Cosumul de acizi grasi omega 3 corelat cu un risc mai redus de diabet zaharat

Publicat: 15 Ianuarie 2008 | Actualizat: 10 Iunie 2010

Copiii care sunt supusi unui risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip 1 ar putea reduce acest risc in cazul in care consuma in mod regulat acizi grasi omega 3, se afirma intr-un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Colorado, USA.

Cercetatorii au incercat sa afle daca exista vreo legatura intre consumul de acizi grasi omega 3 si omega 6 si dezvoltarea afectiunii pancreatice autoimune la copii. Studiul a implicat 1770 de copii, fiind realizat in perioada 1994 – 2006; toti acesti copii fiind supusi unui risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 1.


Au fost clasificati ca fiind supusi unui risc crescut copiii care aveau un frate sau un parinte cu aceasta boala si cei care aveau un genotip HLA cu risc crescut pentru diabet. Toti acesti copii au fost urmariti timp de 6,2 ani. Autoimunitatea insulara a fost evaluata in asociere cu ingestia prin dieta raportata de acizi grasi polinesaturati incepand de la varsta de un an. Principala sursa de acizi grasi polinesaturati marini este pestele. Cercetatorii au realizat determinari cantitative ale dietei utilizand un FFQ (chestionar privind frecventa in alimentatie).


In timpul perioadei de urmarire, 58 de copii au devenit pozitivi din punct de vedere al autoimunitatii insulare. Realizandu-se ajustarea pentru tipul HLA, prevalenta diabetului de tip 1 in familie, consumul total de calorii si consumul total de acizi grasi omega 3 si omega 6, s-a ajuns la concluzia ca acestia au redus riscul de aparitie a autoimunitatii insulare cu 55%. Corelatia a fost chiar si mai puternica cand definirea rezultatului a fost limitata la persoanele pozitive pentru doi sau mai multi autoanticorpi.


Autorii studiului au concluzionat ca aceasta cercetare sugereaza ca un consum total mai mare de acizi grasi omega 3, care a fost raportat in FFQ, este asociat cu un risc mai redus de autoimunitate insulara la copiii cu risc genetic crescut de diabet zaharat tip 1.


Email

Citeste si despre:

Acizii grasi omega 3

Acizii grasi omega-7

Cum influenteaza acizii grasi Omega-3 dezvoltarea copiilor

De ce sunt necesari acizii grasi esentiali omega-3

Acizii Grasi Nesaturati Omega 3. Ce sunt si de ce ai nevoie de ei?

Masuri de preventie luate de comunitatea oftalmologilor dn Romania. Vino la oftalmolog! Vezi clar ca e sigur!

Ai urmat un tratament medicamentos? Ficatul are urgent nevoie de protectie si regenerare!

3 solutii naturale pentru starile de stres si anxietate cauzate de Covid-19

5 beneficii aduse sanatatii de acizii grasi

Importanta acizilor grasi in sanatatea organismului

Omega 3

Cresterea aportului de Omega 3

Cele mai bune surse de Omega-3