Ce este kinetoterapia si cine are nevoie de ea

Actualizat: 28 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Mihaela Stamate
Medic specialist recuperare, medicina fizica si balneologie

Fortius Medical

Generalitati


Kinetoterapia sau terapia fizica ii ajuta pe oamenii de toate varstele, care au afectiuni medicale sau leziuni ce le limiteaza capacitatea de miscare, sa isi recapete aceasta functie.

Un program personalizat de terapie fizica poate ajuta pacientii sa isi imbunatateasca starea generala de sanatate.

Ce este kinetoterapia

Kinetoterapia utilizeaza miscarea ca terapie, cu rolul de a restabili anumite functii ale corpului. Kinetoterapeutul foloseste miscarea si masajul pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului.

Prin kinetoterapie sunt stimulate resursele de adaptare ale organismului printr-un stres reprezentat de exercitiul fizic controlat si bine dozat.

Terapia este utila atat in recuperarea in urma afectiunilor locomotorii, cat si in tratarea unor afectiuni ale organelor interne, afectiuni neurologice, reumatice, ortopedice, cardiace sau respiratorii si chiar metabolice sau digestive.

Tipuri de kinetoterapie

Exista doua tipuri de kinetoterapie: kinetoterapia de recuperare si kinetoterapia profilactica.

Kinetoterapia de recuperare. Urmareste, prin intermediul miscarii, refacerea functiilor organismului diminuate in urma unor traumatisme sau in urma unor boli.

Kinetoterapia profilactica. Urmareste mentinerea starii de sanatate sau oprirea cronicizarii unei boli, atat prin intermediul exercitiilor fizice, cat si prin masaj medical sau prin intermediul tehnicilor de relaxare.

Cum functioneaza kinetoterapia

Kinetoterapeutul este cel care evalueaza pacientul din punct de vedere motric si muscular si alege programul de exercitii potrivit pentru stimularea muschilor acestuia, in cazul in care abilitatile sale motorii au fost afectate de o boala sau de un accident.

Prin intermediul exercitiilor este vizata redobandirea fortei musculare si a capacitatii de a face efort, redobandirea controlului si a echilibrului muscular si imbunatatirea legaturii dintre creier si muschi. In cazul in care un muschi este afectat ireversibil, se urmareste antrenarea altor muschi care sa preia partial din functiile celui afectat.

Kinetoterapeutul mai are si rolul de a restaura functiile normale ale nervilor, de a normaliza digestia, functiile endocrine sau chiar functiile unor organe. Cu toate aceste, kinetoterapia nu poate vindeca boli precum diabetul, boli ale inimii sau cancer.

Beneficiile kinetoterapiei

– reduce sau elimina durerea si procesul inflamator
– restabileste amplitudinea articulara pe toate unghiurile de miscare
– redobandeste forta musculara necesara
– imbunatateste mobilitatea
– creste masa musculara
– ajuta la reabilitarea neuromusculara
– are rol in redobandirea echilibrului
– duce la recastigarea reflexelor posturale
– duce la recastigarea dexteritatii
– creste rezistenta la efort
– amelioreaza tonusul muscular
– recupereaza forta musculaturii afectate cu mentinerea fortei musculaturii neafectate
– ajuta la recuperarea dupa un accident vascular cerebral sau un atac de cord
– ajuta la recuperare in caz de artrita sau osteoporoza
– trateaza deficiente nutritionale
– trateaza tulburari nervoase
– imbunatateste abilitatile de invatare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

HC Kinetic Med
Tel: 0371232114
Cluj-Napoca, Str.Mihai Eminescu Nr.7, Str.Aurel Vlaicu 184 Bl.3

Citeste si despre:

Servicii medicale de ingrijire la domiciliu Apofizita tibiala de crestere Boala Kienbock descoperita in stadii incipiente, poate fi tratata Relatia pacient - kinetoterapeut Recuperarea cu ajutorul kinetoterapiei Ce afectiuni medicale pot beneficia de kinetoterapie? Bolile respiratorii cronice si kinetoterapia Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Scolioza - recuperare prin kinetoterapie Diabetul zaharat si kinetoterapia Beneficii si contraindicatii privind fiziokinetoterapia Mijloace psihice de recuperare kinetica Antrenamentul la efort Afectiunile spatelui si gimnastica Scaderea in greutate prin sport
Cere sfatul medicului ×