Mesele servite la ore tarzii favorizeaza cresterea in greutate?

Publicat: 22 Iunie 2011 | Actualizat: 23 Iunie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Cand vine vorba de mentinerea siluetei sau scaderea in greutate, ora la care se serveste masa devine la fel de importanta precum numararea caloriilor.

Conform unui studiu desfasurat in Minneapolis pe un esantion de 52 de subiecti tineri si de vartsa mijlocie, persoanele care servesc masa dupa ora 20 prezinta un indice al masei corporale (IMS) mult mai mare decat persoanele care nu au ca obicei mancatul la ore tarzii, chiar si in conditiile in care pe tot parcursul zilei, ambele categorii consuma acelasi numar de calorii.

Studii anterioare desfasurate pe animale au concluzionat ca si in cazul unui consum echilibrat de calorii, ora la care se serveste masa, programul de somn si expunerea la lumina au impact asupra metabolismului si IMS-ului.

Studiul din Minneapolis este primul studiu de acest gen desfasurat pe subiecti umani.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Ora de servire a mesei, programul de somn si IMS-ul


Subiectii implicati au fost adulti tineri si de varsta mijlocie.
Pentru fiecare dintre subiecti s-au inregistrat, timp de 7 zile, timpul zilnic de odihna (somn) si perioada in care acestia erau activi. De asemenea, fiecarui subiect i s-a tinut o evidenta a alimentelor consumate, cantitatea si orele de servire a mesei.

In cazul persoanelor cu un program de somn cu incepere la ore foarte tarzii, s-a remarcat un IMS mult mai mare decat al persoanelor cu un program normal, un numar crescut de calorii consumat dupa ora 20 si un aport redus de fructe si legume in meniul zilnic.

Cercetatorii au luat in calcul factorii de risc cunoscuti pentru cresterea in greutate: varsta, durata somnului si programul de somn. Desi numarul de calorii consumat zilnic nu s-a dovedit a fi semnificativ diferit intre cele 2 grupuri (delimitate in funcie de ora de culcare), s-a demonstrat o tendinta clara de ingrasare in cazul persoanelor care serveau masa dupa orele 20.
Astfel, studiul a demonstrat legatura dintre masa corporala si ora de servire a mesei.

Sfaturi pentru cei care urmeaza diete

Conform nutritionistilor, un numar crescut de indivizi se confrunta cu un apetit alimentar crescut noaptea.
Persoanele care se confrunta cu tulburari de somn au tendinta de a extinde timpul alocat cinei sau de a servi ultima masa a zilei cu putin timp inainte de culcare, obicei mult mai rar intalnit in cazul persoanelor care nu prezinta astfel de probleme.
Senzatia de foame la ore tarzii si implicit servirea mesei, duc la scaderea apetitului alimentar in primele ore ale diminetii, cand se serveste micul dejun - cea mai importanta masa a zilei. Se creeaza astfel un cerc vicios care are ca prim rezultat cresterea in greutate.
Servirea zilnica a unui mic-dejun sanatos este unul dintre cele mai importante secrete ale scaderii in greutate.

Desi in unele tari europene se obisnuieste servirea cinei la ore tarzii, acest fapt, se pare, nu contribuie la cresterea ratei obezitati din tarile respective.
Care este secretul? Cercetatorii doresc sa sublinieze ca mesele sanatoase si limitate luate in jurul ore 22, de exemplu, nu vor duce la cresterea in greutate.
Totusi, pentru cei care doresc sa piarda in greutate, se recomanda evitarea sau diminuarea alimentelor consumate inainte de culcare.


Email

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Nu lasa ficatul sa duca tot greulNu lasa ficatul sa duca tot greul

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Cand devin atacurile de panica o problema? Esentialul despre tulburarea de panica

Romania este pe locul 2 in Europa la mortalitatea COVID-19

Parasites – in lupta cu parazitii

Asociatia Pro Consumatori: Una din 5 masti folosite de romani este masca fashion. Protejeaza sau nu impotriva COVID-19?

Masca devine obligatorie si in spatiile deschise!

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

Infectiile cu paraziti intestinali - mai comune decat am crede

Primele vaccinuri anti-COVID vor sosi in Europa in primavara

Raed Arafat: ”5% din populatia Romaniei a fost infectata cu COVID-19, dar multi nu au stiut”

Ingrijirea tenului si tratarea acneei

Ministrul Sanatatii: Pacientii cu simptome medii si usoare vor ramane acasa, monitorizati de medicii de familie

Oamenii anxiosi, fricosi sau depresivi au o evolutie mai severa a bolii, spune dr. Virgil Musta