Ce au de facut persoanele cu prediabet

Actualizat: 28 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Inainte de a dezvolta diabet de tip 2, de obicei, apare prediabetul. La persoanele care au prediabet, nivelul de zahar din sange este mai ridicat decat in mod normal, dar nu suficient de crescut pentru a se spune ca sufera de diabet zaharat. Totusi, fara interventie exista probabilitati destul de mari ca prediabetul sa se transforme in diabet de tip 2, in mai putin de 10 ani. In plus, daca suferiti de prediabet, pot debuta prejudiciile pe termen lung asupra inimii si sistemului circulator.

Cu toate acestea, exista si vesti bune. Prediabetul poate fi o oportunitate de a va imbunatati starea de sanatate, intrucat progresia de la prediabet la diabetul de tip 2 poate fi evitata. Prin schimbarea stilului de viata intr-unul sanatos - care sa implice consumul de alimente sanatoase, activitate fizica zilnica si mentinerea unei greutati normale - nivelurile de zahar din sange s-ar putea normaliza.

Ce masuri puteti lua daca aveti prediabet

Prin pierderea a cel putin 5-10% din totalul greutatii se poate preveni sau intarzia declansarea diabetului zaharat. Prin aceeasi masura, prediabetul poate fi inversat. Puteti elimina surplusul de kilograme prin reducerea cantitatii totale de calorii si grasimi consumate si, prin activitate fizica realizata in mod constant, cel putin 30-60 minute pe zi.

Activitatea fizica ajuta corpul dumneavoastra sa utilizeze insulina in mod corespunzator. Organismul dumneavoastra are nevoie de insulina pentru a transforma glucoza in energie. Medicamentele pot ajuta la controlul zaharului din sange. Adresati-va medicului pentru a afla daca este necesar sa utilizati medicamente pentru managementul glucozei. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca tratamentul medicamentos pentru diabet nu este la fel de eficace ca dieta si activitatea fizica.

Medicul v-ar putea prescrie medicamente daca aveti un risc crescut de a dezvotla diabet zaharat sau suferiti de alte probleme medicale, cum ar fi obezitate, valori crescute ale trigliceridelor, un nivel scazut de colesterol bun sau tensiune ridicata.

Daca aveti prediabet puteti evita dezvoltarea diabetului zaharat

Puteti reduce riscul aparitiei diabetului zaharat prin modificarile pe care le puteti face in stilul dumneavoastra de viata.

1. Daca sunteti supraponderali, pierderea in greutate ar putea ajuta, atat la prevenirea dezvoltarii diabetului zaharat si la scaderea tensiunii arteriale, precum si a nivelului de colesterol.

2. La fel de important este exercitiul fizic realizat in mod constant. Trebuie sa se faca 30 de minute de activitate fizica moderata (cum ar fi mersul pe jos sau inotul) de cel putin 5 ori pe saptamana.

3. Urmati o dieta sanatoasa. Mancati alimente cum ar fi: salatele, legumele, fructele, cereale integrale, pestele, fasolea, carnea slaba de pasare si alte tipuri de carne fara grasimi. Nu consumati prea mult zahar, miere sau melasa.

Mai putin de 30% din totalul zilnic de calorii ar trebui sa provina din grasimi, iar dintre acestea mai putin de 10% ar trebui sa reprezinte grasimile saturate. Carbohidratii ar trebui sa fie consumati in proportie de maxim 50-60% din totalul zilnic de calorii. Dieta ar trebui sa includa cel putin 38 de grame de fibre pe zi in cazul barbatilor mai tineri de 50 de ani si, 25 grame pe zi pentru femeile mai tinere de 50 de ani.

4. In unele situatii vor fi necesare tratamentul pentru colesterol si cele pentru reglarea tensiunii arteriale. Totusi, un stil de viata sanatos, ramane esential.


Citeste si despre:

Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu prediabet Toleranta alterata la glucoza (prediabetul) Cicoarea - o alternativa buna la cafea? Diabetul si menopauza, o dubla provocare 12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului Sfaturi alimentare pentru rezistenta la insulina Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat Sanatatea femeii dupa 40 de ani Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2 Obezitatea Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Pericolele lipsei de magneziu din organism Prediabetul
Cere sfatul medicului ×