Tipuri de diabet

Actualizat: 21 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Diabetul este o conditie metabolica cronica cauzata de incapacitatea organismului de a descompune glucoza (zaharurile) si de a o stoca in mod corespunzator.

Atunci cand organismul unei persoane nu este in masura sa proceseze in mod eficient zaharul din sange, se vor declansa multiple probleme de sanatate.

Diabetul zaharat de tip 1 - insulino-dependent

Diabetul zaharat de tip 1 este o boala auto-imuna in care sistemul imunitar al organismului distruge celulele beta producatoare de insulina din pancreas. Diabetul zaharat de tip 1 poate sa apara la orice varsta, desi cele mai multe cazuri debuteaza la persoanele sub 40 de ani.

Acest tip de diabet este declansat de factori de mediu, cum ar fi virusuri, dieta sau substante chimice, iar persoanele afectate sunt, in general, predispuse genetic la dezvoltarea diabetului. Bolnavii cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa isi injecteze insulina de cateva ori pe zi si sa urmeze cu atentie un plan de gestionare a diabetului.

Diabet zaharat de tip 2 - non-insulino-dependent

Diabetul de tip 2 este cea mai comuna forma de diabet zaharat si afecteaza 85-90% din totalul persoanelor cu diabet. Acest tip de diabet mai este cunoscut si sub numele de diabet cu debut tardiv si este caracterizat prin rezistenta la insulina si deficit de insulina. Boala poate fi mostenita, dar exista anumiti factori precum excesul de greutate, inactivitatea, hipertensiunea arteriala si dieta precara, ce pot predispune la aparitia acestui tip de diabet.

E posibil ca simptomele sa nu apara perioade indelungate, iar in momentul in care apar, diabetul poate fi deja intr-o faza avansata. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt de doua ori mai susceptibile de a suferi boli cardiovasculare. Afectiunea poate fi tratata prin modificari in dieta, cu ajutorul exercitiilor fizice si al medicatiei. Utilizarea injectiilor cu insulina depinde de evolutia conditiei.

Diabet zaharat gestational

Diabetul gestational este tipul de diabet care apare si este diagnosticat in timpul sarcinii. Depistarea acestuia se va face printr-un test oral de toleranata la glucoza. Pe plan mondial, diabetul gestational se dezvolta la 1 din 25 de femei gravide si este asociat cu complicatii in perioada premergatoare, dar si post nastere.

Factorii principali de risc pentru diabetul gestational includ un istoric familial de diabet zaharat, varsta avansata a mamei si obezitate. Desi intoleranta la carbohidrati revine in general la normal dupa nastere, proaspata mama va prezenta un risc semnificativ de a dezvolta diabet zaharat permanent, iar nou-nascutul va avea probabilitati mai mari de a suferi de obezitate si intoleranta la glucoza si/sau diabet mai tarziu in viata.

Alte tipuri specifice

Alte tipuri de diabet pot fi rezultatul unor sindroame genetice specifice, a interventiilor chirurgicale, utilizarii de medicamente, malnutritiei, infectiilor si pot fi inclusiv consecintele unor boli. Printre acestea se numara:


Citeste si despre:

Complicatiile Diabetului Diabetul gestational sau diabetul de sarcina Diferentele dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 10 semne ale diabetului la copii Rolul mostenirii genetice in dezvoltarea diabetului zaharat Diabet Tratamente naturiste in diabetul zaharat Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament 10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet Diabetul zaharat si riscul de cancer Putem preveni diabetul? Ce masuri trebuie luate Lucruri pe care trebuie sa le stii despre diabet si insulina Depisteaza diabetul zaharat la timp Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
Cere sfatul medicului ×