Cum sa invingi o viroza banala sau grava

Actualizat: 20 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

De obicei sistemul imunitar este singurul capabil sa invinga acest tip de infectii. Un sistem imunitar echilibrat are toate instrumentele si arsenalul necesar pentru a duce o astfel de lupta. Tratamentele nu fac decat sa reduca simptomele, dar adevarata lupta o duce sistemul nostru imunitar.

Ce putem face noi?

Sa ajutam sistemul imunitar sa functioneze mai bine. Pregateste-ti organismul din timp sa faca fata infectiei in cazul in care aceasta ar aparea. Cum facem asta?

1. Aveti grija de tubul digestiv. Se stie ca 80% din sistemul imunitar este localizat in intestine. Exista trilioane de bacterii benefice in intestinele dvs. care va ajuta sa luptati impotriva bolilor si sa absorbiti nutrientii. Mentinerea acestei populatii sanatoase si puternice este extrem de importanta in lupta cu virozele. Aduceti zilnic prin alimentatie probiotice consumand iaurturi, muraturi de casa, varza murata si usturoi.

2. Nu ingreunati sistemul imunitar prin alimente care fac ravagii in intreg organismul: produse fast food, alimente supraprocesate, pline de aditivi de zahar si de grasimi saturate. Acestea slabesc foarte mult mecanismele noastre de aparare. Reduceti zaharul si produsele bogate in zahar. Nu uitati ca fructele si legumele sunt cele care aduc o bogatie de nutrienti de care sistemul imunitar are nevoie sa se manifeste optim.

3. Folositi suplimente cheie care aduc un aport substantial in fortificarea sistemului imunitar.
Cele mai studiate sunt Curcuminul si Vitamina C.

Profesorul in biochimie si biologie moleculara, Chaerul Anwar Nidom, de la Universitatea Surabaya Airlangga din Indonezia, este un expert in domeniul gripei aviare. Echipa sa de cercetare a reusit sa identifice un anumit tip de virus gripal, originar din Guangdong, China, ce afecteaza pasarile de curte din Indonezia. Desi nu exista inca studii privind efectele curcuminei asupra coronavirus COVID-19, totusi profesorul Nidom afirma ca prin actiunea antiinflamatorie a curcuminei ar putea fi diminuate efectele produse de eliberarea citokinelor pro-inflamatorii la nivelul tesuturilor infectate.
Astfel, spune el, curcuminul ar putea fi folosit ca un sustinator al organismului impotriva infectiei cu noul virus.

Un alt studiu, publicat in 2018, arata efectul antiviral al curcuminei asupra coronavirusului enteric,prin inhibarea sintezei moleculelor de ARN viral (catena negativa) si suprimarea replicarii virale prin stimularea productiei de interferon (ISG) si citokine.

Este necesara o atentie sporita in alegerea suplimentului cu extract de curcumin. Cea mai mare parte a curcuminei administrate oral nu ajunge niciodata in sange, deoarece este slab absorbita, din intestin fiind eliminata direct. In plus, curcumina prelevata in sange este metabolizata rapid, conjugata in ficat si excretata in fecale.

Singura forma concentrata a extractului standardizat de Curcuma Longa, cu 95% curcuminoide, este Curcumin Lipozomal 95%.

Dublul strat fosfolipidic functioneaza ca o bariera ce protejeaza continutul lipozomilor de degradarea metabolica sau non-metabolica, astfel incat substanta activa incapsulata nu poate fi inactivata de sucurile digestive, enzime, flora intestinala, etc., iar absorbtia este asigurata pana la 99% direct in celulele organismului.

Un alt nutrient recomandat oficial inclusiv de catre Guvernul din Shanghai, China, pentru tratarea virusului COVID-19 este o cantitate mare de vitamina C administrata intravenos.

Singura forma similara administrarii intravenoase, care face posibila prezena vitaminei C in concentratii mari la nivel plasmatic este Vitamina C sub forma lipozomala.

Se cunoaste, la nivel mondial, ca vitamina C are un rol esential in stimularea imunitatii, iar studiile efectuate au aratat ca doze mari de vitamina C pot preveni, scurta si atenua starile infectioase.

Proprietatile farmacocinetice ale lipozomilor asigura o absorbtie intestinala si o biodisponibilitate mult superioara formelor de conditionare clasica (tablete, capsule), atat pentru medicamente, cat si pentru suplimentele nutritionale.

4. Hidratati-va suficient
Hidratarea devine esentiala mai ales atunci cand esti bolnav. Lichidele nu numai ca transporta substanele nutritive la locul bolii, ci si favorizeaza eliminarea toxinelor.

5.Fumatul. Veste proasta pentru fumatori!
Nu veti avea niciodata capacitatea maxima de a lupta cu virozele, atata vreme cat obositi sistemul imunitar prin inhalarea de substante nocive. Fumatul impacteaza negativ atat imunitatea dobandita cat si pe cea innascuta. In plus, poate duce la dezvoltarea de raspunsuri imune patologice.
Din pacate , fumatul este o placere care costa mult!

6.Stresati-va doar pentru ce merita, dar pe termen scurt!
Stresul, in special stresul cronic, ne face foarte vulnerabili in fata infectiilor si a bolilor. Cortizolul eliberat in contextele stresante prelungite inhiba sistemului imunitar . Gasiti metode sa iesiti din cercul vicios al ingijorarilor care aproape intotdeauna au solutii.

7.Dormiti cat de mult se poate!
Somnul nu este doar pentru odihna ci are un real rol terapeutic. Studiile arata ca lipsa somnului salbeste foarte mult sistemul imunitar, reducand activitatea celulelor T, ce sunt piese cheie in aparare imunitara. Somnul suficient asigura resursele si ragazul pentru activarea sistemelor reparatorii si de vindecarea ale organismului.

8.Respectati masurile de preventie

In perioadele cu risc crescut de viroze este recomandat ca alaturi de masurile de preventie, principala preocupare sa fie consolidarea sistemului imunitar printr-o alimentatie adecvata si suplimentare cu nutrienti cheie precum Lipozomal Curcumin 95% si Lipozomal Vitamina C care actioneaza sinergic ca modulatori ai imunitatii si sustinatori ai intregului organism.


Farmacist primar Iulia Vasilache

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Cere sfatul medicului ×