Organe inutile

Actualizat: 25 Aprilie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista diverse mituri si adevaruri legate de inutilitatea multora dintre organele corpului uman. Aceasta pentru ca unele se pare ca nu au nici un rol important iar altele sunt necesare dar nu esentiale.

Totusi, anumite parti ale corpului pot avea temporar o functie importanta dar pot fi inlocuite dupa eliminare de altele sau de catre un omolog artificial - gratie medicinei moderne.

Aflati in continuare care parti ale corpului sunt considerate inutile si care au fost importante la un moment dat in timpul evolutiei corpului uman iar acum ocupa doar spatiu in organism in asteptarea bolilor care le vor afecta.

Parti inutile din organism

Lista cu partile corpului de care va puteti dispensa:

- Apendicele - Acesta este un organ de mici dimensiuni care se afla pozitionat in partea dreapta jos a intestinului gros sau a colonului. Din motive care nu sunt inca intelese, aceasta parte a tractului intestinal uneori se blocheaza, se infecteaza sau se inflameaza. Pana cand nu exista vreo modificare a starii lui, nici o persoana nu stie ca l-a avut.

- Amigdalele - Amigdalele au un rol asemanator cu cel al ganglionilor limfatici si filtreaza bacteriile si virusurile. Acestea sunt situate in partea din spate a gatului in partile laterale si in spatele ulvei care atarna asupra lor.

Indepartarea amigdalelor este recomandata doar in cazul persoanelor care sufera de infectii bacteriene repetate ale gatului, cum ar fi amigdalita streptococica, o conditie comuna la copii.

Amigdalele tind sa se micsoreze o data cu inaintarea in varsta, un alt motiv pentru care infectiile tumefactia si inflamatia sunt mai putin frecvente si problematice la adulti. O data indepartate, tesutul limfoid poate prelua sarcina amigdalelor.

- Vegetatiile adenoide sau polipii nazali - Acestea sunt similare cu amigdalele dar se afla in partea din spate a nasului unde pasajele nazale intalnesc gura si nasul. Polipii nazali sunt eliminati in acelasi timp cu amigdalele. Procedura combinata poarta denumirea de amigdalectomie si adenoidectomie. Ca si in cazul amigdalelor, alte tesuturi limfoide preiau functia vegetatiilor adenoide atunci cand polipii sunt eliminati.

- Vezica biliara - Vezica biliara se afla chiar sub ficat, in partea dreapta sus a abdomenului. Aceasta mai poarta denumirea de colecist. Rolul colecistului este de a stoca bila care se produce in ficat si este eliberata in tractul digestiv atunci cand este nevoie sa digere alimentele grase.

Colecistectomia poate fi necesara in cazul in care vezica biliara se inflameaza si apare colecistita. Infectia poate agrava colecistita si ar putea determina indepartarea vezicii biliare. In unele situatii, inflamatia dispare prin odihna si tratament cu antibiotice iar colecistectomia poate fi amanata sau chiar evitata.

- Uterul - Acest organ are un singur scop: de a contribui la cresterea fatului pana cand acesta este pregatit sa se nasca. O data ce o femeie are deja copii, ar putea dori sa ii fie indepartat uterul, fara efecte secundare.

Desi uterul nu este esential pentru desfasurarea normala a vietii, unele femei semnaleaza prezenta unor inconveniente ale functiei sexuale sau probleme urinare dupa interventia chirurgicala. Din aceste cauze, histerectomia trebuie sa se faca doar atunci cand exista un motiv intemeiat pentru aceasta.

- Glanda timus - Desi adultii pot trai fara probleme fara glanda timus, aceasta este destul de importanta pentru dezvoltarea si maturizarea sistemului imunitar la un fat dar si la nou-nascut in perioada cresterii.

Interventia chirurgicala de eliminare a timusului se numeste timectomie si poate fi recomandata in cazul in care timusul devine canceros sau in cazul celor care dezvolta miastenia gravis o boala caracterizata de o functie anormala a sistemului imunitar.

- Splina - Aceasta este un alt organ format din tesut limfoid. Splina filtreaza sangele, indeparteaza organismele infectioase, ajuta la maturizarea celulelor sanguine si orice altceva care circula prin sange fara sa faca parte din compozitia acestuia.

Uneori splina este hiperactiva si indeparteaza celule care sunt necesare. De exemplu, purpura trombocitopenica idiopatica se poate dezvolta atunci cand sunt eliminate trombocitele, celulele sanguine responsabile pentru coagulare si prevenirea sangerarii excesive.

Desi medicamentele pot fi utile, indepartarea chirurgicala a splinei poate vindeca boala. In plus, fata de purpura trombocitopenica idiopatica, traumatismele sunt o alta cauza pentru eliminarea splinei. Persoanele care nu au splina sunt mai predispuse la infectii, astfel incat in cazul lor sunt recomandate o serie de vaccinuri inainte de splenectomie.

- Sfarcurile si tesutul mamar la barbati - Acest subiect este destul de sensibil. Cei care doresc sa infirme teoria evolutionista, s-ar putea intreba daca barbatul ar putea sa descinda din femeie. Raspunsul este, desigur, negativ. Atat barbatii cat si femeile au sfarcuri pentru ca in stadiile incipiente ale dezvoltarii fetale un copil este asexuat.

Sfarcurile la barbati sunt vestigiale si indeplinesc un rol minor in stimularea sexuala si in cazuri izolate pot fi folosite pentru alaptat. Cancerul se poate dezvolta atat la nivelul tesutului mamar feminin cat si masculin.

Concluzii

Afirmatiile conform carora unii oameni folosesc doar 10% din creierul lor sau ca jumatate dintre organele interne ale corpului nu sunt cu adevarat esentiale pentru viata, sunt doar mituri.

Este recomandat ca orice persoana sa analizeze atent daca este sau nu cazul sa se renunte la o parte a corpului. Exista posibilitatea sa se descopere in viitor ca unele dintre organele considerate in prezent inutile, ar putea avea functii importante.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Citeste si despre:

Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan Alimente daunatoare ficatului. Alternative sanatoase Insuficienta cardiaca cronica Hipocondria (ipohondria) Cum sa va protejati rinichii 9 lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte sa luati antibiotice 10 greseli in ingrijirea pielii Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Ce afectiuni pot fi tratate prin chirurgia robotica Dieta pentru sanatatea rinichilor Patologie traumatica - plagi si contuzii Bolile renale cronice Malformatiile congenitale Ce sunt pietrele pe amigdale? Informatii esentiale despre amigdalita Anginele (amigdalitele) acute in sezonul cald - recomandari si prevenire
Cere sfatul medicului ×