Dieta pentru afectiunile gastrointestinale

Publicat: 10 August 2012 | Actualizat: 10 August 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati



Persoanele care experimenteaza probleme gastrointestinale, cum ar fi ulcerul gastroduodenal, gastrita cronica, esofagita de reflux sau dispepsia, sunt adesea instruite de catre medic sa urmeze un regim alimentar, o dieta specifica. O astfel de dieta este compusa in principal din alimente moi, cu aciditate scazuta si cu un minim de condimente.

Produsele alimentare cum ar fi cafeaua, ciocolata, sucurile carbogazoase, fasolea uscata, carnea prajita, produsele din cereale integrale, fructele si legumele crude sunt total interzise.


Cei care vor urma dieta pentru afectiunile gastrointestinale vor consuma alimente precum budinca de gris, piure de cartofi sau orez fiert, in loc de alte surse de amidon (biscuiti, paine, cereale). Portiile sunt controlate in scopul imbunatatirii digestiei alimentelor (care trec prin tractul digestiv) si a miscarilor intestinale, proces denumit peristaltism intestinal.

Persoanele care se afla in perioada de convalescenta dupa anumite interventii chirurgicale sau sufera de diverse afectiuni medicale, cum ar fi hemoroizii, s-ar putea bucura de o digestie mai buna.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Alimente permise


Printre alimentele pe care le puteti consuma in cadrul acestei diete se numara:

Alimente de evitat


Alimentele pe care nu trebuie sa le consumati cand suferiti de afectiuni gastrointestinale;

Se vor evita medicamentele care contin aspirina sau ibuprofen. De asemenea, se va evita consumul de alcool, bauturi cu cofeina si energizante.

Carnea si proteinele


La acest segment trebuie sa optati pentru alimente cu un continut scazut de grasimi, cum ar fi carnea de pui, oua ochiuri in apa, moluste, crustacee, somon. Indicat ar fi ca mancarurile sa le preparati la abur, grill sau sa le pregatiti in cuptor. Tofu este o alta alegere pentru cei care urmeaza dieta vegana sau vegetariana.

Fructe si legume


La desert, consumati fructe si legume. Sucurile, conservele de piersici, merele si bananele sunt recomandate. Ar trebui insa sa evitati citricele si fructele de padure sau altele asemanatoare. Va puteti bucura de conserve de legume, de legume fierte sau congelate, dar nu crude.

Piureul de cartofi ar trebui sa aiba doar o cantitate minora de unt adaugat. Evitati rosiile si sosurile de tomate, dar si legumele care produc flatulenta.

Cereale


Alegeti painea alba pentru sandwichuri, in locul celei din cereale integrale. Optati pentru produse proaspete din cereale rafinate, cum ar fi crupe, fulgi de ovaz si gris. Pregatiti-le cu apa in loc de lapte integral.

Produse lactate


Alegeti produsele lactate cu putine grasimi, cum ar fi laptele, iaurtul, branza de vaci, toate degresate. Evitati orice branza cu multe grasimi. Adaptati reteta preferata, cum ar fi macaroanele cu branza, adaugand branza cu continut scazut de grasimi.

Alte sfaturi dietetice


Printre recomandarile pe care le puteti urma in timpul acestei diete sunt:

Program alimentar al dietei pentru afectiunile gastrointestinale


- Mic dejun


Este foarte important sa nu va iritati sistemul digestiv, asa ca eliminati grasimile de la micul dejun. Cerealele integrale nu sunt potrivite, dar cele fierte sunt recomandate. Puteti prepara budinca de gris sau de ovaz, dar nu folositi unt. Adaugati fructe fara coaja si seminte, cum ar fi sos de mere sau pere conservate. Mancati oua fierte moi sau oua ochiuri pregatite in apa.


- Pranz


Supa este foarte hranitoare, indiferent ce dieta urmati. Fierbeti legumele in apa pana dau in clocot si apoi pasati-le cu un pic de lapte degresat pentru a face o supa crema. Sparanghel, mazare, ciuperci sau cartofi dulci sunt legumele care ofera un gust deosebit supelor. Evitati legumele care provoaca flatulenta (broccoli, porumb, ardei, conopida).


- Cina


Prin prepararea la aburi, legumele isi pastreaza mare parte dintre substantele nutritive si aroma. Indicate ar fi fasolea verde, morcovii sau sparanghelul. Coaceti dovleac sau faceti un piure din cartofi dulci cu putin lapte, fara unt. Carnea trebuie sa fie slaba, indiferent ca este din pui, porc sau peste. Alegeti pestele alb, cum ar fi codul. Nu prajiti alimentele.


- Gustari


Gustarile sunt adesea o componenta importanta a unui regim alimentar bland. Consumati mai multe mese mici pe zi, mai degraba decat traditionalele trei mese. Fructele conservate cum ar fi perele si piersicile conservate in apa, se vor servi cu iaurt fara grasimi.

Dieta pentru afectiunile gastrointestinale la copii


O dieta de acest tip poate trata multe dintre problemele de sanatate ale copiilor si ajuta la imbunatatirea digestiei. Atunci cand copilul urmeaza un plan alimentar alcatuit din alimente blande, unele dintre simptomele bolilor de care sufera copilul se vor ameliora. In cazul in care micutul are boli cronice, discutati cu medicul daca ar putea fi folositoare schimbarile impuse de aceasta dieta.


Desi sunt importante alimentele pe care le va consuma copilul in cadrul dietei, la fel de important este si modul in care acesta mananca. Oferiti-i alimente blande in cantitati mici, de mai multe ori pe zi, pentru ameliorarea disconfortului intestinal.

Esential este si consumul de fluide pe care micutul le va bea incet. Copilul nu trebuie sa manance aproape de ora de culcare, intrucat pozitia culcat dupa masa, determina probleme ale sistemului digestiv. Dieta aceasta este recomandata si copiilor supraponderali, pentru a-i ajuta sa scada in greutate.


Email

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Mentine starea de sanatate si creste calitatea vietiiMentine starea de sanatate si creste calitatea vietii

Citeste si despre:

Afectiuni rectale

Afectiuni ale cavitatii bucale

Sindromul de intestin iritabil, tulburarea functionala a tractului gastrointestinal

Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger – agentii patogeni care se regasesc peste tot si care pot duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Un nou mod de a elibera intestinul

Dieta doar cu lichide. Ce presupune si la ce riscuri te-ai putea expune

4 motive pentru a servi o salata zilnic

Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament

Tulburarile gastrointestinale