Cum alegem un chirurg plastician bun

Actualizat: 29 Noiembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati


De ce sa nu o recunoastem: sunt foarte multi chirurgi plasticieni. Oferta este foarte larga! Deci, de ce sa nu acordam putin timp alegerii unuia de care sa fim siguri ca este bun, caci de ales, avem de unde sa alegem. Adesea, alegerea unui chirurg bun poate fi destul de complicata, insa specialistii ne recomanda sa acordam atentie in special catorva aspecte.

Desigur, fiecare este “cel mai bun”, fiecare foloseste “tehnici revolutionare”, fiecare se recomanda ca fiind “tot ce aveti nevoie”, dar care este acel chirurg pe mana caruia sa avem incredere sa ne incredintam corpul si sa fim siguri ca rezultatele nu ne vor dezamagi? Iata, in continuare, un ghid sumar despre cum sa ne alegem chirurgul potrivit.

Unde cautam?

Initial, specialistii ne recomanda ca dupa ce ne-am hotarat asupra a ceea ce dorim (ce tip de interventie chirurgicala vrem), sa facem o lista cu cativa posibili chirurgi cu experienta in aria care ne intereseaza, de ale caror rezultate am auzit noi insine si poate le-am si vazut “live” si nu prin poze pe internet. Chirurgul plastician trebuie sa fie licentiat, acreditat si cu drept de practica in Romania.

Recomandarile personale sunt cele mai bune, la inceput. Putem cere sfatul unor prieteni care au trecut prin astfel de proceduri, sau ne putem consulta cu medicul de familie sau cu medici din alte specialitati, in speranta ca acestia ne pot face recomandari valide.

Dupa ce ne-am restrans lista la doar doua sau trei nume, ne putem intresa in amanunt cu privire la experienta personala a fiecaruia.

In prezent, majoritatea chirurgilor care lucreaza in clinicile de acest profil au trecut si CV-ul pe internet, deci sursele ne sunt puse la dispozitie. Nu trebuie decat sa le citim si sa le comparam.

Ce ne intereseaza atunci cand analizam un CV trebuie sa fie experienta profesionala, eventuale stagii de pregatire in clinici de profil din strainatate. Este foarte important de aflat si daca respectivul chirurg are activitate intr-un spital si nu doar intr-o clinica particulara. Lucrul in spitalele de stat, in care nu se realizeaza proceduri estetice, pot orienta asupra faptului ca medicul este unul obisnuit cu tot felul de situatii si ca poate face fata unor posibile complicatii, in cazul in care acestea apar. 

In momentul in care alegem un chirurg plastician, este ideal ca acesta sa aiba la activ un numar mare de interventii din sfera care ne intereseaza, acest lucru traducandu-se in experienta de a sti cum sa intampine orice fel de situatie. 

De ce sa tinem cont in alegerea noastra?

Daca lista noastra are deja primii doi clasati, este timpul pentru consultatia in sine. In urma acesteia vom primi raspuns la majoritatea intrebarilor pe care le avem in legatura cu chirurgul respectiv si astfel putem aprecia si calitatile sale de om, nu doar de medic. Iata care sunt intrebarile la care trebuie sa gasim raspuns in urma consultului:

- Care este specializarea chirurgului respectiv? Care este supraspecializarea lui?

- Care este experienta in ceea ce priveste respectivul tip de interventie (cel care ne intereseaza)?

- Atitudinea sa este prietenoasa, insa denota siguranta si profesionalism?

- Care este costul total al procedurii?

- Exista poze cu pacientii pe care i-a operat (de tipul “inainte si dupa”)?

- Incurajeaza intrebarile din partea pacientilor sau pare mai degraba deranjat de acestea?

- Ofera raspunsuri realiste la intrebarile care ii sunt adresate?

- Daca trebuie realizata si o a doua interventie, cum sunt impartite costurile acesteia?

- Se contureaza o relatie buna medic-pacient, bazata pe sinceritate si, totodata, empatie?

Daca ne-am hotarat asupra unui medic si asupra tipului de interventie pe care o dorim, specialistii ne recomanda sa cerem si o a doua parere. Nu neaparat pentru ca dorim sa renuntam la serviciile chirurgului pe care l-am ales, ci pentru ca astfel vom fi mai siguri pe decizia pe care am luat-o.

Ar trebui sa excludem din preferintele noastre orice chirurg care:

- Nu efectueaza “de rutina” procedura care ne intereseaza si deci nu are o experienta prea mare in acest domeniu;

- Nu ia in calcul riscurile operatiei si nu doreste sa discute eventualele complicatii, incidente sau accidente care pot sa apara in timpul interventiei;

- Garanteaza rezultate maxime;

- Nu doreste sau nu poate sa arate poze cu alti pacienti;

- Nu permite punerea intrebarilor;

- Nu arata respect pacientului;

- Nu se ocupa de urmarirea postoperatorie a pacientului;

- Nu prezinta disponibilitate in a lamuri eventualele neclaritati si este expeditiv;

- Nu prezinta siguranta in urma discutiilor avute cu pacientul.

De retinut!

Nici chiar cele mai bune recomandari si cel mai impresionant CV nu vor garanta rezultatele dorite. Totusi, este de dorit ca relatia dintre medic si pacient sa se cladeasca pe incredere si respect, medicul angajandu-se sa faca tot ce ii sta in putere pentu ca rezultatul sa fie cel sperat, iar pacientul promitand sa respecte recomandarile care au drept scop consolidarea rezultatelor interventiei.

De la bun inceput trebuie sa fie foarte clar comunicate asteptarile de ambele parti, atat ale medicului, cat si ale pacientului, iar acestea sa fie discutate deschis, fara a lasa loc interpretarilor sau neclaritatilor. In cazul in care medicul si pacientul nu sunt pe aceeasi lungime de unde sau daca nu exista compatibilitate, este recomandat sa fie gasit un alt specialist. Avand in vedere faptul ca interventiile estetice nu sunt operatii de necesitate, ci au rolul de a imbunatati calitatea vietii, este important sa fie luate in calcul si riscurile, pentru ca vorbim totusi de interventii chirurgicale, care pot asocia si complicatii. De aceea, inainte de orice act medical, trebuie sa se intocmeasca dosarul medical al pacientului, precum si sa existe cel putin doua consultatii, unde sa se comunice intentiile ambelor parti. 


Citeste si despre:

Labioplastia - optiuni, riscuri si recuperare Urechile decolate(clapauge) – cand se recomanda otoplastia Cervicoplastia - procedura de corectare a aspectului neplacut al zonei gatului Tratamentul varicelor, intre dezamagire si speranta Chirurgul plastician despre vedete si operatii estetice Chirurgia abdomenului cu pliuri (abdominoplastia) Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Aparate auditive vivante Chirurgia pleoapei (Blefaroplastia) Fatetele ceramice Cand este necesara operatia de indepartare a implantului mamar? Transplantul de par - aspecte generale Implanturi ale obrajilor, buzelor sau barbiei Reducerea sanilor
Cere sfatul medicului ×