Metode de transmitere a bolilor

Publicat: 08 Octombrie 2010 | Actualizat: 19 Octombrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Cunoasterea modalitatilor de raspandire a unei boli este importanta pentru punerea in aplicare a metodelor de prevenire si control. Fiecare boala se transmite in functie de natura microorganismului care o provoaca. Modurile de transmitere descrise in continuare nu se exclud reciproc, deoarece unele boli, cum ar fi antraxul, pot fi contactate in mai multe feluri.

Antraxul poate fi raspandit prin contactul direct al substantei cu o taietura a pielii (antraxul cutanat), prin intermediul sporilor care sunt inhalati prin aer si produc un tip mai grav de infectie (antraxul gastrointestinal apare atunci cand sunt ingerati spori de antrax).

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Transmitere prin contact direct

Transmiterea prin contact direct presupune contactul fizic dintre o persoana infectata si o persoana sensibila, dar si transferul fizic de microorganisme. Contactul direct include atingerea persoanei infectate prin sarut, contact sexual, contact cu secretiile orale sau cu leziunile corporale.

Acest tip de contagiune necesita un contact strans cu persoana infectata si va avea loc, de obicei, intre membrii aceleiasi familii sau intre prietenii apropiati si familie.

Bolile cu transmitere sexuala sunt aproape intotdeauna transmise prin contact direct, intrucat microorganismele implicate nu traiesc, in general, in mediul umed.

Transmitere prin contact indirect

Transmiterea prin contact indirect a bolilor se refera la situatia in care o persoana se infecteaza ca urmare a contactului cu o suprafata contaminata. Unele microorganisme (cum ar fi virusul Norwalk) sunt capabile sa supravietuiasca pe suprafete, o perioada destul de lunga de timp.

Pentru a reduce transmiterea prin contactul indirect dezinfectati in mod corespunzator suprafetele pe care le atingeti frecvent. O serie de agenti patogeni gastrointestinali pot fi contactati prin aceasta modalitate.

Suprafetele pe care le puteti atinge frecvent sunt:

- clantele, manerele portierelor, balustradele;

- mese, paturi, scaune;

- suprafete din interiorul baii;

- pahare, farfurii, tacamuri, tavi;

- instrumente medicale;

- tastatura computerului, mouse, dispozitive electronice cu butoane;

- creioane, stilouri, telefoane;

- consumabile de birou;

- jucarii pentru copii.

Transmitere prin contact cu picaturi

Unele boli pot fi transmise prin contactul cu picaturile pentru ochi, nas sau gura. Picaturile care contin microorganisme se pot degaja cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau converseaza.

Picaturile pot fi generate si in timpul anumitor proceduri medicale, cum ar fi bronhoscopia (desi in acest caz sunt prea mari pentru a se propaga in aer perioade lungi de timp).

Transmiterea prin picaturi poate fi prevenita prin utilizarea mijloacelor de protectie individuala, cum ar fi masti si ochelari de protectie. Rujeola si sindromul respirator sever acut sunt doar cateva exemple dintre bolile transmise prin contactul cu picaturi.

Transmitere aerogena

Transmiterea prin intermediul aerului presupune contactul cu reziduuri de la picaturi, care s-au evaporat sau particule de praf care contin microorganisme, care raman in aer, perioade indelungate de timp.

Acestea trebuie sa poata supravietui in afara corpului si sa traiasca o vreme in mediul uscat. Prin aceasta modalitate de transmitere, microorganismele vor intra in tractul respirator superior si inferior. Din fericire, doar un numar limitat de boli pot fi contractate pe cale aerogena:

- tuberculoza;

- varicela;

- pojarul.

Transmitere fecal-orala

Transmiterea fecal-orala este de obicei asociata cu existenta unor organisme care infecteaza sistemul digestiv. Microorganismele patrund in corp prin consumul de apa sau ingestia de alimente contaminate.

In interiorul sistemului digestiv (in intestine), microorganismele se multiplica si se desprind de organism in fecale. In cazul in care salubritatea si igiena nu sunt mentinute, microorganismele din materiile fecale pot contamina, in primul rand, sursele de apa potabila.

Pestii, crustaceele care inoata in apa contaminata pot fi utilizati ca surse de hrana. Daca persoana infectata desfasoara activitati care presupun manevrarea de alimente, igiena necorespunzatoare poate contribui la contaminarea acestora cu microorganisme.

Transmiterea fecal orala poate fi redusa prin:

- depozitarea corecta a alimentelor la temperaturi corespunzatoare;

- gatirea si manevrarea cu atentie a produselor alimentare;

- spalarea frecventa a mainilor, mai ales dupa folosirea toaletei;

- existenta unor sisteme adecvate de filtrare si tratare a apei (clorinare, etc.);

- dezinfectarea suprafetelor atinse in mod frecvent pentru a preveni transmiterea prin contact indirect;

- cresterea gradului de informare si constientizare publica privind importanta igienei corespunzatoare si manipularea alimentelor.

Transmitere prin vectori

Vectorii sunt animalele capabile sa transmita boli: acarieni, muste, purici, sobolani, caini, pisici si capuse. Cei mai comuni vectori care transmit boli sunt tantarii. Tantarii transfera boala prin intepatura si pot transmite malaria, virusul West Nile, febra Dengue si febra galbena.

Vectorii adauga o dimensiune suplimentara in transmiterea bolii, deoarece acestia sunt mobili, pot determina extinderea ariei de contractare a bolii. Schimbarile din comportamentul vectorilor vor afecta modul de transmitere al bolii.

De aceea este importanta studierea comportamentului acestuia, precum si microorganismele care declanseaza manifestarile, in scopul stabilirii unei metode adecvate de prevenire a bolilor. In cazul malariei se vor pulveriza insecticide pentru eradicarea tantarilor care raspandesc boala.

Muscaturile sau intepaturile nu sunt singura modalitate prin care vectorii pot transmite boli. Acestea pot fi transmise prin fecalele unui vector sau prin contactul direct sau indirect cu acesta.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Asigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidantAsigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidant

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Prevenirea bolilor declansate de muscaturile de capuse

Boli cu transmitere sexuala

Metode contraceptive

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Infectiile cu paraziti intestinali - mai comune decat am crede

Cele mai cunoscute boli ale copilariei

Se poate transmite virusul HIV prin sarut?

Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita?

Boli frecvente ale copiilor la inceputul scolii