Afecteaza partea pe care dormi sanatatea?

Actualizat: 03 Martie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pozitia in timpul somnului


Se considera ca aproximativ o treime din viata este petrecuta dormind, iar somnul inadecvat sau de calitate inferioara poate avea efecte negative asupra sanatatii. Pentru majoritatea oamenilor sanatosi, partea pe care se doarme nu pare sa afecteze starea de sanatate a organismului. Cu toate acestea, anumite pozitii de somn pot fi mai bune pentru femeile insarcinate si pentru persoanele cu anumite afectiuni medicale.

Afla care sunt cele mai sanatoase pozitii de somn, atat pentru populatia generala, cat si pentru femeile insarcinate si persoanele cu diverse probleme medicale. Pe langa aceste lucruri sunt oferite si cateva sfaturi despre mentinerea diferitelor pozitii de somn pe parcursul noptii.

Care este cea mai buna pozitie de somn?

Specialistii din domeniul medical raporteaza ca, in general, somnul pe spate este cel mai bun pentru sanatate, dar doar 8% din oameni dorm in aceasta pozitie. S-a observat faptul ca dormitul pe spate mentine gatul si coloana vertebrala intr-o pozitie neutra, ceea ce reduce presiunea si durerile in aceste zone.

Decubitul dorsal este, de asemenea, cea mai sigura pozitie pentru nou-nascuti si pentru sugari. Conform studiilor, bebelusii care dorm pe spate au mai putine sanse de a deceda ca urmare a sindromului de moarte subita.

In ciuda acestor lucruri, somnul pe spate poate pune in unele cazuri in pericol sanatatea unei persoane. Asadar, persoanele insarcinate sau care sufera de anumite boli ar trebui sa adopte alte pozitii in care sa doarma.

Pozitia de somn in sarcina

Femeile ce se afla in stadiile incipiente ale sarcinii pot dormi in orice pozitie se simt confortabil, iar acest lucru va fi sigur. In etapele ulterioare, femeile insarcinate vor trebui sa doarma pe o parte.

Dormitul pe o parte

In timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, fatul se va afla in siguranta daca mama va dormi pe o parte. Pozitia pe spate a mamei in timpul somnului ar putea pune presiune suplimentara asupra vaselor de sange care iriga uterul, ceea ce va duce la reducerea aportului de oxigen catre fat.

Un studiu realizat in 2015 a gasit o corelatie intre somnul pe spate si nasterea unui copil decedat. Cercetatorii au concluzionat ca dormitul pe spate va creste semnificativ riscul de pierdere a sarcinii in randul sarcinilor care sunt deja cu risc ridicat. Cu toate acestea, unii experti nu sunt de acord cu aceste concluzii si sustin ca sansele de deces fetal raman foarte mici, chiar si in randul femeilor insarcinate care dorm in mod frecvent pe spate.

Orice femeie insarcinata care are preocupari cu privire la pozitia ei de somn ar trebui sa discute cu medicul despre acest lucru si despre alti factori de risc asociati. Femeile insarcinate care decid sa doarma pe o parte pot constata ca durerile si crampele se pot agrava. Asezarea unei perne intre genunchi si mentinerea picioarelor indoite ar putea spori confortul, iar utilizarea de perne speciale pentru gravide ar putea oferi mai mult sprijin pentru tot corpul.

Dormitul pe partea stanga

Dormitul pe partea stanga in timpul sarcinii poate maximiza fluxul de sange catre copil si va ajuta la reducerea presiunii existente pe ficat. Acest aspect este deosebit de important in etapele ulterioare ale sarcinii, in special pentru femeile care dezvolta colestaza de sarcina.

Un singur studiu a descoperit ca dormitul pe partea stanga in ultima noapte de sarcina a redus considerabil riscul de deces al copilului. Cu toate acestea, studiile ulterioare nu au ajuns la aceasta concluzie.

Somnul in cazul infectiilor cailor respiratorii superioare

Simptomele unei raceli sau ale unei infectii a cailor respiratorii superioare tind sa se agraveze noaptea. Acest lucru se datoreaza faptului ca mucusul se acumuleaza in sinusuri si in gat atunci cand o persoana se intinde. Dormitul cu capul ridicat poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate, precum congestia nazala.

Dormitul cu capul ridicat

Ridicarea capului poate ajuta la drenarea sinusurilor, prevenind blocajele nazale si durerile de cap asociate. Punerea a doua sau mai multe perne sub cap inainte de culcare ar trebui sa fie eficienta. Totusi, persoanele care au apnee de somn sau care au tendinta de a sforai ar trebui sa evite sa doarma pe spate. Aceasta pozitie este de evitat in astfel de cazuri, deoarece poate determina limba sa blocheze partial fluxul de aer, agravand dificultatile de respiratie.

Persoanele racite sau cu diverse infectii respiratorii ar putea testa diverse pozitii de somn pentru a o gasi pe cea mai confortabila. De asemenea, vizita la medic poate fi utila, acesta putand face anumite recomandari cu privire la optiunile optime de somn.

Pozitia de somn in tulburari gastrice

Pentru persoanele cu probleme gastrice, pozitia de somn poate varia in functie de fiecare boala.

Dormitul pe burta sau pe o parte

Dormitul pe burta sau pe o parte este recomandat atunci cand exista varsaturi frecvente. Pozitiile de acest tip vor reduce riscul de aspirare a lichidului de varsatura. Daca mentinerea acestor pozitii este dificila, oamenii pot utiliza perne astfel incat sa impiedice schimbarea pozitiei.

Dormitul pe spate

Dormitul pe spate poate fi benefic pentru persoanele care se confrunta cu reflux gastroesofagian nocturn. Dormitul pe spate si cu capul usor ridicat poate ajuta la prevenirea scurgerii acidului gastric din stomac in esofag. Astfel, trebuie asigurat faptul ca esofagul va ramane peste nivelul stomacului pe tot parcursul somnului.

Conform unui studiu din 2015, dormitul pe partea stanga cu capul sau cu trunchiul ridicat ar putea fi la fel de eficient ca dormitul pe spate in ceea ce priveste atenuarea simptomelor refluxului gastroesofagian.

Pozitia de somn in cazul afectiunilor cardiovasculare

Nu exista dovezi care sa indice faptul ca o anumita pozitie de somn ar fi ideala pentru afectiunile cardiovasculare. Totusi, se indica pozitii confortabile si odihnitoare, deoarece un somn de slaba calitate ar putea afecta sanatatea inimii in timp.

O afectiune care poate interfera cu odihna este apneea de somn. Aceasta afectiune este asociata cu un risc crescut de probleme cardiovasculare, precum hipertensiunea arteriala, accident vascular cerebral si chiar insuficienta cardiaca. Dormitul pe spate poate duce la caderea limbii in partea din spate a gatului, obstructionand respiratia. Prin urmare, persoanele care sforaie sau care au apnee de somn ar trebui sa evite sa doarma pe spate, cu exceptia cazului in care medicul recomanda altfel.

Mentinerea pozitiilor de somn

Dormitul pe spate poate aduce beneficii multor oameni sanatosi, desi poate dura ceva timp pentru ca o persoana sa se adapteze la aceasta pozitie. Cand o persoana doarme pe spate, este important sa foloseasca o perna subtire si ferma. Pernele foarte mari si pufoase vor ridica excesiv capul, facand barbia sa se afle intr-o pozitie inconfortabila.

Unii oameni se culca pe spate, dar se rostogolesc in alte pozitii pe timpul noptii. Pastrarea unor perne pe ambele parti ale corpului va ajuta la prevenirea acestui lucru.

In ceea ce priveste dormitul pe o parte, persoanele sanatoase si care nu sunt insarcinate trebuie sa stie ca nu exista dovezi care sa demonstreze ca dormitul pe o anumita latura ar fi mai benefic. Totusi, unii oameni constata ca dormitul pe aceeasi parte poate pune presiune pe anumiti muschi, provocand disconfort. Asadar, alternarea pozitiilor de somn ar putea ajuta la prevenirea acestor situatii neplacute. In plus, asezarea unei perne intre genunchi pe parcursul somnului ar putea fi o metoda utila pentru unele persoane.

Pentru persoanele sanatoase, cea mai buna pozitie este cea mai confortabila si care face ca somnul sa fie odihnitor. In cazul persoanelor cu probleme medicale, pozitiile de somn pot varia in functie de afectiunile de care sufera. Discutia cu medicul este foarte importanta, deoarece acesta poate stabili care sunt cele mai bune pozitii de somn si poate recomanda cele mai bune metode prin care acestea sa fie mentinute pe parcursul noptii.

Bibliografie:
6 ways to sleep off a cold. (n.d.). https://www.sleep.org/articles/6-ways-sleep-off-cold/
Choosing the best sleep position. (n.d.). https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/choosing-the-best-sleep-position
Ease heartburn at bedtime. (n.d.). https://www.sleep.org/articles/ease-heartburn-bedtime/
Gordon, A.,et al.(2015). Sleep position, fetal growth restriction, and late-pregnancy stillbirth: the Sydney stillbirth study [Abstract]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25568999
No, sleeping on your back does not necessarily increase stillbirth. (2018). https://healthcare.utah.edu/the-scope/shows.php?shows=0_29x80d44
Person, E.,et al.(2015). A novel sleep positioning device reduces gastroesophageal reflux [Abstract]. https://www.ingentaconnect.com/content/wk/jcga/2015/00000049/00000008/art00007
Research on back sleeping and SIDS. (n.d.). https://safetosleep.nichd.nih.gov/research/science/backsleeping
Sleep apnea and heart disease, stroke. (n.d.). https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease/sleep-apnea-and-heart-disease-stroke


Citeste si despre:

Tulburarile de somn. Sfaturi utile pentru un somn linistit Dissomniile - strategii de gestionare ale tulburarilor de somn Impactul bolilor mitocondriale Sfaturi pentru un somn bun la varsta a treia Miocardita pediatrica Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Sindromul nefrotic Colita ulcerativa Alegerea pernei potrivite pentru un somn sanatos Simptomele cancerului osos Somnul si tulburarile de alimentatie
Cere sfatul medicului ×