Este daunator sa slabesti mult in timp scurt?

Actualizat: 08 Decembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


E normal sa doresti sa slabesti cat mai mult in cat mai putin timp posibil, insa nu de putine ori ai auzit spunandu-se ca e mult mai bine sa slabesti cate putin si intr-un ritm constant.

Studiile sustin ca persoanele care slabesc in acest ritm isi vor putea pastra greutatea ideala pentru mai mult timp. De asemenea, se vor elimina anumite riscuri asociate cu pierderea in greutate prea rapida.

Totusi, unele studii sustin ca nu exista diferente majore in ce priveste ritmul in care incerci sa slabesti.

Cat de rapid inseamna sa slabesti rapid

Potrivit expertilor, o pierdere in greutate de 0.5-1 kg pe saptamana este considerata sigura si sanatoasa. Sa slabesti mai mult de 1 kg intr-o saptamana inseamna ca te poti expune unor riscuri inutile precum pierderea musculara, litiaza biliara, carente nutritionale si o scadere a metabolismului.

Cele mai comune modalitati de pierdere in greutate rapida sunt exercitiul fizic intens sau o dieta hipocalorica extrema (mai putin de 800 calorii/zi). Dieta hipocalorica e deseori preferata exercitiului fizic, deoarece este mai usoara si mai ieftina decat un abonament la sala.

Totusi, in prima saptamana de dieta/exercitiu fizic poti pierde mai mult de un kilogram datorita eliminarii unei cantitati mai mari de apa din organism. Cand consumi mai putine calorii, corpul incepe sa apeleze la depozitele de energie (glicogen).

Glicogenul este legat de moleculele de apa, asa ca atunci cand arzi glicogen, apa este si ea eliminata. Din aceasta cauza veti experimenta o scadere in greutate mai mare in prima saptamana. Dar odata ce depozitele de glicogen sunt golite, pierderea se va stabiliza la 0.5-1 kg pe saptamana.

Iti poti mentine greutatea dupa ce ai slabit rapid

Sa ajungi la greutatea ideala este doar o parte a bataliei. Partea cea mai importanta este mentinerea ei.

Statisticile arata ca, in general, persoanele care incearca sa piarda greutate rapid prin anumite diete vor ”recupera” jumatate din grasimea pierduta in mai putin de un an. In trei pana la cinci ani o vor recupera pe toata.

Din aceasta cauza, expertii sugereaza ca scaparea de kilogramele in exces sa se desfasoare intr-un pas lent, stabil. Majoritatea studiilor arata ca invidizii care slabesc in ritm lent si pe o perioada mai indelungata vor putea sa isi mentina greutatea pe termen lung.

De asemenea, planurile de slabire care incurajeaza pierderea in greutate lenta trebuie sa contina sfaturi pentru un comportament alimentar sanatos, cum ar fi consumarea frecventa de fructe si legume si evitarea alimentelor procesate si a bauturilor indulcite.

Unele studii sustin ca nu exista diferente intre cele doua metode in ceea ce priveste mentinerea unei greutati ideale pe termen lung, insa toate acestea au evaluat persoanele care au beneficiat de un suport bun din partea medicilor sau dieteticienilor atat pe parcursul dietei, cat si in perioada de intretinere.

Un suport adecvat este dovedit ca ajuta la mentinerea unei greutati ideale pentru mai mult timp. Daca incerci sa treci prin aceasta lupta singur, ratele de succes sunt mici, dar nu este imposibil.

Urmand o dieta pentru slabit rapid singur, fara un ajutor specializat, te poate pune in situatia de a te confrunta cu efecte secundare nedorite.

Riscurile pierderii in greutate prea repede

1. Pierderea musculara

A pierde in greutate nu este acelasi lucru cu a scapa de grasime. Chiar daca o dieta hipocalorica te poate ajuta sa scapi de kilogramele in plus, o mare parte din acele kilograme o reprezinta muschii sau apa.

Intr-un studiu, cercetatorii au supus un grup de 25 de persoane unei diete de 500 de calorii pe zi, timp de 5 saptamani. In acelasi timp, un alt grup de 22 de persoane a urmat o dieta de 1250 de calorii pe zi, timp de 12 saptamani.

Rezultatele au aratat ca ambele grupuri au pierdut aproximativ aceeasi greutate, dar grupul cu dieta hipocalorica severa a pierdut de 6 ori mai mult muschi decat celalalt grup.

2. Incetinirea metabolismului

Metabolismul determina cate calorii arzi in fiecare zi. Un metabolism mai scazut inseamna ca arderile se vor diminua si vei pierde mai putine calorii.

Studiile arata ca o pierdere in greutate rapida printr-o dieta hipocalorica severa poate incetini metabolismul cu pana la 23%, adica vei pierde cu 23 de procente mai putine calorii in fiecare zi, comparativ cu o dieta hipocalorica eficienta.

Cauza din spatele acestui fapt se datoreaza pierderii musculare si a hormonilor care regleaza metabolismul, cum sunt hormonii tiroidieni.

Din pacate, chiar si dupa finalizarea dietei, metabolismul va ramane la acelasi nivel pentru mai mult timp.

3. Carente nutritionale

O dieta saraca in calorii poate fi uneori saraca si in anumiti nutrienti esentiali, cum ar fi fierul, folatul sau vitamina B12.

Carenta acestor elemente poate determina aparitia anumitor afectiuni precum: caderea parului, oboseala extrema, slabirea sistemului imunitar sau a sistemului osteo-muscular.

Din fericire, poti evita aceste deficiente prin urmarea unei diete bogate in alimente proaspete, integrale si neprocesate. Ele contin mai putine calorii pe gram si sunt satioase, ajutandu-te in procesul de slabire.

4. Alte efecte adverse

- litiaza biliara;
- oboseala;
- iritabilitate;
- senzatie de frig;
- crampe musculare;
- ameteala;
- constipatie sau diaree;
- deshidratare.

Cum sa ajungi la o greutate optima intr-un ritm sanatos

• Mananca mai multe proteine,
• Evita zaharul si alimentele bogate in amidon,
• Mananca incet,
• Bea ceai verde, mai ales cel chinezesc (Oolong),
• Odihneste-te,
• Incearca sa urmezi un antrenament de rezistenta sau unul de intensitate mare (HIIT – High-Intensity interval training),
• Mananca alimente bogate in fibre.

Concluzie

Pe scurt, cel mai bine este sa urmezi o dieta care recomanda un ritm stabil si lent de slabire, cu un comportament alimentar sanatos si care te va ajuta sa iti mentii greutatea ideala pentru cat mai mult timp.

In plus, urmand aceasta dieta singur, fara ajutor specializat, nu te va supune la aceleasi riscuri ca si metodele rapide de slabire.


Citeste si despre:

Dieta cu ciocolata 5 motive de a include cartofii in dieta Dieta cu zmeura 6 mituri si fapte despre suplimentele pentru slabit Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale Operatia de bypass gastric - solutie chirurgicala pentru slabit Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Dieta ABS Dieta celor 5 factori 6 moduri in care dieta influenteaza incontinenta urinara Dieta Best Life Sfaturi pentru dieta alimentara de vara Dieta de 3 zile
Cere sfatul medicului ×