Proceduri cosmetice: operatia nasului (rinoplastia)

Actualizat: 05 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este rinoplastia si pentru ce este indicata?


Rinoplastia consta dintr-o interventie chirurgicala asupra nasului pentru a-i modifica forma si a-i imbunatati functia.

Rinoplastia este indicata pentru a corecta afectiunile respiratiei legate de regiunea nazala sau pentru a corecta anomaliile de forma ale nasului survenite in urma traumatismelor sau a defectelor din nastere care ii modifica forma nasului, rinoplastia cosmetica se aplica asupra nasurilor anormale pentru a le imbunatati forma si marimea.

Rinoplastia poate reduce sau mari dimensiunea nasului sau poate schimba marimea si forma varfului nasului, septului nazal sau orificiilor nazale.

Cum pot sti daca asteptarile mele in legatura cu rezultatele rinoplastiei sunt realiste?

In cazul in care doresti sa urmezi o interventie prin rinoplastie, se recomanda discutarea cu medicul chirurg despre asteptatile tale. In timpul consultatiei initiale, pacientul va fi intrebat despre cel il deranjeaza in legatura cu aspectul nasului si in ce fel doreste sa il modifice.
De asemenea, medicul chirurg va evalua structurile nasului ca oasele si cartilajul subiacente, tegumentul care le acopera si alte aspecte ale nasului. Dupa aceasta evaluare, chirurgul estetician va putea preciza daca asteptarile pacientului sunt realiste si daca rinoplastia va putea imbunatati aspectul natural al fetei.

Exista un nas perfect sau ideal?


Nu exista o forma a nasului care ar putea infrumuseta aspectul oricarei fete. In prezent, modificarile facute de catre chirurgie au rolul de a sublinia aspectele naturale ale fetei si de a accentua frumusetea unica si naturala a fiecarei persoane. Chirurgul estetician poate descrie aspectele faciale care ne confera unicitate si modificarile care ne vor imbunatati infatisarea.

Procedura prin care se face rinoplastia

Rinoplastia nu necesita internarea pacientului, se efctueaza fie cu anestezie generala, fie cu locala. Prin anestezie generala, pacientul este adormit in timpul operatiei. Prin anestezie locala, pacientul este sedat, nasul este amortit, deci pacientul va fi relaxat deoarece nu simte durere. Inciziile sunt facute in interiorul foselor nazale, iar in cazuri mai complicate pot fi efectuate la baza nasului. Osul si cartilajul subiacent sunt remodelate pentru a conferi o forma mai placuta.
Rinoplastia structurala este o tehinca prin care se indeparteaza numai cantitati minore de cartilaj nazal. Modificarea formei nasului se obtine prin remodelarea cartilajului existent sau prin adaugarea de grefe de cartilaj. Deoarece se indeparteaza numai o mica portiune din cartilaj, rezistenta nasului se pastreaza, astfel forma nasului nu se va modifica cu trecerea anilor.

Recuperarea dupa rinoplastie

In prima saptamana de la interventia chirugicala pacinetul va purta o atela nazala. Poate aparea tumefiere si cateva vanatai in jurul ochilor dupa rinoplastie, acestea se estompeaza dupa a treia zi, dar persista pana la doua saptamani.
Dupa aceasta mai persista o tumefiere discreta care este observata fie de catre pacient, fie de medic. Ea dispare in timpul urmatoarelor sase luni. Forma finala a nasului va deveni aparenta numai dupa vindecare completa.
Se recomanda evitarea activitatilor stresante timp de trei pana la patru saptamani. Pacientul isi poate relua activitatea dupa doua sau trei saptamani, fara aspecte vizibile ale interventiei chirurgicale.


Citeste si despre:

Chirurgia estetica si procedurile cosmetice Esti un bun candidat pentru chirurgia plastica? Chirurgia plastica intre mit si adevar Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive Ce presupune chirurgia oro-dentara? Chirurgia reconstructiva Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Chirurgul plastician despre vedete si operatii estetice Cat de periculos este plasticul pentru sanatatea noastra? Pasi de urmat dupa o interventie chirurgicala Lipomatoza: cand apelam la chirurgie? Ce trebuie sa stiti despre operatiile estetice 10 operatii estetice despre care nu stiati ca exista Rinoplastia pentru adolescenti
Cere sfatul medicului ×