Managementul greutatii: cum sa va tineti de dieta

Actualizat: 14 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cel mai important aspect in mentinerea unui regim alimentar nu este doar alegerea dietei perfecte. De fapt, in majoritea cazurilor, problema celor care doresc sa slabeasca este ca nu pot urma planul alimentar pana la sfarsit sau pentru o perioada mai lunga de timp. Fie ca alegeti o dieta saraca in carbohidrati sau calorii, aveti nevoie de motivatie puternica pentru a putea reduce din greutatea corporala.

In primele faze, majoritatea dietelor sunt usor de urmat. Cum faceti insa sa va mentineti planul alimentar, chiar si dupa mai multe saptamani, cand acesta devine plictisitor, iar dumneavoastra nu va mai simtiti motivati? In acest sens, este important sa alcatuiti un plan in care sa stiti ce trebuie sa faceti atunci cand motivatia nu mai este la fel de mare ca la inceput. Iata cateva sfaturi pentru mentinerea unei diete sanatoase o perioada indelungata de timp.

Cum puteti urma aceeasi dieta pe termen lung

1. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa alegeti dieta potrivita pentru dumneavoastra. Cum sa alegeti cea mai buna dieta? Majoritatea dietelor necesita monitorizarea consumului unui anumit grup de alimente. Pentru a face alegerea potrivita, ganditi-va ce alimente va plac mai mult. Unele alimente sunt potrivite pentru majoritatea persoanelor si dietelor.

2. Stabiliti obiective realiste. Obiectivele sunt importante pentru dumneavoastra, dar pentru a avea succes, trebuie sa fiti realisti atunci cand le fixati. Nu faceti alegeri exagerate sau stresante si nu faceti schimbari uriase peste noapte.

3. Alegeti instrumentele potrivite. Pentru ca dieta dumneavoastra sa aiba succes, este nevoie sa tineti evidenta caloriilor, carbohidratilor, grasimilor si fibrelor pe care le consumati in fiecare zi. Evidenta o puteti tine prin alcatuirea unui jurnal alimentar sau utilizand unele metode on-line de calcul ale acestora. Toate acestea va ajuta sa ramaneti motivati si responsabili pentru a va atinge scopul.

4. Gasiti un prieten care sa va sustina sau alaturati-va unui grup care urmeaza diete pentru slabit. Mentinerea unui plan alimentar poate fi dificila atunci cand o faceti singuri. Gasiti o persoana care este la randul sau angrenata in procesul de slabire. Atunci cand aveti pe cineva langa dumneavoastra, un partener, un membru al familiei sau un prieten cu obiective dietetice similare, este mai usor sa ramaneti motivati. O alta optiune este de a va alatura unei comunitati online.

5. Oferiti-va, din cand in cand, un imbold. Amintiti-va care sunt motivele pentru care ati ales sa urmati o dieta sanatoasa. Notati aceste argumente pe o foaie de hartie si introduceti notitele in buzunar sau portofel. Atunci cand simtiti ca nu mai sunteti la fel de motivati ca la inceput, scoateti hartia si cititi-o.

6. Fiti ingaduitori. Oricine poate trece prin momente grele. Chiar daca veti claca, nu disperati. Propuneti-va sa faceti o treaba mai buna la urmatoarea masa. Atunci cand trebuie sa mancati din nou, alegeti sa consumati ceva sanatos, cum ar fi carne de pui la cuptor sau peste cu multe legume. Felicitati-va ca ati mancat o masa sanatoasa si ca ati revenit din nou la obiectivele dumneavoastra.

7. Faceti miscare. Activitatea fizica va ajuta sa mentineti o greutate corporala si o inima sanatoasa si intareste muschii. Exercitiile de aerobic stimuleaza starea de spirit si reduc apetitul alimentar - aspecte importante atunci cand urmati o dieta pentru slabit.


Citeste si despre:

Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase! Importanta vietii sexuale Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii Dieta Ornish Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi Dieta cu ciocolata Dieta Sonoma Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Dieta restrictiva caloric Dieta celor 3 ore Dieta pentru detoxifierea de primavara Scaderea in greutate: exista o dieta ideala? 5 motive de a include cartofii in dieta Dieta cu zmeura Dieta pentru hipoglicemie
Cere sfatul medicului ×