Alimente si medicamente care nu trebuie amestecate

Actualizat: 25 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Medicamentele se iau intotdeuna la recomandarea medicului specialist sau a medicul de familie. Rolul acestora este de a trata anumite simptome ale unei boli si de a vindeca.

Sunt insa cazuri in care anumite medicamente au ca si contraindicatie consumul unor alimente.

Anumite alimente pot influenta modul de reactie al medicamentelor si pot da nastere la efecte secundare in organism, efecte neasteptate de pacient. De aceea, inainte de a lua orice pastila, trebuie discutat despre efectele ei in organism cu medicul curant sau cu un farmacist.

Alimente care pot influenta reactia medicamentelor

Banane vs. pastile pentru hipertensiune. Medicamentele impotriva hipertensiunii cresc nivelul de potasiu din organism. O cantitate mare de potasiu este posibil sa dea nastere unor palpitatii sau sa determine existenta unui ritm cardiac neregulat, de aceea bananele este bine sa fie evitate pe timpul tratamentului impotriva hipertensiunii. Acest lucru este valabil si pentru porocale si kiwi.

Grapefruitul vs. medicamentele pentru colesterol. Grapefruitul si sucul de grapefruit trebuie evitate daca se ia un tratament cu rolul de a micsora nivelul colesterolului. Sucul de grapefruit poate creaste nivelul acestor medicamente in sistemul circulator, ceea ce va mari riscul de efecte adverse. De asemenea, sunt studii care sustin ca acest fruct in combinatie cu tratametul impotriva colesterolului poate cauza dureri de picioare.

Anticoagulante vs. suc de merisoare. Este posibil sa existe o subtiere a sangelui la pacientul care ia anticoagulante si bea acest tip de suc.

Lapte vs. antibiotice. Anumite antibiotice sunt greu de asimilat de organismul uman daca pacientul consuma lapte pe timpul tratamentului. Calciul din lactate impiedica organismul sa absoarba corect antibioticele, de aceea ele isi pierd efectul benefic asupra organismului. De asemenea, laptele datorita continutului ridicat de calciu, poate interactiona cu anumite medicamente recomandate pentru tiroida.

Ciocolata neagra vs. antidepresivele. Unele tratamente prescrise pentru insomii sau pentru depresie au contraindicat consumul de ciocolata neagra.

Nucile si soia vs. medicamentele pentru tiroida. Nucile, dar si alte alimente bogate in fibre precum soia impiedica organismul sa absoarba corespunzator medicamentele pentru tiroida. De regula, pastilele pentru tiroida se administreaza seara, astfel incat organismul sa aiba timpul necesar de a le absorbi.

Alcool vs. antibiotice. Acesta face ca anumite medicamente sa-si piarda din efectele terapeutice sau chiar sa devina inutile sau mai mult, poate avea efecte secundare periculoase daca este consumat concomitent cu medicamente.

Cafeaua vs. antipsihotice. Mai exact, poate avea ca efect slabirea efectului unor medicamente antipsihotice, cum ar fi litiu, insa este posibil si sa creasca efectele secundare ale altora.

Somon afumat vs. antidepresive. Antidepresivele interactioneaza cu alimentele afumate, ciocolata, berea, vinul rosu. Inhibitorii de monoamina oxidaza din antidepresive interactioneaza cu tiramina din alimente si pot duce la crize de hipertensiune.


Citeste si despre:

Combinatii periculoase de medicamente 6 greseli in administrarea medicamentelor Administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Alimente care va incalzesc Alimente recomandate pentru artrita reumatoida O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Alimente care scad colesterolul Alimente interzise in sarcina Cele mai bune alimente care lupta cu raceala Alimente utile pentru combaterea racelii Tot ce trebuie stiut despre scintigrafia de golire gastrica Prezenta sangelui in scaun - cand trebuie sa ne alarmam? Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala
Cere sfatul medicului ×