagire atunci cand se dovedesc a fi false, ci ridica semnale de alarma in privinta integritatii starii de sanatate.

Care sunt cele mai frecvente mituri despre detoxifiere

1. Consumul cat mai mare de apa ajuta la detoxifiere

Intrucat curele de detoxifiere promoveaza consumul foarte mare de lichide, in special apa plata, numeroase persoane cred ca, atunci cand beau cat mai multa apa, isi ajuta organismul sa se purifice si sa scape de depozitele excedentare de grasime.

In realitate, apa hidrateaza ficatul si rinichii, incurajand corpul sa elimine toxinele prin procesul urinarii, insa consumata in exces, poate fi si ea periculoasa pentru sanatate. Hiponatremia (hiperhidratarea) este o boala cu potential letal, care apare atunci cand nivelul sodiului din corp scade sub valoarea de 130 milimoli pe litru. Practic, consumul exagerat de apa conduce la un dezechilibru electrolitic in corp si mai poarta numele si de intoxicatia cu apa.

Simptomele hiponatremiei includ durerile persistente de cap, oboseala accentuata, varsaturile si starea de dezorientare mentala. Maximum 10 pahare de apa pe zi sunt recomandate pentru o hidratare sanatoasa a organismului, complet lipsita de riscuri.

2. Anumite tipuri de diete lichide pot evacua fortat toxinele din corp

Un alt mit de detoxifiere se naste din anumite diete lichide, care promit evacuarea fortata a toxinelor din corp si pierderea kilogramelor in plus, in timp record. In realitate, medicii spun ca nu exista o dieta fada care sa elimine substantele nocive din organism mai bine decat sistemele fiziologice dedicate acestui proces natural (ficatul, rinichii si colonul).

Prin urmare, cea mai eficienta strategie de curatare a organismului este o dieta echilibrata, combinata cu un program regulat de sport si evitarea viciilor (fumatul si tutunul, in special).

Curele de detoxifiere lichide (bazate pe consumul exclusiv de limonade cu piper cayenne, de pilda), pot fi traumatizante pentru corp, predispun unui risc crescut de deshidratare si favorizeaza ingrasarea, dupa reluarea regimului alimentar normal.

3. Sesiunile de expunere aburilor din sauna ajuta la detoxifiere

Un alt mit fals, spun specialistii in medicina. In timp ce este adevarat ca o cantitate mica de toxine este eliminata din organism prin transpiratie, sudoarea produsa in exces poate sa interfereze cu sistemul natural al corpului de detoxifiere, facandu-l pe acesta din urma mai putin eficient.

Cea mai importanta cantitate de toxine evacuata din organism se datoreaza activitatii hepatice, renale si imunitare, nicidecum altor procese externe agresive, precum stimularea transpiratiei prin expunerea la aburi fierbinti.

4. Toate dietele de detoxifiere sunt nocive si duc la infometare

Un alt mit fals despre detoxifiere spune ca toate dietele de detoxifiere sunt nocive si presupun infometarea. Din fericire, exista si cure de stimulare a purificarii organismului bazate pe consumul exclusiv de alimente sanatoase (fructe, legume, cereale integrale etc.) si pe excluderea produselor care furnizeaza concentratii mari de toxine si predispun ingrasarii (alimente cu zahar adaugat, lactatele, alcoolul, cofeina, glutenul, soia, proteinele animale etc.).

Mesele dese (consumate o data la 3 ore), constituite din produse bogate in vitamine, fibre, minerale, grasimi sanatoase si proteine slabe, pot sa ajute realmente corpul sa evacueze resturile nocive si sa scada in greutate, in mod sanatos.

5. Dietele de detoxifiere care produc stari de rau sunt eficiente

Multi sustinatori ai dietelor de detoxifiere spun ca starile de rau sunt de fapt o criza de vindecare, necesara organismului pentru a se purifica. Medicii sustin contrariul!

Simptomele asemanatoare cu cele ale gripei, greata, eruptiile cutanate, starile de voma, depresia, durerile de cap, disconfortul muscular sau secretiile de mucus sunt semne clare ca organismul se afla in pericol de imbolnavire, nicidecum in plin proces de vindecare!


Citeste si despre:

Mituri despre apa si consumul de apa 52 de beneficii incredibile ale ceaiului verde Plan de detoxifiere pentru 7 zile Dieta pentru detoxifierea de primavara Dieta ABS Dieta de 17 zile Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Dieta pentru prevenirea si tratarea candidozei Dieta cu mere Dieta cu pepene verde Topul celor mai populare diete Dieta de 7 zile Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere Martha Vineyard
Cere sfatul medicului ×