Pacientii cu afectiuni psihice usoare pot fi tratati si de medicul de familie

Publicat: 29 Septembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Medicii de familie pot depista si trata afectiunile psihice usoare, precum anxietatea, depresia si alcoolismul, a caror incidenta a crescut alarmant in ultimii ani, potrivit medicilor prezenti, vineri, la deschiderea "Conferintei de neuropsihiatrie in medicina de familie".

Potrivit datelor statistice, rata imbolnavirilor de afectiuni psihice usoare s-a dublat in ultimii 15 ani.

"Medicii de familie, ca medici de prim contact cu pacientii, trebuie sa depisteze la timp afectiunile grave, cum sunt psihozele si dementa, sau pe cele mai putin grave, precum anxietatea si depresia, care afecteaza tot mai frecvent, in ultima vreme, calitatea vietii. De asemenea, medicii de familie se mai confrunta si cu pacientii dependenti de droguri sau alcool", a subliniat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Asociatia Medicilor de Familie din Bucuresti.

Potrivit specialistilor, pacientul nu recunoaste, de cele mai multe ori, ca are o problema psihica, din cauza riscului de a fi stigmatizat pentru asta in societate.

"Pacientii care vin la medicul de familie sa se trateze pentru diabet, cancer sau alte afectiuni au, de multe ori, si afectiuni psihice pe care nu le recunosc. Noi, medicii de familie, nu vrem sa luam locul psihologilor, dar putem depista boli psihice usoare, precum anxietatea, depresia sau alcoolismul. Daca sunt depistate precoce, aceste afectiuni psihice pot fi tratate si de catre medicul primar". a precizat dr. Cristian Oana.

O alta problema foarte importanta cu care se confrunta medicii de familie este, potrivit dr. Cristian Oana, consumul de alcool in scoli, care ar fi una aproape generalizata, mult mai extinsa decat cea a consumului de droguri.

La nivel mondial, un om din 14 sufera de o boala psihica, potrivit datelor statistice de la sfarsitul anului trecut.


Citeste si despre:

Implicatiile stresului in viata cotidiana Ce trebuie sa stiti despre tulburarea bipolara Tratamentul incontinentei fecale Informatii esentiale despre transplantul de organe Schizofrenia Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Artrita reumatoida Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Malaria Durerea cronica pelvina la femei Depresia la copil si adolescent Distimia Cancerul de piele sau melanomul
Cere sfatul medicului ×