Ritmul cardiac indica existenta unei afectiuni a rinichilor

Publicat: 15 Iulie 2010 | Actualizat: 15 Iulie 2010

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Ritmul cardiac poate fi indice de referinta pentru sanatatea rinichilor. Potrivit unui raport publicat de Societatea Americana de Nefrologie, frecventa cardiaca poate indica dezvoltarea unei afectiuni renale in viitorul apropiat.

Sistemul nervos regleza functiile involuntare ale organismului, cum ar fi pulsul, tensiunea arteriala, temperatura sau raspunsul la stres. Astfel, disfunctiile sistemului nervos pot deveni puncte de reper care semnaleaza dezvoltarea tardiva a unor boli de rinichi, a explicat Dr. Daniel Brotman din cadrul Johns Hopkins University School of Medicine.

Cercetarile au fost realizate pe un lot de 1321 de adulti din SUA cu varste cuprinse intre 45-64 de ani, inscrisi intr-un studiu pe termen lung privind riscul de arteroscreloza. In general, o frecventa scazuta si variabilitatea ritmului cardiac ofera indicatii asupra sanatatii sistemului nervos si cardiovascular.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu frecventa ridicata a batailor inimii prezita risc dublu de a manifesta insuficienta renala, iar cele cu variabilitate crescuta au acest risc cu 1,5 ori mai mare.

Dr. Brotman si colegii sai au observat ca acest lucru nu se incadreaza in regula cauza-efect, speculand ideea conform careia afectiunile sistemului nervos autonom pot afecta inclusiv vasele de sange din jurul rinichilor. "Speram ca rezultatele studiului vor incuraja alte studii care pot confirma legatura dintre actiunea sistemului nervos si dezvoltarea bolilor renale umane", au declarat autorii. "Astfel, se poate ajunge la noi abordari terapeutice, imediat ce mecanismele constatarilor noastre au fost clarificate".


Email

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?

Citeste si despre:

Insuficienta renala acuta

Malaria

Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale

Dementa

Accidentul vascular cerebral (AVC)

5 cauze ale ingrasarii pe fondul excesului de estrogen

Excelenta din interior catre exterior

Cum iti afecteaza viata o imunitate scazuta?

Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Constipatia la adulti

Alcoolul etilic

Litiaza renala