De ce lesina oamenii cand vad sange

Publicat: 17 Septembrie 2010 | Actualizat: 17 Septembrie 2010

Introducere


De cate ori trebuie sa fac analize, asistentele imi spun sa intorc capul. De ce? „Ca sa nu lesinati”, imi zic ele.
N-am inteles niciodata de ce ar trebui sa lesin cand vad sange, mai ales cand e al meu si e intr-o eprubeta de 10 mililitri. Si n-am inteles nici de ce altora li se face rau in asemenea situatii.

Pana astazi, cand am gasit intamplator o explicatie. Se pare ca n-ar trebui sa facem glume pe seama celor care lesina la vederea sangelui fiindca aceasta reactie ar putea fi unul din factorii care au contribuit la supravietuirea rasei umane, salvand inidivizii care fara voia lor au asistat la evenimente tulburatoare.

Ce se intampla in corpul tau cand lesini


Asadar prostul obicei al unora de a lesina la vederea catorva picaturi de sange are legatura cu evolutia omului.
Conform specialistilor citati de MSN News, lesinul la vederea sangelui este un reflex pe care il avem cu totii, desi numai la unii se manifesta.

Acest reflex, care poarta si o denumire medicala – sincopa vasovagala, se declanseaza nu numai la vederea sangelui, ci si intr-un moment de stres extrem, de frica, dupa o lovitura puternica, cand e foarte cald, dupa ce stai mult in picioare, sau cand te ridici brusc dupa o masa bogata. Bataile inimii se raresc brusc, iar vasele de sange din picioare se dilata, ceea ce permite sangelui sa stagneze la acest nivel, ducand la scaderea tensiunii arteriale.

Toate acestea fac ca sangele sa nu mai ajunga in cantitate suficienta la creier. Drept urmare, devii palida, te simti usor ametita, ai o senzatie de greata si o transpiratie rece, iar in final iti pierzi cunostinta pentru o perioada scurta de timp.

Sincopa vasovagala este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii lesina.
Si nu numai oamenii. Sincopa vasovagala apare si la unele specii de maimute, dar se pare ca si caprele au stari asemanatoare, adica par sa-si piarda cunostinta cand simt un pericol, probabil tot un reflex de aparare.


Email
Medici
recomandati

Vitoral B12 spray oral - Puful tau de vitalitate! Contribuie la mentinerea sanatatii psihice si la formarea normala a globulelor rosiiVitoral B12 spray oral - Puful tau de vitalitate! Contribuie la mentinerea sanatatii psihice si la formarea normala a globulelor rosii

Candidoza vaginala nu ar trebui sa iti stea in cale. Ce trebuie sa stii despre afectiune.Candidoza vaginala nu ar trebui sa iti stea in cale. Ce trebuie sa stii despre afectiune.

Citeste si despre:

Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie

Colagenul lichid, secretul unei vieti sanatoase

Solutia naturala pentru vaccinare eficienta si sigura

Suferi de candidoza? Afla cum te poti trata. Despre tratamente clasice, moderne si noi dezvoltari in domeniu

Impactul tatuajelor asupra sanatatii