Unul din patru oameni nu isi acopera gura cand tusesc sau stranuta

Actualizat: 02 Decembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Desi exista destule boli care se raspandesc prin tuse si stranut, majoritatea oamenilor ignora acest aspect. Un sondaj efectuat in timpul epidemiei de gripa porcina, a dezvaluit ca una din patru persoane nu isi acopera gura atunci cand tusesc sau stranuta in public.

Cei mai multi isi folosesc mainile pentru a opri germenii pe care i-ar putea imprastia in urma manifestarilor unei gripe sau raceli. Aceasta metoda nu este eficienta pentru a impiedica transmiterea bolii, decat daca va dezinfectati imediat mainile.

Autorul studiului, profesorul Nick Wilson, de la Universitatea Otago din Wellington, Noua Zeelanda, a explicat:"Cand tusiti si va tineti mana la gura, virusii vor ajunge pe mana dvs. Daca atingeti, apoi, clanta usii, mobilierul si alte lucruri, iar alte persoane le ating in urma dvs., virusii pot fi contactati."

Profesorul Wilson si studentii sai au urmarit pe ascuns sute de oameni care au stranutat si au tusit intr-o statie de tren, un centru comercial si intr-un spital din Wellington, Noua Zeelanda. Studiul, prezentat la o conferinta de boli infectioase din Atlanta, a constatat ca 26,7% din totalul persoanelor care stranutau si tuseau, nu isi acopereau gura. 30 de oameni au folosit servetele si unul din 77 si-a folosit cotul. Cercetatorii, au remarcat destul de multi oameni care au scuipat pe podea, de mai multe ori, inclusv in interiorul spitalului.


Citeste si despre:

#SUNTBINE – vorbeste, asculta - afectiunile psihologice precum Burnout-ul, anxietatea, depresia nu sunt o rusine sau o slabiciune Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina De ce ies oamenii atat de greu din relatiile abuzive? Screeningul ca parte din preventia bolilor Igiena corpului - dusul Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu? Chirurgia leziunilor de ligament incrucisat anterior - recomandari de exercitii fizice Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Cum sa va protejati auzul? Trateaza parodontopatia (parodontoza) acasa in timpul liber Infertilitatea la barbati - generalitati Aflati de ce va simtiti obositi tot timpul si cum sa combateti acesta stare Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei De cata nefericire ai nevoie ca sa fii fericit? Durerea de cap declansata de tuse
Cere sfatul medicului ×