Durerea cronica cauze, simptome si metode de control

Actualizat: 28 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Durerea cronica este una dintre cele mai intalnite suferinte medicale la nivel global.

O durere este considerata a fi cronica, daca persista mai mult de 6 luni. Aceasta provine, de regula, de la o boala cronica sau o afectiune ce nu poate fi tratata definitiv.

In afara de disconfortul fiziologic sporit, durerea cronica poate influenta negativ puterea de munca, calitatea timpului dedicat relaxarii sau relatiile interumane. De asemenea, durerea cronica poate fi usoara sau coplesitoare, episodica sau continua, suportabila sau cauzatoare de incapacitate de desfasurare normala a ritmului cotidian.

Cauzele durerii cronice

Durerea apare atunci cand nervii organismului transmit corpului mesajul ca exista o disfunctie la nivelul organismului. Aceasta este de fapt un semnal de alarma sau un avertisment, menit sa activeze instinctul de autoconservare si sa determine suferindul sa ia masuri pentru a-si proteja starea de sanatate. Cand acest mesaj alarmant continua sa fie perceput de creier, durerea devine cronica.

Cauzele durerii cronice pot fi extrem de diversificate, de la migrene si afectiuni articulare, pana la leziuni si defecte la nivelul sistemului osos. Alte tipuri de dureri cronice pot fi produse de tendinita (inflamatia unui tendon), inflamatia sau infectia sinusurilor, afectiuni nervoase sau musculare etc.

Durerea cronica isi poate avea originea si intr-o trauma severa, de pe urma careia organismul nu s-a recuperat complet. Pot sa existe si cauze aflate in curs de desfasurare ale durerii cronice, factori care intretin in permanenta disconfortul. Chiar si cand nu exista cauze aparente ale durerii, unii oameni le pot experimenta zi de zi, fara sa sufere de o anumita maladie sau sa fi suferit leziuni in trecut.

Exista si un set de cauze de natura emotionala pentru durerea cronica, care nu doar ca o pot produce, insa o si intretin pe termen lung. Este vorba despre stres, anxietate, depresie, furie, oboseala cronica etc., factori ce impiedica organismul sa produca hormoni ce actioneaza in mod normal ca analgezice naturale.

Tocmai din pricina complexitatii cauzelor durerii cronice, administrarea unui tratament este dificila, intrucat medicul specialist trebuie sa aiba in vedere atat aspectele fiziologice, cat si pe cele psihologice, in tratarea afectiunii.

Simptomele durerii cronice

Specialistii recomanda un consult medical, daca apar dureri in diverse regiuni anatomice (fie ele si usoare), care persista minimum o jumatate de an si interfereaza cu ritmul firesc de viata, limitand capacitatea unei persoane de a face fata indatoririlor zilnice.

Simptomele tipice ale durerii cronice sunt

- durere usoara spre severa, care nu cedeaza zile in sir;
- durere ce poate fi descrisa prin termeni precum junghi, arsura, usturime sau arc electric;
- senzatie de disconfort, rigiditate corporala si sensibilitate la factorii externi;
- oboseala cronica;
- insomnie si alte tulburari de somn;
- o nevoie acuta de odihna si tendinta de a abandona lucrul;
- sistem imunitar slabit;
- schimbari de dispozitie, teama, depresie, iritabilitate, anxietate si stres;
- dizabilitati diverse, la nivelul regiunii anatomice afectate de durerea cronica;

Moduri in care poate fi controlata durerea cronica

In afara de tratamentul medicamentos pe care medicul specialist il poate prescrie in combaterea durerii cronice, exista o serie intreaga de moduri prin care simptomele pot fi controlate eficient. Aceste solutii vizeaza modul de viata si de menajare a propriului organism, astfel incat cauzele multiple ale suferintei sa se diminueze treptat, pana la disparitie.

Daca va confruntati cu episoade recurente de durere cronica, incercati urmatoarele metode de inhibare a manifestarilor acesteia

Mergeti pe jos

Durerea cronica poate predispune suferindul la sedentarism, iar lipsa de miscare conduce intotdeauna la acutizarea durerii cronice. Singura modalitate de a iesi din acest cerc vicios este sa mergeti pe jos, in pas lejer, cat mai des (cel putin 30 de minute in fiecare zi).

Plimbarile usoare ajuta musculatura si sistemul osos sa se relaxeze, iar sportul determina organismul sa secrete endorfine, substante care actioneaza ca analgezice naturale ale corpului.

Apelati la sesiunile de acupunctura

Acupunctura s-a dovedit a fi o terapie alternativa eficienta in combaterea durerilor cronice, chiar daca nu este cea mai populara metoda de tratament. Introducerea acelor subtiri la suprafata pielii fie stimuleaza secretia substantelor care atenueaza durerile organismului, fie blocheaza semnalele de durere ale nervilor, inainte ca ele sa fie interceptate la nivel cerebral.

Odihniti-va suficient

Un organism obosit va resimti intotdeauna disconfortul durerilor cronice mai intens. Din acest motiv, este foarte important sa va odihniti suficient, chiar daca migrenele sau durerile musculare va pot impiedica sa va bucurati de un somn bun.

Solutia este sa solicitati medicului solutii sigure de atenuare a durerilor, sa respectati un program zilnic de somn si sa va odihniti in liniste si in intuneric, fara aparate electrice in jur si alte surse disturbatoare.

Ignorati durerea

Atunci cand concentrarea dumneavoastra este in totalitate indreptata catre durerea pe care o resimtiti, disconfortul devine cu atat mai insuportabil. De aceea, psihoterapeutii isi sfatuiesc pacientii care se confrunta cu dureri cronice, sa isi lase atentia distrasa de la durerea in sine, cu un puzzle, o integrama, un film bun etc. In acest mod, regiunile creierului care intercepteaza durerea vor deveni mai putin active.

Eliminati din dieta alimentele care agraveaza durerea cronica

Medicii au descoperit ca anumite alimente, precum vinul rosu, carnea grasa sau branzeturile, pot agrava durerile cronice, mai ales daca acestea sunt cauzate de artrita reumatoida sau alte boli inflamatorii.

Tineti un jurnal cu alimentele pe care le asociati cu agravarea durerilor si eliminati-le treptat din meniu, pentru a preveni episoadele viitoare.

Respirati adanc

Atunci cand durerea cronica devine coplesitoare, inspirati adanc si expirati lent, cu o mana pozitionata pe abdomen. Mentineti ritmul respiratiei astfel cateva minute si veti observa ca durerea isi va pierde considerabil din intensitate.

Incercati un tratament cu suplimente nutritive

Apelati la sfatul medicului si solicitati un tratament cu suplimente nutritive, care sa ajute la ameliorarea durerilor cronice. Acesta poate consta in capsule cu ulei de peste sau glucozamin, pentru reducerea inflamatiilor in organism.


Citeste si despre:

Durerea cronica Indicatiile anticonvulsivantelor in tratamentul durerii cronice de spate Sfaturi practice pentru ameliorarea durerilor cronice Principalele cauze ale durerilor cronice si tratamentele necesare 7 moduri prin care puteti sa reduceti intensitatea durerilor cronice Adevarul despre durerile cronice Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor 4 lucruri pe care oamenii cu dureri cronice le au in comun Durerea cronica pelvina la femei Durerea fantoma - cauze, simptome si tratament Dureri abdominale – cauze si remedii Durerea cronica in Ingrijirea paliativa Depigmentarea pielii cauze, simptome si metode de tinere sub control a afectiunii
Cere sfatul medicului ×