Principalele cauze ale durerilor cronice si tratamentele necesare

Actualizat: 16 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Spitalul judetean Arad

Generalitati


Persoanele care manifesta dureri care persista in timp, deseori considera ca sufera de o afectiune comuna: artrita, dureri de spate, migrene, etc. Totusi, in cazul celor care experimenteaza o perioada indelungata aceleasi simptome neplacute, se poate pune diagnosticul de durere cronica.

Durerea cronica este o afectiune complexa care afecteaza cateva zeci de milioane de oameni, anual. In ciuda deceniilor de cercetare in aceasta directie, durerea cronica este destul de putin inteleasa si este dificil de controlat. Conform unui studiu, tratamentul cu analgezice ajuta doar 58% dintre persoanele cu dureri cronice.

Durerea cronica difera de un alt tip de durere numita durerea acuta. Durerea acuta apare atunci cand te ranesti, cum ar fi o taietura simpla de piele sau un os rupt. Nu dureaza mult si dispare dupa ce corpul tu se vindeca de orice a cauzat durerea. In schimb durerea cronica continua mult dupa ce se recupereaza sau accidenetare sau boala. 

Ce provoaca durerea cronica si ce masuri se pot lua pentru ameliorarea ei?

In unele circumstante, durerile cronice pot fi urmarile unui prejudiciu sau accident, infectie grava sau incizie chirurgicala. In alte situatii cauza nu poate fi depistata: aparent, nu exista vreo leziune a tesuturilor zonei dureroase.

Unde au oamenii dureri cronice?

Durerea cronica poate aparea in multe forme diferite si poate aparea pe tot corpul. Tipurile comune de durere cronica includ:

- artrita sau sureri articulare;

- dureri de spate;

- dureri de gat;

- durere de cancer in apropierea unei tumori;

- durere de cap, inclusiv migrene;

- dureri testiculare (orhialgie);

- durere de durata in tesutul cicatricial;

- dureri musculare (fibromialgia);

- durere neurogena, de la afectarea nervilor sau a altor parti ale sistemului nervos.

Multe dintre cazurile de dureri cronice se manifesta:
- in partea inferioara a spatelui, in zona capului;
- ca simptome al artritei (mai ales osteoartritei), screlozei multiple, fibromialgiei, zonei zoster;
- ca urmare a deteriorarii nervilor (neuropatie).
Tratarea afectiunii de baza este foarte importanta. Dar, de multe ori, acest lucru nu duce la disparitia durerii cronice. Din ce in ce mai des, durerea cronica este o conditie in sine, care necesita tratament atat pentru ameliorarea simptomelor fizice dar si psihice.

Impactul psihologic al durerii cronice

La nivel fundamental, durerea cronica este o problema de biologie: impulsuri nervoase neregulate ale creierului mentin alerta cu privire la deteriorarea tesuturilor, chiar daca acestea nu mai sunt afectate, dar au fost lezate, candva. Se pare ca un rol important il are si un complex de factori sociali si psihologici.
Emotiile negative, inclusiv tristetea si anxietatea agraveaza durerea cronica. De exemplu, oamenii care experimenteaza in mod constant durerea sunt afectati psihic mai mult decat cei care sufera de alte tipuri de durere. De asemenea, persoanele care manifesta dureri cronice obtin rezultate mai putin bune la locul de munca si sunt mai putini satisfacuti de munca pe care o desfasoara.

Cu toate acestea, emotiile negative ar putea fi nu doar rezultatul durerii cronice, dar si una din cauzele acestora. Daca o persoana a fost tot timpul activa si manifesta apoi dureri cronice, ar putea deveni depresiva. Depresia este frecventa in randul pacientilor cu dureri cronice - desi multe dintre aceste persoane considera ca durerea cronica nu este reala, ca ar fi doar rodul imaginatiei lor.

Deoarece durerea cronica afecteaza toate aspectele vietii unei persoane este important sa se instituie atat tratament medical cat si emotional. Bolnavii cu dureri cronice ar trebui sa ramana puternici in fata dificultatilor pe care le intampina, indiferent daca tratamentul este unul agresiv.

Medicamentele utilizate pentru controlul durerii cronice

O varietate de medicamente care ar putea fi eliberate fara prescriptie medicala cat si cele recomandate de medic, s-au dovedit a fi utile in ameliorarea simptomelor durerii cronice.

Printre acestea se enumera:
- analgezicele sau calmantele
- multe persoane utilizeaza medicamente comune pentru ameliorarea durerii, cum ar fi: acetaminofenul, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, aspirina, ibuprofen, ketoprofen si naproxen. Administrarea acestor medicamente este, de obicei considerata sigura, dar si acestea au reactii adverse. De exemplu, paracetamolul in doze prea mari provoaca leziuni hepatice sau chiar deces, in mod special la persoanele diagnosticate cu boli hepatice. Antiinflamatoarele nesteroidiene pot declansa ulcere si cresc riscul aparitiei unui atac de cord sau a problemelor renale;

- antidepresivele - exista mai multe medicamente aprobate cu rol in tratarea depresiei care sunt prescrise de medici pentru a contribui la calmarea durerii cronice. Acestea includ antidepresivele triciclice, cum ar fi amitriptilina, imipramina, clomipramina, desipramina, doxepin si nortriptilina. Intrucat efectul calmant al antidepresivelor triciclice pare sa fie diferit de efectul altor medicamente antidepresive, acestea pot fi de ajutor chiar si pacientilor cu dureri cronice care nu sufera de depresie. Alte antidepresive utilizate pentru tratarea durerii includ venlafaxina si duloxetina utilizatea in mod special in cazul fibromialgiei si durerilor cauzate de diabet. Aceste medicamente fac parte dintr-o clasa de medicamente numite inhibitori selectivi ai recaptarii noradrenalinei si serotoninei. Sunt la fel de eficace in tratarea durerii cronice ca si antidepresivele triciclice dar au mai multe efecte adverse decat acestea (gura uscata, sedare, retentie urinara, etc.). Atunci cand sunt utilizate intr-o doza corespunzatoare, sub monitorizare atenta, pot reprezenta un tratament sigur si eficient pentru durerea cronica. Totusi, fiecare persoana trebuie sa cunoasca riscurile si beneficiile utilizarii fiecarei substante medicamentoase;

- anticonvulsivante - initial, mai multe medicamente utilizate pentru tratarea epilepsiei sunt prescrise pentru durerea cronica. Acestea includ medicamente de prima generatie cum ar fi carbamazepina si fenitoina, dar si medicamente din a doua generatie ca gabapentina, pregabalin, lamotrigina. Gabapentina si pregabalina sunt medicamente folosite si aprobate pentru tratamentul durerii. Medicamentele din prima generatie pot provoca ataxie, sedare, tulburari hepatice si alte efecte secundare. Reactiile adverse sunt mai putin intalnite in cazul medicamentelor din a doua generatie.

- opioidele - codeina, morfina, oxicodona si alte medicamente opioide pot fi foarte eficiente impotriva durerii cronice. Administrarea se poate face diferit: fie prin intermediul pastilelor, plasturilor care vor fi aplicati pe piele, preparatelor injectabile, etc. Multi dintre pacientii care sufera de dureri cronice dar si unii medici evita opiaceele (narcoticele) intrucat acestea au potentialul de a da dependenta. Cu exceptia pacientilor cu antecedente de comportament de dependenta, specialistii considera ca potentialul beneficiu al tratamentului cu narcotice depaseste riscurile in cazul tratamentului pentru durerile cronice. Totul tine doar de echilibru: un medic va prescrie aceste medicamente in cazul in care considera ca acestea pot fi utile, iar efectele adverse gestionate.

- corticosteroizi

- marijuana in scop medical, in unele state in care legea permite.

- relaxanti musculari.

Alte tratamente pentru durerea cronica

Pe langa tratamentele medicamentoase exista si alte tipuri de tratamente care ar putea fi de ajutor in cazul durerilor cronice, inclusiv:
- remedii specifice medicinei alternative - desi medicii nu stiu exact cum functioneaza, exista dovezi stiintifice ca acupunctura poate oferi un ajutor semnificativ in cazul durerilor cronice. Alte remedii alternative includ: masajul, meditatia, chiropractica sau osteopatia, biofeedbackul (o tehnica pe parcursul careia pacientul va purta o serie de senzori care inregistreaza diferite procese ale organismului si prin intermediul carora va stii cum sa controleze tensiunea musculara dar si alte procese care ar putea contribui la declansarea durerii cronice);
- activitatea fizica - exercitiile fizice usoare - mersul pe jos, bicicleta, inotul, stretchingul pot ajuta la calmarea durerii cronice. Unii oameni au afirmat ca in ameliorarea durerii a fost deosebit de utila participarea la un program de exercitii fizice structurat de catre specialisti;
- fizioterapia - cu ajutorul unui energoterapeut sau al unui fizioterapeut pacientul poate invata sa evite anumite tipuri de miscari care agraveaza sau provoaca durerea cronica;
- stimularea nervilor - socurile electrice de mica intensitate pot ajuta la deblocarea impulsurilor nervoase care declanseaza durerile cronice. Acestea pot fi administrate prin piele, prin intermediul stimularii electrice nervoase transcutanate (TENS) sau prin intermediul dispozitivelor implantabile;
- psihoterapia - psihoterapia cognitiv comportamentala este deosebit de utila in cazul multor persoane cu dureri cronice. Aceasta ii ajuta sa gaseasca modalitati de a face fata disconfortului si de a limita masura in care durerea interfera in viata de zi cu zi. Spre deosebire de unele forme traditionale de psihoterapie care se axeaza pe relatiile interpersonale si experientele de viata timpurii, psihoterapia cognitiv-comportamentala ajuta oamenii sa gandeasca realist cand vine vorba despre durerea lor si sa gaseasca modalitati de actiune pentru limitele fizice impuse de aceasta: ajuta oamenii sa-si depaseasca credinta gresita ca au nevoie sa se intinda in pat pana se amelioreaza durerea, sau, daca se reintorc la locul de munca starea lor se inrautateste.

Tratamentul potrivit pentru fiecare persoana

Avand in vedere ca exista o multitudine de modalitati prin care durerea cronica poate fi tratata, cum poate sti o persoana care tratament sau combinatie de tratamente este potrivita pentru ea? Nici macar specialistii nu detin suficiente informatii in aceasta directie: alegerea tratamentului este o chestiune de alegere medicala si implica o comunicare deschisa intre medic si pacient, legata de natura durerii si eficienta tratamentelor care au fost deja incercate.


Citeste si despre:

10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Bolile renale cronice Durerea in articulatia pumnului 10 simptome ale cancerului pe care barbatii le ignora De ce sufera atat de multi oameni de durere de spate? Afectiuni ale rinichilor si cailor urinare Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Durerea de cap: 16 cauze posibile Tusea cronica Dureri lombare Durerea in gat Diareea cronica Relatia dintre depresie si durerea cronica
Cere sfatul medicului ×