Simti ca nu iti mai ajunge timpul? Iata ce trebuie sa faci ca sa devii eficient

Actualizat: 26 Aprilie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Iti ia o vesnicie sa faci o programare la medic, nu stii cand o sa gasesti timp sa faci curatenie, nu iti mai amintesti de cand nu ai mai iesit in oras cu prietenii?

Cu totii simtim, uneori, ca nu ne mai ajunge timpul, insa daca acest lucru se intampla frecvent este important sa iei masuri.

Daca lupta cu timpul are loc in mod constant, poate fi vorba si de o problema de sanatate la mijloc. Odata ce identifici motivele si faci scimbari in stilul de viata, situatia se va schimba.

Esti stresat?

Cand trebuie sa faci ceva ce nu iti place, te vei simti tensionat. Nu te gandi la cat de neplacuta este sarcina pe care trebuie sa o faci, ci la rezultatele finale, la faptul ca vei face un lucru care tie iti va aduce satisfactie, la final.

Este important sa elimini aceste stari de tensiune si anxietate, caci iti pot afecta organismul. Astfel, poti avea probleme cu somnul, lipsa de energie, probleme de concentrare, ganduri care nu iti dau pace, dureri de cap, tensiune musculara.

Pentru a-ti pastra o stare de spirit buna te vor ajuta exercitiile fizice regulate, limitarea consumului de alcool si cofeina (care pot agrava stresul), dar si odihna suficienta. Nu ezita sa impartasesti temerile tale cu partenerul sau cu un prieten, este un obicei sanatos.

Ar putea fi ADHD?

Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie, ADHD, este o problema de sanatate care poate fi de vina pentru faptul ca nu ai niciodata timp de nimic. Oameni care au de multe ori probleme in luarea deciziilor sau cei care nu reusesc sa respecte termenele, la servciu, pot suferi de ADHD.

Cei care sufera de afectiune nu isi pot mentine atentia asupra unui lucru pentru mult timp, se plictisesc usor, le este greu sa planifice si renunta usor la proiecte. Sunt persoane care uita usor si nu pot fi buni organizatori.

Terapia cognitiv-comportamentala este de ajutor pentru cei diagnosticati cu aceasta tulburare. Sunt de ajutor si unele medicamente, reomandate de catre medic, cat si o dieta echilibrata.

Oboseala poate fi de vina?

Daca dormi in mod frecvent mai putin de sase ore pe noapte, atunci este greu sa te focusezi ca sa iti termini sarcinile. Semnele oboselii accentuate sunt durerile de cap, starile de iritabilitate, lipsa puterii de concentrare.

Daca ti se intampla sa te trezesti greu dimineata ori sa adormi rapid in timpul unui film sau cand citesti o carte, poate fi vorba tot despre oboseala.

Ca sa remediezi situatia, este imporant sa renunti la vicii, dar si sa iti faci un program de somn: mergi la culcare la aceeasi ora, seara de seara. La fel de important este sa te trezesti dimineata la aceeasi ora, chiar daca este weekend si ai fi tentat sa ramai mai mult in pat.

Anxietatea, o alta cauza

Cei care sufera de anxietate se astepata mereu la ceea ce este mai rau si pierd mult timp si energie facandu-si griji din diverse motive: de la familie, sanatate, pana la prieteni si bani. Astfel, le este tot mai greu sa se concentreze la sarcinile zilnice. Mai pot suferi de dureri de cap, nervozitate, oboseala, insomnii.

De asemenea, isi pot schimba foarte usor starea de spirit. In cazul in care te regasesti in aceasta descriere, este important sa iei masuri: cand iti vin in minte ganduri negative, inlocuieste-le cu unele pozitive. Este vital sa te odihnesti suficient, sa iei mese regulate si sa faci miscare. Este bine sa mergi si pe jos, caci te ajuta sa iti pui ordine in ganduri.


Citeste si despre:

Iti rozi unghiile des? Iata cum poti scapa de acest obicei 6 greseli care iti perturba somnul. Vezi daca si tu le faci! Suferi de astm? Iata ce NU trebuie sa faci Secretele unui mariaj fericit si sanatos. Iata ce trebuie sa faceti ca sa fiti impreuna toata viata! Esti mereu stresat si ingrijorat? Iata 6 modalitati sigure prin care sa devii pozitiv Nu mai am nici un dinte. Ce pot face? Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Suferi de hemoroizi? Iata ce trebuie sa mananci ca sa scapi de ei Aveti insomnii? Iata ce trebuie sa faceti pentru un somn linistit Obiceiuri pe care oamenii sanatosi le au inainte de culcare. Iata de ce trebuie sa le faci si tu 5 secrete ale oamenilor care nu se imbolnavesc niciodata Oboseala constanta - cauze posibile Oboseala
Cere sfatul medicului ×