Depresia – cauze, simptome, tratament

Actualizat: 23 Ianuarie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Depresia afecteaza negativ modul in care ne simtim, gandim si actionam. Depresia provoaca sentimente de tristete si pierderea interesului pentru activitatile care odata ne faceau placere. Aceasta poate duce la o varietate de probleme emotionale si fizice si poate scadea capacitatea unei persoane de a functiona la locul de munca si acasa. Din fericire, depresia este tratabila.

Pentru a intelege mai bine aceasta afectiune, am vorbit cu Mihaela Rosiu, Psiholog Clinician, Formator si Consilier Dezvoltare Personala in cadrul Centrului de Consilere si Dezvoltare Personala AvataRO, pentru a afla cum se manifesta si cum putem sa o depasim.

Ce este depresia?

Desi depresia a fost o problema a umanitatii inca din cele mai vechi timpuri, “foarte multi confunda depresia cu starea de tristete, care este o emotie[…]. Tristetea, ca emotie, este o stare de intensitate medie, avand o durata relativ scurta. Experimentarea starii de tristete este o stare fireasca, normala, ca reactie la stres sau la pierderi importante in viata noastra (sanatate, membru al familiei, loc de munca etc.). […] Cand intensitatea negativa a emotiilor se desfasoara pe o perioada de cel putin 2 saptamani, putem vorbi despre instalarea depresiei.”, spune psihologul Mihaela Rosiu.

Simptomele depresiei

Pentru multe persoane cu depresie, de obicei simptomele sunt destul de severe pentru a cauza probleme vizibile in activitatile de zi cu zi, cum ar fi munca, scoala, activitatile sociale sau relatiile cu ceilalti:

• Sentimente de tristete sau lipsa de speranta
• Izbucniri furioase, iritabilitate sau frustrare
• Pierderea interesului sau a placerii pentru majoritatea sau toate activitatile normale
• Tulburari de somn, fie insomnia, fie dorinta de a dormi prea mult
• Oboseala si lipsa de energie, astfel incat chiar si sarcinile mici necesita efort suplimentar
• Reducerea apetitului si pierderea in greutate/ apetit crescut si cresterea in greutate
• Anxietate, agitatie sau neliniste
• Lentoare in gandire, vorbire sau miscare
• Probleme cu gandirea, concentrarea, luarea deciziilor si amintirea lucrurilor
• Sentimente de lipsa de valoare sau de vinovatie
• Ganduri de suicid, tentative de sinucidere sau sinucidere
• Probleme fizice precum dureri de spate sau dureri de cap

Cum si de ce apare depresia?

Cauzele depresiei includ interactiuni complexe intre factorii sociali, psihologici si biologici. Evenimentele de viata, precum pierderea unei persoane dragi, divortul si somajul contribuie la aparitia depresiei.

Ca si in cazul multor tulburari mentale, pot fi implicati o varietate de factori, precum:

• Hormoni. Modificari ale echilibrului organismului hormonilor pot fi implicate in determinarea sau declansarea depresiei, precum in cazul problemelor tiroidiene, a menopauzei. Modificarile hormonale care pot influenta aparitia depresiei pot aparea si in saptamanile sau lunile de la nastere (depresie postpartum).

• Mostenite. Depresia este mai frecventa la persoanele ale caror rude de sange au aceasta afectiune. Cercetatorii incearca sa gaseasca gene care ar putea fi implicate in cauza depresiei.

• Istoric de alte tulburari de sanatate mintala, cum ar fi tulburari de anxietate, tulburari de alimentatie sau tulburari de stres posttraumatic.

• Abuz de alcool sau droguri.

• Boli grave sau cronice, inclusiv cancer, accident vascular cerebral, dureri cronice sau boli de inima.

• Anumite medicamente pentru hipertensiune arteriala sau somnifere (discutati cu medicul inainte de a opri orice medicament).

Cum combatem depresia?

„Optimizam stilul de viata (activitati fizice, exercitii de relaxare precum meditatia, activitati sociale transpuse in timpul petrecut cu familia si prietenii, alimentatia sanatoasa prin consumul de antioxidanti, Omega 3, administrarea suplimentelor alimentare ce contin extracte din plante (5-HTP, Rhodiola, roinita), consiliere psihologica (managementul emotiilor, managementul stresului), si, desigur, informarea. In zilele noastre, gratie informatiilor din mass-media si a puternicei mediatizari a ceea ce inseamna depresia, a consecintelor distructive pe care aceasta le are asupra organismului, oamenii tind sa se documenteze si sa exerseze cresterea stimei de sine, gestionarea stresului si a starilor conflictuale.” declara Psihologul Clinician.

Pacientul trebuie sa fie constient ca depresia, netratata corespunzator, poate avea efecte devastatoare. „Este esential ca atunci cand ajungem intr-un cabinet, pentru a putea primi suportul pe care il asteptam, sa fim cat se poate de sinceri, sa ne accesam emotiile.”, ne recomanda psihologul Mihaela Rosiu.

Atunci cand nu putem sa ne adresam unui consilier, fie din lipsa de timp, bani sau alte responsabilitati pe care le prioritizam inaintea sanatatii noastre psiho-emotionale, putem apela la curele cu suplimente naturale care contin aminoacizi ce sustin mentinerea si restabilirea nivelului optim al neurotransmitatorilor. Unul dintre produsele recomandate este 5-HTP care poate fi administrat ca un eficient adjuvant, in starile depresive.

5-HTP 100mg (i-5-hidroxitriptofan) de la COSMO PHARM este un suplimentul alimentar care are la baza extract standardizat in concentratie ridicata obtinut din semintele Griffonia simplicifolia, planta provenita din vestul Africii. 5-HTP 100mg (i-5-hidroxitriptofan) este un precursor al serotonieni, numita si „substanta fericirii”.

• contribuie la functionarea normala si la mentinerea sanatatii sistemului nervos,
• creste nivelul serotoninei, responsabil cu starea de fericire, precum, si al melatoninei, hormon cu rol important in reglarea ciclului veghe-somn.
• induce calmul, siguranta de sine, relaxarea.
• reduce durerile de cap si reda echilibrul psiho-emotional.
• sustine memoria stimuleaza capacitatea de invatare.
• contribuie la reducerea unor forme de dependenta (tutun, alcool, droguri, mancare).
• vitaminele B6 si C contribuie la frunctionarea normala a sistemului nervos, la mentinerea sanatatii psihice si la reducerea oboselii si extenuarii.

Acest produs este recomandat de SNPCAR – Societatea de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania.

Persoanele cu tulburare depresiva au nevoie de suportul si de iubirea celor din jur. Fii acolo pentru el, chiar daca te va respinge. Intelege ca respingerea, izolarea sa, nu are nicio legatura cu tine.

Asigura-l ca esti langa el, fara a-i incalca limitele impuse. Valorizeaza-l, spune-i ce apreciezi la el; in timpul episoadelor depresive, individul se devalorizeaza pana la „nu merit sa traiesc”, fii rabdator si intelegator. Depresia nu este o rusine!

Acest produs face parte din Campania #suntbine, dezvoltata de Cosmo Pharm cu obiectivul de a atrage atentia asupra afectiunilor psihologice cele mai comune, a reduce stigmatul pacientilor si a vorbi deschis despre ele.

Cosmo Pharm iti aduce Sanatate din Natura!

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Depresia - simptome, tratament, urmari, cazuri celebre Depresia - tristetea patologica Mituri despre depresie Simptomele depresiei la copii Depresia si anxietatea – bolile sufletului, tratate natural Mituri frecvente asociate depresiei Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Spirulina, o comoara pentru sanatate! Sa intelegem depresia aparuta dupa o interventie chirurgicala Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii Oboseala constanta - cauze posibile Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia Locul de munca influenteaza depresia? Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine
Cere sfatul medicului ×