Masuri pentru a trata laringita si cum poate fi prevenita

Actualizat: 14 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Laringita este o inflamatie a laringelui. Corzile tale vocale sunt doua benzi de muschi subtiri, flexibile. Corzile vocale sanatoase se deschid si se inchid atunci cand iti folosesti vocea, creand vibratii care produc sunet, dar tesuturile pot deveni iritate sau inflamate prin suprasolicitare sau infectie.

Laringita este cea mai frecventa dintre afectiunile laringiene. Poate fi acuta, adica poate aparea brusc si dureaza doar cateva zile. Laringita acuta se rezolva adesea spontan, asa cum multi oameni ar sti daca au o raceala sau o alergie usoara.

Laringita cronica poate provoca simptome care dureaza mai mult de trei sau patru saptamani si poate fi un semn al unei leziuni a corzilor vocale. Laringita cronica poate indica o afectiune medicala mai grava si poate necesita diagnostic si tratament de la un specialist.

Simptome de laringita

Simptomele comune ale laringitei includ:

Voce ragusita
•Pierderea vocii
•Durere in gat sau gat uscat
•Senzatie de ceva blocat in gat sau nevoia de a curata frecvent gatul
•Tuse seaca
•Trebuie remarcat faptul ca aceste simptome se pot suprapune cu simptomele COVID-19, alergii si probleme ale sinusurilor. Daca aveti simptome persistente timp de patru saptamani sau mai mult, ar trebui sa faci o programare la un otolaringolog, cunoscut si ca specialist in urechi, nas si gat.

Cauzele laringitei

Cazurile acute de laringita sunt adesea cauzate de iritantii la nivelul corzilor vocale, cum ar fi o infectie minora. Laringita poate fi cauzata si de:
•Folosind in exces vocea
•Oboseala vocala
Sinuzita (infectie a sinusurilor)
•Fumat
•Consumul exagerat de alcool
•Reflux
•Alergii
•Afectiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul

Laringita afecteaza femeile si barbatii de toate varstele, dar anumite persoane sunt mai predispuse la laringita decat altele din cauza modului in care isi folosesc vocea. Daca ai o voce ragusita sau iti pierzi vocea pana la sfarsitul zilei, este posibil sa ai deteriorate corzile vocale. Majoritatea oamenilor nu ajung la punctul de suprasolicitare, dar persoanele care isi folosesc vocea des si cu voce tare, precum profesorii, pastorii, cantaretii si actorii, au cel mai mare risc de laringita. Cu toate acestea, din cauza pandemiei de COVID-19, specialistii in urechi, nas si gat observa o crestere a numarului de persoane cu probleme vocale care nu sunt pacienti tipici.

Diagnostic

Specialistul pentru urechi, nas si gat va face si un examen fizic, care consta intr-un examen complet al capului si gatului, cu o examinare directa a tesuturilor cutiei vocale pentru a cauta cauza potentiala a problemei vocii. Medicul foloseste spray-ul amortitor in nas pentru a facilita trecerea unui tub flexibil subtire cu o camera si lumina atasata de el prin nas si in gat. Aceasta parte a examenului dureaza aproximativ doua minute. cesta permite medicului sa observe structura corzilor vocale si modul in care acestea vibreaza, precum si sa identifice orice rigiditate a tesutului vocal si orice anomalie fizica a corzilor vocale.

Leziunile mici si nodulii de pe suprafata subterana a corzilor vocale sunt adesea greu de vazut, dar Laringoscopia ofera o vedere completa a corzilor care vibreaza cu incetinitorul. Permite medicilor sa evalueze inchiderea si vibratiile corzilor vocale si sa faca cel mai precis diagnostic.

Cum sa-ti recuperezi vocea acasa

Cazurile acute de laringita dispar in general de la sine dupa o saptamana sau doua. Aceste sfaturi de ingrijire personala te pot ajuta sa iti recuperezi vocea.
•Bea multe lichide pentru a te mentine hidratat.
•Odihneste-ti vocea vorbind cat mai putin si cat mai incet posibil.
•Evita sa soptesti, deoarece iti poate solicita mai mult vocea decat vorbirea.
•Evita iritanti precum cofeina sau fumul de tutun.
•Evita medicamentele decongestionante, deoarece pot usca sau pot duce la iritatii in gat.
•Ia in considerare utilizarea unui umidificator personal pentru a facilita inhalarea si inghitirea.

Tratamentul laringitei

Terapia vocala poate fi un tratament eficient pentru persoanele care se confrunta cu laringita cronica. Persoanele care canta sau vorbesc cu o tehnica incorecta sau care isi exagereaza vocea pot dezvolta calusuri pe corzile vocale, numite adesea noduli vocali. Terapia vocala cu un patolog logopedic ajuta la reeducarea muschilor vocali si la schimbarea comportamentelor si tiparelor vocale care duc la leziuni ale corzilor vocale.

In multe cazuri, laringita cronica poate fi rezolvata definitiv cu masuri conservatoare. Atunci cand terapia vocala nu ajuta, chirurgia microlaringiana, o procedura minim invaziva pentru indepartarea leziunilor corzilor vocale, poate fi o optiune de tratament. ceasta este o interventie chirurgicala de o ora si poti merge acasa in aceeasi zi, dupa o scurta perioada de recuperare.

In timpul interventiei chirurgicale, medicul foloseste un microscop pentru a se uita direct la corzile vocale in sala de operatie. Cu aceasta vizualizare imbunatatita, medicul poate elimina leziunile corzilor vocale care pot cauza laringita cronica. De asemenea, pot injecta medicamente precum steroizi direct in corzile vocale pentru a reduce inflamatia.

Odihna vocala poate fi de ajutor in cazurile acute de laringita, cand corzile vocale sunt umflate si au nevoie de cateva zile pentru a se recupera. Disconfortul si umflarea ar trebui sa dispara in 24-48 de ore de la inceperea repausului vocal. Nu este recomandata odihna vocii pe termen lung, cu exceptia pacientilor care se recupereaza dupa interventia chirurgicala pe corzile vocale.

Prevenirea laringitei

Cel mai bun mod de a preveni laringita si de a-ti mentine corzile vocale sanatoase este sa-ti asculti corpul si sa fii constient de primele semne de oboseala vocala. Acestea includ o voce ragusita, incordare in muschii gatului sau senzatia ca nu poti vorbi atat timp cat esti obisnuit sau la volumul tau obisnuit. Profilactic, trebuie respectata o buna igiena personala, incepand de la spalatul mainilor si al dintilor.

Intrucat cea mai frecventa cauza a laringitei este preventia, trebuie luate toate masurile de a evita contactul cu persoane care sufera de infectii ale cailor respiratorii superioare. Acestea sunt foarte contagioase. Tot preventiv, in cazul in care exista precedent sau o predispozitie pentru laringita, se va evita fumatul, atat cel activ, cat si cel pasiv. O hidratare eficienta are rolul de a preveni iritatiile mucoasei laringelui.


Citeste si despre:

Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Sindromul de soc toxic 5 cele mai comune boli ale toamnei Pancreatita cronica (Inflamatia cronica a pancreasului) Laringita Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia) Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Ghid de sanatate A-Z pentru sezonul rece Stenoza subglotica la copii Faringita virala Difteria - toxiinfectie cauzata de bacilul Klebs-Loeffler Pneumonia comunitara Bronhoscopia - explorarea vizuala a cailor respiratorii
Cere sfatul medicului ×