Cum alegem un chirurg plastician bun

Publicat: 26 Ianuarie 2010 | Actualizat: 09 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


De ce sa nu o recunoastem: sunt foarte multi chirurgi plasticieni. Oferta este foarte larga! Deci, de ce sa nu acordam putin timp alegerii unuia de care sa fim siguri ca este bun, caci de ales, avem de unde sa alegem. Adesea, alegerea unui chirurg bun poate fi destul de complicata, insa specialistii ne recomanda sa acordam atentie in special catorva aspecte.

Desigur, fiecare este “cel mai bun”, fiecare foloseste “tehnici revolutionare”, fiecare se recomanda ca fiind “tot ce aveti nevoie”, dar care este acel chirurg pe mana caruia sa avem incredere sa ne incredintam corpul si sa fim siguri ca rezultatele nu ne vor dezamagi? Iata in continuare, un ghid sumar despre cum sa ne alegem chirurgul potrivit.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Unde cautam?

Initial, specialistii ne recomanda ca dupa ce ne-am hotarat asupra a ceea ce dorim (ce tip de operatie vrem), sa facem o lista cu cativa posibili chirurgi cu experienta pe zona care ne intereseaza, de ale caror rezultate am auzit noi insine si poate le-am si vazut “live” si nu prin poze pe internet. Chirurgul trebuie sa fie licentiat, acreditat si cu drept de practica in Romania.

Recomandarile personale sunt cele mai bune, la inceput. Putem cere sfatul unor prieteni care au trecut prin astfel de proceduri, sau ne putem consulta cu medicul de familie sau cu medici din alte specialitati, in speranta ca acestia ne pot face recomandari valide.

Dupa ce ne-am restrans lista la doar doua sau trei nume, ne putem intresa in amanunt cu privire la experienta personala a fiecaruia.

In prezent, majoritatea chirurgilor care lucreaza in clinicile de acest profil au trecut si CV-ul pe internet, deci sursele ne sunt puse la dispozitie. Nu trebuie decat sa le citim si sa le comparam.

Ce ne intereseaza atunci cand analizam un CV trebuie sa fie experienta profesionala, eventuale stagii de pregatire in clinici de profil din strainatate. Este foarte important de aflat si daca respectivul chirurg are activitate intr-un spital si nu doar intr-o clinica particulara.

O astfel de activitate complexa nu este doar un semn ca medicul respectiv are o experienta bogata in domeniu, dar si ca este un respectat medic de spital.

De ce sa tinem cont in alegerea noastra?

Daca lista noastra are deja primii doi clasati, este timpul pentru consultatia in sine. In urma acesteia vom primi raspuns la majoritatea intrebarilor pe care le avem in legatura cu chirurgul respectiv si astfel putem aprecia si calitatile sale de om, nu doar de medic. Iata care sunt intrebarile la care trebuie sa gasim raspuns in urma consultului:

- Care este specializarea chirurgului respectiv? Care este supraspecializarea lui?

- Care este experienta in ceea ce priveste respectivul tip de interventie (cel care ne intereseaza)?

- Atitudinea sa este prietenoasa, insa denota siguranta si profesionalism?

- Care este costul total al procedurii?

- Exista poze cu pacientii pe care i-a operat (de tipul “inainte si dupa”)?

- Incurajeaza intrebarile din partea pacientilor sau pare mai degraba deranjat de acestea?

- Ofera raspunsuri realiste la intrebarile care ii sunt adresate?

- Daca trebuie realizata si o a doua interventie, cum sunt impartite costurile acesteia?

Daca ne-am hotarat asupra unui medic si asupra tipului de interventie pe care o dorim, specialistii ne recomanda sa cerem si o a doua parere. Nu neaparat pentru ca dorim sa renuntam la serviciile chirurgului pe care l-am ales, ci pentru ca astfel vom fi mai siguri pe decizia pe care am luat-o.

Ar trebui sa excludem din preferintele noastre orice chirurg care:

- Nu efectueaza “de rutina” procedura care ne intereseaza si deci nu are o experienta prea mare in acest domeniu;

- Nu ia in calcul riscurile operatiei si nu doreste sa discute eventualele complicatii, incidente sau accidente care pot sa apara in timpul interventiei;

- Garanteaza rezultate maxime;

- Nu doreste sau nu poate sa arate poze cu alti pacienti;

- Nu permite punerea intrebarilor;

- Nu arata respect pacientului;

- Ofera discount-uri si are oferte promotionale;

- Nu se ocupa de urmarirea postoperatorie a pacientului.

De retinut!

Nici chiar cele mai bune recomandari si cel mai impresionant CV nu vor garanta rezultatele dorite. Totusi, este de dorit ca relatia dintre medic si pacient sa se cladeasca pe incredere si respect, medicul angajandu-se sa faca tot ce ii sta in putere pentu ca rezultatul sa fie cel sperat, iar pacientul promitand sa respecte recomandarile care au drept scop consolidarea rezultatelor interventiei.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Email
Clinici
recomandate

Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Stresat? Iata ce trebuie sa stii despre stres si cum il poti combate in mod natural!

Tratamentul varicelor, intre dezamagire si speranta