Ce impact poate avea casatoria asupra greutatii

Actualizat: 30 Iulie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Casatoria s-a dovedit benefica sanatatii in numeroase studii de specialitate, care au analizat masura in care stilul de viata in doi influenteaza echilibrul psihic si fiziologic al membrilor unui cuplu casatorit.

Foarte multe rezultate inclina balanta catre efectele pozitive ale mariajului, de reducere a riscului aparitiei atacului de cord sau a dementei odata cu inaintarea in varsta. In schimb, casatoria fericita poate avea si un impact negativ asupra greutatii, pe fondul mai multor factori evidentiati de cercetarile in domeniu.

Astfel, in timp ce predispozitia in fata depresiei scade in cazul persoanelor casatorite si implinite sentimental, susceptibilitatea acumularii kilogramelor in plus creste.

Casatoria fericita conduce la ingrasare

La inceputul acestui an, specialistii Universitatii Metodiste de Sud din Statele Unite ale Americii au publicat un studiu care a demonstrat ca oamenii casatoriti si fericiti au tendinta sa acumuleze treptat kilograme excedentare, spre deosebire de persoanele celibatare sau cele care nu au un mariaj armonios.

Studiul s-a derulat pe un esantion de 169 de cupluri sub varsta de 30 de ani si a masurat nivelul de satisfactie in relatie pe o durata de patru ani, in raport cu oscilatiile de greutate inregistrate de participanti.

Atat femeile, cat si barbatii, au prezentat aceeasi predispozitie dominanta cei satisfacuti de casnicia lor au crescut in greutate exponential, pe cand cei nefericiti si-au mentinut greutatea obisnuita sau chiar au pierdut kilograme de cand au pasit spre altar.

Un alt sondaj pondaj efectuat in luna septembrie 2012 confirma constatarile cercetatorilor de la Universitatea Metodista din SUA 46% dintre femeile chestionate au castigat in greutate dupa casatorie, in timp ce 27% dintre respondente au recunoscut ca numarul lor de kilograme s-a diminuat din pricina nefericirii in cuplu.

Un studiu efectuat in anul 2007 pe un esantion de aproape 8000 de persoane a descoperit ca, intr-o perioada de 5 ani, barbatii casatoriti s-au ingrasat cu aproape 3 kilograme mai mult decat prietenii lor celibatari, iar femeile cu 4 kilograme mai mult decat cunostintele de sex feminin necasatorite.

Motivele ingrasarii dupa casatorie

Cercetatorii au incercat sa teoretizeze motivele care ar putea sta la baza ingrasarii in cadrul casniciilor fericite, evidentiind mai multe posibile cauze sesizate in cazul cuplurilor analizate. Astfel, justificarile tendintei acumularii de kilograme dupa casatorie ar putea fi urmatoarele

- Oamenii cu o viata de cuplu stabila nu mai incearca sa isi atraga partenerul. Nevoia de a fi atractiv pentru sexul opus scade dupa casatorie, intrucat intervine confortul psihic alimentat de ideea ca partenerul este deja indragostit si nu mai pune un pret atat de mare pe aspectul fizic, ci pe alte lucruri care stau la baza consolidarii cuplului.

- Oamenii casatoriti isi imprumuta reciproc obiceiurile. Persoanele care formeaza un cuplu casatorit isi imprumuta reciproc obiceiurile, fie ca sunt bune sau rele, construind un stil de viata comun. Acest lucru inseamna ca, daca sotul sau sotia mananca nesanatos sau este sedentar, sansele ca celalalt sa ii copieze alegerile sunt maxime. Un studiu prezentat de Asociatia Americana de Sociologie in anul 2012 a demonstrat ca femeile casatorite incep sa consume mai mult alcool, influentate de obiceiurile sotului.

- Oamenii casatoriti nu mai tin cont de necesitatile lor calorice diferite. Persoanele dintr-un cuplu casatorit incep sa rationeze prin raportare la doi, incercand sa imparta in mod egal totul, inclusiv hrana. Tendinta este una gresita, intrucat barbatii au alte necesitati calorice decat femeile, iar acestea din urma depun mult mai usor depozite de grasime, prin structura lor anatomica.

- Oamenii casatoriti cad mai usor in plasa comoditatii. Stilul de viata in doi poate sa fie predominat de activitati statice, la domiciliu, spre deosebire de activitatile intreprinse in timpul celibatului (plimbari in aer liber, iesiri in oras, interactiune cu grupuri numeroase de oameni etc.). Asadar, petrecerea timpului liber in fata televizorului, savurand gustari nesanatoase, conduce in timp la cresterea greutatii corporale.

- Oamenii casatoriti isi pierd instinctul de a cuceri. Literatura de specialitate vorbeste despre un instinct resimtit de oameni la nivel biologic, derivat din instinctul de reproducere. Acesta se refera la necesitatea de a cuceri un partener de sex opus, care da nastere unei motivatii puternice de a fi atragator. Din acelasi motiv, oamenii casatoriti nefericiti, care doresc sa puna punct mariajului lor si sa revina la statutul de celibatar, revin la eforturile recapatarii unei forme fizice optime. Acest lucru se intampla tot pe fondul instinctului pre-reproducere, de atragere a unui partener.

Prevenirea ingrasarii dupa casatorie

Inainte ca excesul ponderal sa devina vizibil si deranjant, este foarte utila adoptarea unor masuri de prevenire a ingrasarii dupa casatorie, prin formarea de obiceiuri in cuplu sanatoase.

- Respectarea individualitatii si a nevoilor proprii. Cand partenerul de cuplu refuza dieta celuilalt, se impune o delimitare a propriilor necesitati si respectarea lor in egala masura. Un sot care consuma foarte multa carne nu trebuie sa isi convinga sotia sa ii urmeze exemplul, ci sa accepte stilul alimentar diferit.

- Eliberarea casei de alimente nesanatoase. Cand snacksurile pline de grasimi saturate si dulciurile lipsesc din dulapul bucatariei, este mult mai dificil pentru un cuplu casatorit sa le consume in fata televizorului, intrucat acest lucru presupune o vizita la supermarket de fiecare data. Cand frigiderul contine produse hranitoare si benefice siluetei, sansele de ingrasare in doi scad considerabil.

- Formarea unui program de miscare in cuplu. Plimbarile lungi dupa cina pe jos sau cu bicicleta, joggingul, cursurile de dans, inotul si orice alta activitate care presupune efort fizic sunt obligatorii pentru mentinerea greutatii optime printr-un stil de viata sanatos in doi.

Excesul ponderal dupa casatorie nu are doar efecte negative pentru sanatate, ci poate afecta si insasi armonia in cuplu, imaginea de sine, libidoul si performantele sexuale ale partenerilor.


Citeste si despre:

Importanta vietii sexuale 10 cauze frecvente ale abstinentei Cum sa facem fata unei suferinte? Infidelitatea in cuplu - semne sugestive De ce este dragostea buna pentru sanatate? Adevaruri surprinzatoare despre casnicie Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Cum influenteaza emotiile, starea de sanatate Efectele perverse ale perfectiunii Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul Ciclul vietii de familie Depresia Longevitatea
Cere sfatul medicului ×