Aerul conditionat poate fi periculos

Publicat: 29 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In zilele de vara, cand caldura devine insuportabila, aerul conditionat este o necesitate pentru confortul si randamentul populatiei, atat la servici, acasa sau in masina. Daca pentru unii aerul conditionat este o necesitate, pentru altii reprezinta chiar un inamic al sanatatii.
Aerul rece si uscat poate avea o serie de efecte neplacute sau chiar grave asupra starii de sananate a unor persoane. Astfel, poate provoca raceala, chiar pneumonie, laringita, sinuzita, rinita, astm, dureri de cap, de masele, ale spatelui, gatului, dureri intercostale. Si ochii pot fi afectati de aerul conditionat, aparand iritatii, inrosire, lacrimare.
In ceea ce priveste aparatele de aer conditionat utilizate in camerele copiilor, parerile medicilor sunt impartite: unii sustin ca este exclusa utilizarea aparatelor in camerele copiilor deoarece organismul acestora se adapteaza mai greu la schimbarile de temperatura, altii, dimpotriva, sustin ca nu este nici o problema atata timp cat este utilizat in conditii optime, ca si pentru restul populatiei.
Aceste reactii sunt provocate de trecerea brusca de la foarte cald la frig, de lipsa umezelii din aer, de viteza mare de circulatie a aerului sau de imbaxirea filtrelor. Necuratarea filtrelor de aer la intervalele recomandate de producatorii aparatelor de aer conditionat provoaca infectiile respiratorii.
Este recomandata spalarea sau inlocuirea acestora de doua ori pe an sau conform instructiunilor de folosire a fiecarui aparat in parte.
Specialistii sustin ca, pentru a evita complicatiile, aparatul de aer conditionat trebuie amplasat la cel putin sase metri distanta de locul in care stam, iar temperatura trebuie sa fie in jurul valorii de 25 de grade Celsius.


Citeste si despre:

Aerul conditionat, riscuri si beneficii Boli provocate de expunerea la aerul conditionat Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra Bacteriile din aerul conditionat Cum iti poate afecta sanatatea aparatul de aer conditionat Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. Cum poate fi prevenit 8 moduri simple si naturale de purificare a aerului din interior Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Poluarea aerului in legatura cu problemele cardiovasculare Cauzele aparitiei pneumoniei in timpul verii Tot ce trebuie sa stim despre intoxicatia cu freon Situatii de urgenta pe vreme caniculara Emfizemul Influenta poluarii asupra sanatatii Pielea uscata
Cere sfatul medicului ×