Primele semne ale diabetului

Publicat: 15 Aprilie 2016 | Actualizat: 18 Iulie 2019
Consultant: Dr. Florea Ana Maria
Medic specialist boli de nutriție și metabolism, diabet
Clinica: Clinicile RITMICO

Ce este diabetul


Aproximativ 2 milioane de persoane sufera de diabet zaharat in Romania, spun statisticile.

Este o boala care, lasata netratata, duce la complicatii grave, precum o circulatie sangvina defectuoasa, insuficienta renala, afectiuni oculare, boli parodontale.

De aceea, este foarte important ca afectiunea sa fie diagnosticata din timp, astfel incat sa fie urmat un tratament corespunzator, care sa tina boala sub control.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

9 semne ale diabetului

Semnele bolii nu sunt intotdeauna evidente si se instaleaza treptat, de aceea trebuie sa fii atent la orice semnal iti da trupul, ca este ceva in neregula:

1. Urinari frecvente

Cunoscuta sub numele de poliurie, urinarea frecventa si /sau excesiva este un semn ca glicemia este suficient de mare, iar glucoza incepe sa se verse in urina. Pentru ca rinichii nu pot tine pasul cu nivelurile ridicate de glucoza, ei permit ca o parte din zahar sa ajunga in urina, ceea ce duce la urinari mai dese decat in mod normal.

2. Sete extrema

Setea excesiva este unul dintre primele simptome vizibile ale diabetului zaharat. Este cauzata de nivelul crescut de zahar din sange. De multe ori, consumul de apa nu potoleste setea si tot simti nevoia de hidratatare.

3. Cresterea poftei de mancare

Un alt simptom al diabetului zaharat de tip 2 in stadiu incipient este senzatia de foame intensa. Astfel, bolnavul ingereaza cantitati mari de alimente, conditie medicala cunoscuta sub numele de polifagie.

4. Amorteala a mainilor si picioarelor

Un alt semn care trebuie sa iti dea de gandit este aparitia de furnicaturi sau amorteala in degetele de la picioare si de la maini. Acesta este un semn de neuropatie diabetica sau leziuni la nivelul nervilor.

5. Vindecare lenta a ranilor

Exista mai multe motive pentru care o rana se va vindeca mai greu, in cazul in care suferi de diabet zaharat. Astfel, aceasta cauza poate fi pusa pe seama unei circulatii slabe, a efectelor unei concentratii ridicate de zahar in sange, dar si a imunodeficientei.

Daca ai infectii frecvente la nivelul pielii, infectii dentare si rani care se vindeca greu, poti fi suspect de diabet zaharat.

6. Vedere incetosata

Daca apar episoade in care vezi in ceata, acesta poate fi un semn al nivelului crescut de zahar din sange. Acest lucru se rezolva, de obicei, atunci cand nivelul de zahar din sange se normalizeaza.

7. Pete pe piele

Daca iti apar pete inchise la culoare pe piele, poate sa fie un alt semn de avertizare timpurie a diabetului zaharat de tip 2 . Aceste pete apar cel mai des in zona axilei, a gatului si in regiunile inghinale.

8. Oboseala excesiva

Daca observi ca devii din ce in ce mai agitat, desi nu ai mai multe lucruri de facut pe timpul zilei si te odihnesti bine pe timpul noptii, poate fi un semnal de alarma. Starile de oboseala excesiva sunt caracteristice la multe persoane care sufera de diabet. Si starile frecvente de iritabilitate pot arata ca este ceva in neregula.

9. Scaderea in greutate

Pierderile in greutate, mai ales in conditiile in care se asociaza cu un apetit crescut si un consum mai mare de alimente, pot aparea la cei care se imbolnavesc de diabet.
Scaderea in greutate se explica prin faptul ca organismul se afla in incapacitate de a folosi resursele provenite din hrana.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Osteodensys
Tel: 0726201589
Bucuresti, Str. Dragoslavele 2-4, Sector 1
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Email
Clinici
recomandate

Invata sa fii sprintenInvata sa fii sprinten

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Primele semne ale diabetului la copii. Ce trebuie sa aiba parintii in vedere

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent

Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent

5 semne ale prediabetului care ar trebui sa te trimita la medic

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Imunitatea innascuta versus imunitatea dobandita

Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat

Problemele medicale ale vaginului

Piciorul diabetic - Cum il recunoastem si cum il tratam corect?

Diabetul insipid

Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat