Diabetul - boala care se agraveaza de Sarbatori

Actualizat: 20 Decembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Perioada Sarbatorilor de Iarna aduce ispite tuturor, dar mai ales pacientilor cu diabet zaharat, care trebuie sa fie atenti in continuare la ceea ce mananca si mai ales cat mananca.

Pentru a pastra un echilibru glicemic satisfacator, in ciuda ispitelor multiple ale bucatelor traditionale, este important sa incerci sa afli din ce sunt alcatuite alimentele pe care le vei consuma, iar felul acesta vei reusi sa previi cresterea glicemiei.

Pacientii care sufera de diabet zaharat trebuie sa aiba o dieta normocalorica la normoponderali, hipocalorica la hiperponderali si hipercalorica la subponderali.

Foarte important in regimul pacientului cu diabet zaharat este respectarea unei cantitati fixe de glucide, cantitate care este stabilita numai de catre medicul diabetolog si care poate sa varieze intre 120 si 200 de grame pe zi.

De asemenea, aceasta restrictie la glucide va fi completata caloric de alte alimente pe care le va consuma pacientul intr-o zi.

Ce are voie sa manance un diabetic

In primul rand, ca sa se asigure ca respecta dieta prescrisa de medic, pacientul trebuie sa cantareasca zilnic alimentele care contin glucide.

In mod firesc, o masa echilibrata, care sa nu presupuna probleme, ar trebuie sa fie alcatuita din: o portie de fructe sau legume proaspete, o portie de carne, peste sau oua, garnitura din legume proaspete, un iaurt sau putina branza, paine integrala.

De Sarbatori, indicat ar fi sa se consume urmatoarele:

• Aperitivul: este bine sa fie alcatuit din alimente cu un continut cat mai mic de grasimi, sare sau zahar. Poti gusta din mai multe aperitive, dar portiile sa fie foarte mici.

• Daca mananci de Craciun sarmale sau friptura de porc, este indicat ca in acea zi sa nu consumi si salata de boeuf, deoarece contine mult ulei.

De asemenea, la friptura poti manca muraturi sau salate. Alege din abundenta legume precum fasolea verde, broccoli, sparanghelul.

• Dulciurile trebuie sa fie in cantitati mici, sa contina cat mai putin zahar, iar de exemplu daca felul principal si felul doi au fost sarace in grasimi, atunci te poti bucura la desert de o patratica, maximum doua de ciocolata neagra sau de o jumatate de felie de cozonac.

• Alcoolul poate sa fie periculos, deoarece poate determina hipoglicemii. De aceea, evita sa consumi mai mult de un pahar de vin alb sau un pahar de sampanie.

Sfaturi pentru gestionarea diabetului

• Chiar daca agitatia dupa cadouri este destul de mare, incearca sa ai programul tau de mese regulat, sa nu omiti sa mananci.

• Un truc de ajutor la petreceri este sa alegi o farfurie cat mai mica si sa gusti putin din fiecare fel de mancare.

• Evita sa consumi bauturi carbogazoase si alcool.

• Nu trebuie sa neglijezi exercitiile fizice, chiar daca esti in vacanta.

• In noaptea de Craciun sau de Revelion ai grija sa-ti ajustezi dozele de insulina in raport cu cantitatea de alimente consumate.

Totodata, este indicat sa-ti controlezi glicemia capilara postprandial la distanta de 4 ore fata de inceputul mesei.


Citeste si despre:

Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Genetica diabetului Esti predispus la diabet de tip 2? Programul national de diabet zaharat Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba) Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici Complicatiile Diabetului Diabetul si exercitiile fizice Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational Diabetul si menopauza, o dubla provocare Consumul de alcool si diabetul zaharat
Cere sfatul medicului ×