Diabetul poate fi favorizat de obezitate?

Actualizat: 06 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Obezitatea reprezinta una dintre cele mai frecvente boli de nutritie din lume, ea avand amploarea unei pandemii, conform raportului OMS 2011, fiind considerata boala secolului XXI.

Sedentarismul, alimentatia hipercalorica, consumul excesiv de grasimi saturate si de dulciuri rafinate sunt principalii factori care conduc la obezitate. Daca diabetul zaharat tip 1 nu poate fi prevenit, atunci cel de tip 2 poate, cu ajutorul optimizarii stilului de viata.

Excesul ponderal reprezinta un pericol din cauza comorbiditatilor asociate si determinate de obezitate: hipertensiune, diabet zaharat de tip 2, sindrom de apnee in somn.

Din pacate, de la obezitate la diabet zaharat distanta este foarte mica. Diabetul zaharat de tip 2 era cunoscut ca o boala care apare preponderent dupa varsta de 40 sau 50 de ani, insa in ultima perioada, alterarea echilibrului glicemic incepe sa-si faca prezenta mult mai rapid, la persoane tinere, inclusiv la adolescenti din cauza instalarii premature a obezitatii, mai ales cu dispunere centroabdominala, principala cauza a diabetului de tip 2.

Acum multi ani diabetul zaharat era considerat o boala incurabila, care necesita tratament pentru tot restul vietii. In plus, pacientii aveau tot felul de complicatii de la retinopatie pana la insuficienta renala si neuropatii.

Astazi, cu ajutorul chirurgiei metabolice este posibila remisia diabetului zaharat de tip 2, iar complicatiile pot fi ameliorate sau amanate ca moment al aparitiei.

Important de mentionat este si faptul ca riscul de a dezvolta diabet zaharat creste nu doar odata cu indicele corporal, ci si cu circumferinta taliei. Astfel, se poate recunoaste obezitatea de tip central prin cresterea circumferintei abdominale peste 102 la barbati si peste 88 la femei.

Principalii factori de risc ai diabetului zaharat tip 2

• Varsta (peste 40 de ani);

• Existenta unui istoric familial (rude de gradul I cu diabet);

Hipertensiune arteriala (TA > 130/85) sau alta afectiune a inimii;

• Dislipidemie (colesterol HDL < 40 la barbati, < 50 la femei, trigliceride > 150 mg/dl);

• Glicemie dimineata pe nemancate peste 100 mg/dl.;

Sindromul ovarelor polichistice si/sau antecedente de diabet in timpul sarcinii (gestational) ori copii peste 4 kg la nastere.

De aceea, daca un pacient prezinta cat mai multi dintre factorii de risc enumerati mai sus si este supraponderal, acesta este predispus la a dezvolta diabet zaharat tip 2 pe parcursul vietii.

Cum se previne obezitatea

• Este importanta alimentatia si respectarea unei diete alimentare stricte. Astfel, o persoana poate sa manance dimineata alimente care aduc energie, dar care sunt slabe caloric precum cereale integrale, fructe, lactate degresate, nuci si seminte.

La pranz, supe sau carne la gratar, iar seara masa trebuie sa fie cat mai usoara, compusa din proteine slabe precum peste, legume - de preferat verzi, fara glucide concentrate.

• La fel de importanta este si activitatea fizica regulata sau alegerea unui sport efectuat la sala.

Orice pacient care se afla la risc de a dezvolta diabet zaharat trebuie sa stie ca prin ameliorarea stilului de viata si mentinerea greutatii corporale ideale, scaderea valorilor glicemice, normalizarea valorilor lipidelor serice, dar si a acidului uric, si mentinerea unor valori optime ale tensiunii arteriale se poate preveni aparitia diabetului zaharat tip 2.


Citeste si despre:

Cum poate fi combatuta obezitatea Obezitatea si bolile din spatele acesteia Cele 3 „prafuri albe” care pot favoriza aparitia cancerului Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni Obezitatea – ghid medical Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate Cum influenteaza obezitatea si anorexia sanatatea inimii Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Principalii factori care pot favoriza aparitia cancerului Cat de periculoasa este insolatia. Lucruri pe care sigur nu le stiai! Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Bolile coronariene Sciatica Cetoacidoza diabetica Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament
Cere sfatul medicului ×