Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2

Actualizat: 24 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati


Diabetul creste riscul multora dintre problemele de sanatate. Bolnavii care sufera de diabet zaharat de tip 2 au o rata mai mare de deces decat cei care nu sufera de aceasta boala, indiferent de varsta, sex sau prezenta altor conditii.

Bolile cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de deces intalnite la cei diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2. Toate eforturile medicale si din viata de zi cu zi trebuie facute pentru a reduce riscul aparitiei acestor afectiuni, dar si a altora, care si ele pot fi consecinta prezentei diabetului zaharat de tip 2.

Complicatiile diabetului zaharat de tip 2

- Boli cardiovasculare  - Diabetul creste in mod dramatic riscul declansarii a diverse probleme cardiovasculare, inclusiv boli coronariene, infarct miocardic, accident vascular cerebral, ingustarea arterelor si hipertensiune arteriala.

- Depresia - Diabetul dubleaza riscul de depresie. Depresia amplifica la randul sau probabilitatea aparitiei hiperglicemiei si a altor consecinte negative ale diabetului zaharat.

- Cetoacidoza diabetica - Aceasta este o complicatie amenintatoare de viata, cauzata de deficitul de insulina, intalnita cel mai frecvent la bolnavii de diabet zaharat de tip 2.

- Boli ale ochilor - Diabetul poate afecta vasele de sange de la nivelul retinei (retinopatie diabetica), ce ar putea duce la orbire. Diabetul creste si probabilitatea declansarii altor boli grave de vedere, cum ar fi cataracta si glaucomul.

- Leziuni ale picioarelor - Excesul de zahar contribuie la aparitia ranilor pe peretii vaselor de sange mici (capilare), care hranesc nervii, mai ales pe cei ai picioarelor. Afectarea nervilor picioarelor sau fluxul local scazut de sange, poate mari riscul producerii a diverse tipuri de complicatii la nivelul picioarelor (neuropatie). Netratate, taieturile si ulceratiile se pot transforma in infectii grave. Leziunile severe pot necesita protezarea piciorului, pierderea senzatiilor sau chiar amputarea acestuia.

- Osteoporoza - Diabetul poate determina scaderea densitatii minerale osoase normale, crescand riscul aparitiei osteoporozei.

- Conditii ale pielii si cavitatii bucale - Diabetul poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea problemelor pielii, inclusiv pentru infectii bacteriene si fungice. Infectiile gingiei pot fi un motiv de ingrijorare, mai ales pentru bolnavii care nu au grija de sanatatea dintilor.

- Infectii respiratorii - Persoanele cu diabet zaharat se confrunta cu un risc destul de ridicat de a contacta gripa si a manifesta complicatiile acesteia, inclusiv pneumonie. Explicatia este ca boala neutralizeaza efectele protective ale proteinelor de pe suprafata plamanilor.

- Infectii ale tractului urinar - Femeile cu diabet zaharat se confrunta cu probabilitati semnificative de a suferi de infectii ale tractului urinar, care sunt susceptibile de a fi mult mai complicate si dificil de tratat, decat in cazul populatiei generale.

Diabetul zaharat de tip 2 creste riscul dezvoltarii si altor conditii printre care:


Citeste si despre:

Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii Boli asociate diabetului zaharat Diabetul zaharat de tip 2 si sindromul ovarelor polichistice Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2 Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Tulburarile gastrointestinale care apar in cazul diabetului zaharat Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Programul national de diabet zaharat Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Metode de ingrijire a membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament Diabetul zaharat gestational (de sarcina) Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat
Cere sfatul medicului ×