10 simptome generale care nu trebuie trecute cu vederea

Actualizat: 25 Aprilie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista o stare de bine de care adesea nu suntem nici unul constienti pana ce nu o mai avem, si de asemenea exista o stare generala de rau sau o stare de alterare a sanatatii pe care multi dintre noi avem tendinta fie sa o trecem cu vederea fie sa o asociem cu patologii minore.

Sau le putem asocia cu probleme de la ce am mancat in perioada ultimelor ore si vom spune ca avem o indigestie, ca "ne-a tras curentul" si de aceea avem o durere in tample sau o stare de rau, dureri de spate, ori alte genul de explicatii in general ce incearca minimalizarea simptomelor.

De multe ori poate fi adevarat si chiar daca nu sunt bine diagnosticate cauzele (auto-diagnoza pacientului).

Dar intr-adevar daca patologia exista sa fie una minora pe care organismul o poate depasi fara prea mari eforturi, insa exista cateva semne care trebuie sa dea de gandit rapid si trebuie sa duca pacientul catre un consult medical de specialitate, deoarece pot ascunde patologii majore.

Aici vom preciza 10 simptome generale care pot sa fie declarate de catre pacient ca fiind banale, dar pot sa ascunda patologii mult mai severe, dar in orice caz necesita consult si investigatie de specialitate.

Durerile toracale, precordiale sau angina pectorala

Cand vorbim de dureri toracale, mai mult decat orice trebuie folosita expresia: este mai bine sa fim siguri acum decat sa ne para rau mai tarziu.

Ca si caracteristica, fie ca vorbim de o durere toracala de tipul unei presiuni pe piept, sau cum o exprima pacientii senzatia ca si cum ar fi un sac de nisip asezat pe pieptul pacientului, fie ca este vorba de o durere de tipul unei intepaturi in piept sau senzatia de gheara in piept.

Durerea poate sa ramana localizata la nivelul toracelui sau poate sa iradieze pe bratul stang. Durerea poate sa implice transpiratie, senzatie de presiune in tample sau in urechi, sau dispnee, ameteala ori stare lesioasa sau poate implica chiar lesinul.

Daca durerea precordiala dureaza mai mult de cateva minute, sau daca are o recurenta foarte mare (adica apare de mai multe ori pe parcursul unei luni), poate ascunde o patologie cardiaca severa, pornind de la un simplu infarct, dar mergand si pana la patologii mai severe de tipul insuficientei cardiace sau insuficientei respiratorii, ori alte tipuri de patologii.

In cadrul durerilor precordiale poate exista si posibilitatea de embolism pulmonar, sau de tromboembolism cardiac, adica formarea unui cheag sanguin care a patruns pe vasele cardiace (coronare) sau pe vasele ce iriga plamanii si care vor produce blocarea acestora.

Senzatia de arsura retrosternala sau de indigestie imediat dupa masa

Daca exista o senzatie de durere retrosternala sau o senzatie de arsura retrosternala, ori daca dupa orice masa sau dupa consumul unui lichid fierbinte sau a unui lichid prea rece, apare o senzatie de greata fara a fi insotita de varsaturi, poate sa mai apara o senzatie de nod in zona inferioara a esofagului (adica exact in capul pieptului).

Daca brusc dispare pofta de mancare si dupa orice masa mai consistenta sau nu, dar in general, dupa orice masa dulce sau masa care sa implice prajeli apare senzatia de "prea plin", toate acestea pot sa semnifice fie o boala de reflux gastro-esofagian, fie o gastrita sau un ulcer gastric sau un metabolism mult prea lent.

Dar in mod cert, aceste senzatii de rau post-prandiale ascund diverse patologii ce trebuiesc investigate.

Simptomele de acest gen, desi pot sa fie cauzate de o simpla indigestie sau de o toxiinfectie usoara care se va remedia de catre sistemul imunitar al organismului de la sine, pot sa ascunda infectii bacteriene de la nivelul sistemului digestiv mult mai serioase si trebuiesc diagnosticate si tratate adecvat.

Hematuria, poliuria sau mictiuni dureroase

In cazul oricarei modificari in urinare, fie ca este vorba de hematurie – adica o urinare cu sange, fie ca este vorba de o modificare cantitativa care poate fi de tipul poliuriei (mai des de 5-6 urinari per 24 de ore fara un consum de lichide semnificativ ridicat), ori de o polachiurie adica senzatia de urinari frecvente desi mictiunile se soldeaza cu urinari de cantitati mici, sau ca vorbim de o nicturie (adica urinari mai frecvente de 1-2 per noapte), toate acestea pot ascunde probleme renale.

Acestea pot fi: usoara litiaza (nisip la rinichi – polachiurie) sau un blocaj pe caile urinare, o infectie urinara atat a vezicii urinare, infectie cantonata pe uretra sau o pielonefrita (adica o infectie localizata la nivel renal) care poate provoca poliurie sau nicturie,iar toate aceste simptome desi banale la prima vedere necesita investigatii suplimentare.

Mictiunea insotita de usturimi sau hematurie (adica prezenta de sange in urina) poate sa ascunda in fapt atat o infectie urinara dar poate sa ascunda si o litiaza renala (pietre la rinichi) dar si afectarea cailor urinare de aceste pietre care se incearca a fi eliminate si lezeaza uretra, toate acestea pot da aceste simptome.

Un sumar de urina sau o urocultura cat realizarea manevrei Giordano (specifica renal) dar si o ecografie de bazin sau mai precis a rinichilor insotite de o anamneza realizata de medic pot pune diagnosticul de precizie asupra etiologiei.

Tot in cadrul patologiilor de excretie, daca se observa fire de sange in scaun, sau modificarea culorii scaunului, in special daca vorbim de un scaun inchis si de o consistenta ca si zatul de cafea, fara modificarea consumului alimentar, deoarece spanacul sau alte alimente verzi pot produce aceste modificari.

Sau daca vorbim de scaune diareice cu fire de sange sau de constipatie frecventa si pe o durata mare de timp, aceste simptome pot sa arate un ulcer gastro-duodenal, o patologie la nivelul colonului dar si un tranzit deficitar ori chiar o afectiune hepatica.

Cert este ca datorita varietatii de posibilitati pe care aceste simple simptome le pot ascunde necesita in mod obligatoriu investigatii paraclinice si consult medical de specialitate.

Dureri puternice in membre (superioare sau inferioare)

In special aceste dureri si furnicaturi pot sa fie regasite la membrele inferioare si pot sa semene cu niste crampe musculare mai ales la nivelul membrelor inferioare si care pot sa cauzeze dificultate in deplasare datorita intensitatii durerii.

Toate acestea arata de fapt din punct de vedere diagnostic posibilitatea unei tromboze venoase profunde.

Adica formarea unui tromb sau a desprinderii unui embol din acest tromb si care se poate sa ajunga pe traiectul unui bas mic de la nivelul piciorului si care poate cauza aceste dureri, deoarece la acest nivel se produce ischemia (adica nu mai este bine irigat tesutul muscular de aici) fapt care se poate succeda chiar si cu necroza muschiului de natura ireversibila.

Daca aceasta senzatie de crampa musculara sau de slabiciune musculara la nivelul membrului inferior apare dupa un exercitiu fizic intens sau efectuat brusc poate fi explicabil si daca dispare ulterior fara alte simptome, poate fi trecut in prima faza cu vederea.

Cel mai bine insa este a se efectua teste paraclinice pentru depistarea starii sanguine (adica VSH, INR si timp quick) dar este posibil si un eco doppler adica o ecografie care permite vizualizarea circulatiei de la acel punct pentru a se observa daca circulatia este blocata de un astfel de tromb sanguin.

Starea de oboseala generalizata

Starea de oboseala poate fi pur si simplu o perioada de solicitare fizica sau psihica prelungita, o perioada in care sa fiti extenuat (a) datorita unui stres sau a unor perioade de viata insotite de o serie de evenimente sau de vesti neplacute.

Insa daca aceasta oboseala nu poate fi asociata cu acest set de evenimente si daca persista, iar daca este insotita si de prezenta somnului care indiferent de numarul de ore pare insuficient sau nu asigura un somn odihnitor, se poate vorbi si de posibilitatea unei afectari virale.

Hepatita virala este adesea asociata la debut cu o stare de oboseala accentuata.

Prezenta unei presiuni in tample insotita de tinitusuri

Starea de presiune sau chiar uneori de durere accentuata in zona tamplelor care poate fi insotita de stari de ameteala si vertij ori de tinitusuri in urechi (piuit inexplicabil sau sunete ascutite resimtite foarte puternic de catre ureche fara ca ele sa fie prezente), urmate cel mai adesea de o de o tahicardie accentuata poate fi cauzata de o hipertensiune aflata la debut sau de un puseu de hipertensiune.

In ambele cazuri, o hipertensiune si in special daca se vorbeste de o hipertensiune de grad III, adica o tensiune sistolica ce depaseste 180,190 mm/Hg sunt probleme grave ce ar trebui remediate medicamentos dupa consultul unui cardiolog de urgenta.

Amenoree

Multa lume trateaza amenoreea, sau intarzierea ciclului cu banalitate, durata totala a unui ciclu menstrual trebuie sa fie de 28 de zile cu o variatie de 26-30.

In cazul in care intr-o anumita luna acesta survine dupa 24 de zile, sau dupa 32 de zile, insa daca acest episod nu se repeta mai des de 6 luni nu vom vorbi inca de o patologie de ciclu menstrual.

Daca dupa 32 de zile ciclul menstrual nu a survenit, sau daca aceste episoade se repeta, deja se poate vorbi despre o patologie de factura ginecologica.

Aceasta necesita un consult al medicului ginecolog cel mai adesea insotit de doua examinari complet nedureroase, adica de un examen de secretie vaginala si de o ecografie transvaginala, ambele pot releva o patologie la nivel endometrial (mucoasa interna a uterului), dar pot arata si prezenta unor chisturi pe ovare.

Patologiile ginecologice pot pleca de la chisturi ovariene dar pot releva o anexita (inflamarea si infectia anexelor), o endometrioza (inflamarea mucoasei interne a uterului) sau de un fibrom uterin, dar poate fi vorba si de o patologie endocrinologica adica de problema la nivelul glandelor.

Tendinte suicidale

Depresia este o problema tot mai des intalnita, astfel ca orice om poate sa mai aiba perioade de deznadejde sau cand se resimte negativist ori cu stare de suparare accentuata, in termeni mai populari fara pofta de viata.

Insa daca peste acestea mai survine si problema de tendinta suicidala, atunci deja se poate vorbi deja de o problema.

Orice tendinta, ganduri sau uneori chiar planificarea unui gest suicidal nu mai ascunde deja un scurt episod de depresie sau o stare de moment de suparare accentuata ci mai degraba pot fi explicatia unei patologii psihiatrice.

Aceste tendinte suicidale pot fi insotite chiar de punerea in practica a acestor ganduri macabre, astfel ca in prima faza se poate macar consulta un psiholog (nu neaparat un psihiatru), dar o consiliere este deja la acest nivel absolut necesara.

Wheezing

Sau respiratia suierata, ori un expir ca un fluierat in masura in care nu este prezent in timpul unei viroze sau a unei gripe ori a unei patologii respiratorii diagnosticate, pot ascunde tocmai aceste patologii ale sistemului respirator, pornind de la o criza de astm, la o bronhopneumonie, dar chiar si patologii mai grave de tipul neoplasmului de plaman.


Citeste si despre:

Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Hepatita C. Cum poate fi diagnosticata rapid si ce tratament trebuie urmat Insuficienta cardiaca, de la simptome la tratament Principalele simptome ale afectiunilor urinare feminine Care sunt primele semne ale bolii Parkinson Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Totul despre toxoplasmoza - cauze, simptome, tratament Tot ce trebuie stiut despre ADHD 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii 6 moduri in care dieta influenteaza incontinenta urinara Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii
Cere sfatul medicului ×