Cum putem combate starile depresive post-concediu?

Actualizat: 19 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Rutina zilnica si monotonia de la locul de munca pot fi extrem de obositoare, iar din acest motiv majoritatea persoanelor vor petrece o mare parte din zilele libere in vacante.

Calatoriile pe malul marii, la munte sau intr-o tara straina includ deconectarea de la responsabilitatile si stresul zilnic de la locul de munca sau din familie.

Cu toate acestea, dupa o vacanta placuta, revenirea la vechile obiceiuri poate fi extrem de dificila. Amintirile din vacanta vor fi pastrate in memorie, iar dorinta de a ramane in continuare in concediu poate fi foarte mare.

Intoarcerea la rutina zilnica poate duce la o stare trista post-concediu sau post-vacanta, o tulburare a dispozitiei care poate fi resimtita ca o stare generala de disconfort si incapacitatea persoanei de a se readapta la locul de munca.

Expertii estimeaza ca aproximativ 20-30% din persoanele care au mers in concediu s-au confruntat cu stari depresive atunci cand au revenit la activitatile cotidiene.

De asemenea, cele mai afectate persoane au fost cele cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani. Unii cercetatori au afirmat ca aceasta tulburare apare, in general, la persoanele care nu sunt pe deplin multumite de locul de munca.

Ce este depresia post-concediu?

Depresia post-concediu nu este o tulburare psihica clasificata in manualele de specialitate. Ea reprezinta o dereglare a dispozitiei caracterizata prin imposibilitatea persoanei de a reveni la locul de munca si la activitatile de zi cu zi.

Ea apare dupa o vacanta, ce este considerata ca fiind o „scapare” de la locul de munca si de la rutina zilnica.

Acest tip de depresie apare, in general, imediat dupa revenirea dintr-o vacanta lunga si placuta si poate dura, de cele mai multe ori, mai mult de o zi sau doua.

Acest lucru poate fi cauzat de faptul ca, dupa ce persoana se intoarce acasa, isi da seama cat de plictisitoare si nesatisfacatoare este rutina obisnuita in comparatie cu activitatile facute in timpul vacantei.

Semne si simptome

Depresia post-concediu poate imita semnele si simptomele clasice ale depresiei si este caracterizata prin urmatoarele:

- Anxietate;
- Iritabilitate si senzatie de respingere fata de casa, slujba si viata;
- Frustrare;
- Nostalgie;
- Oboseala si letargie;
- Dureri musculare;
- Gandire negativa;
- Tulburari de alimentatie;
- Tulburari de somn;
- Pierderea interesului pentru activitati ce erau facute anterior;
- Sentimente de invinovatire si neajutorare.

Simptomatologia poate fi agravata de anotimpurile reci si de vremea ploioasa si mohorata, in contrast cu peisajele, vremea si activitatile din vacanta.

Cauze

• Depresia post-concediu poate fi instalata din cauza urmatorilor factori:

• Revenirea la singuratate, plictiseala si izolare, dupa programul incarcat cu activitati sociale din timpul concediului, mai ales de Craciun.

• Despartirea de rude ce pot fi vazute, in general, doar in timpul vacantelor.

• Amintirea unor evenimente neplacute din viata, precum divortul sau decesul cuiva drag. Vacantele pot ajuta la uitarea si trecerea peste aceste evenimente, dar uneori intoarcerea la vechile obiceiuri poate stimula aceste amintiri neplacute.

• Revenirea acasa, in lunile de iarna, dintr-o vacanta lunga intr-o zona calda. Lunile intunecate si reci pot crea sentimentul de blocare in casa si incapacitatea de a desfasura anumite activitati in aer liber.

• Revenirea la locul de munca. Volumul mare de lucru si responsabilitatile locului de munca, dupa un concediu lung si relaxant, pot declansa depresia. De cele mai multe ori, depresia post-concediu apare atunci cand se revine la un loc de munca neplacut, de care persoana afectata nu este multumita.

• Sentimentul de dezamagire dupa petrecerea unei vacante sau unui concediu. In unele cazuri, pot sa apara anumite evenimente ce pot strica o vacanta sau un concediu.

• Revenirea la rutina zilnica, asociata cu dezamagirea ca vacanta nu a fost una placuta, poate declansa depresia.

Tratament si preventie

In general, starile depresive ce apar dupa concediu dispar singure, in timp. De obicei dureaza cateva zile, dar in cazuri extreme poate dura cateva saptamani sau luni.

In unele cazuri, atunci cand acest tip de depresie este severa si dureaza extrem de mult, pot fi administrate medicamente antidepresive.

In cele mai multe din cazuri, psihoterapia este de ajutor. Exista anumite activitati ce pot ajuta la depasirea depresiei post-concediu, daca aceasta nu este extrem de severa.

Cu toate acestea, consultul unui medic este indicat, deoarece acesta poate recomanda tratamentul eficient si corespunzator, in functie de gravitatea situatiei.

Pentru recuperare, dar si pentru evitarea depresiei post-concediu, sunt recomandate urmatoarele aspecte:

Acordarea de timp

Este de inteles ca o persoana sa se simta deprimata dupa o vacanta placuta. De cele mai multe ori, o persoana isi consuma toata energia intr-o calatorie, iar cand se intoarce acasa nu mai dispune de energie pentru lucrurile obisnuite de zi cu zi.

In cazul calatoriilor in regiuni cu alt fus orar, este de asteptat ca ceasul biologic sa se adapteze in cateva zile. Acest ritm distorsionat are ca rezultat o serie de simptome neplacute, inclusiv oboseala, dureri de cap, dezorientare si concentrare slaba.

Este indicat ca dupa revenirea din calatorii sa existe 1-2 zile suplimentare de vacanta, in care recuperarea sa aiba loc treptat, acasa.

Realizarea unor amintiri placute din calatorie intr-un mod creativ

Studiile au demonstrat ca una dintre cele mai usoare modalitati de revenire dupa depresia post-concediu este reprezentata de crearea unor amintiri din calatorie, in mod creativ, cum ar fi:

- Printarea si inramarea fotografiilor din calatorie;
- Realizarea unui blog despre calatoriile facute;
- Colectionarea biletelor din locurile vizitate, alaturi de poze;
- Realizarea unor albume foto sau magneti de frigider cu fotografii;
- Expunerea suvenirurilor cumparate.

Realizarea altor calatorii, in zone apropiate

De multe ori, exista zone in apropiere, ce pot fi explorate. Excursiile in regiuni apropiate pot imbunatati starea de spirit.

Evaluarea aspectelor negative din viata

Evaluarea aspectelor din viata ce duc la depresie. Uneori, este nevoie de schimbari in stilul de viata. Volumul de lucru prea mare si nemultumirile de la locul de munca pot duce adesea la depresie. Schimbarea locului de munca poate fi, uneori, o alternativa.

Planificarea urmatoarei calatorii

Planificarea unei calatorii, indiferent cat de prematur este acest lucru, poate fi cu adevarat benefica. Cercetarile afirma ca anticiparea experientelor dintr-o calatorie poate fi aproape la fel de placuta ca experienta in sine.

Este indicat ca viitoarele vacante sau concedii sa nu fie prea lungi, deoarece revenirea la locul de munca dupa o absenta prea mare poate duce la depresie. Este recomandat ca vacantele sa fie dese si scurte.

Socializarea si comunicarea

Mersul la film, teatru, muzee sau alte locuri ce implica socializarea, reduce starea de anxietate. De asemenea, pentru revenirea dupa depresie sunt indicate activitatile ce erau facute in timpul concediului.

Comunicarea reprezinta un factor extrem de important in cazul depresiei. Comunicarea poate fi facuta cu un membru al familiei, un prieten sau chiar cu un consilier.

Mentinerea unui stil de viata sanatos

Practicarea exercitiilor fizice, adoptarea unui regim alimentar sanatos si evitarea consumului de alcool pot duce la o stare de bine, atat pe plan fizic, cat si psihic.

De asemenea, este important ca somnul si perioadele de odihna sa fie suficiente. Daca locul de munca este extrem de solicitant, este indicata schimbarea acestuia, daca este posibil.

Concluzii

De obicei, depresia post-concediu nu este o afectiune grava si dispare, de cele mai multe ori, in timp. Nu ar trebui ca acest tip de depresie sa dureze foarte mult timp, persoana afectata trecand peste aceasta in cateva zile.

Medicii recomanda impartirea concediilor in perioade mai scurte si mai dese, pentru evita trecerea brusca de la relaxare la munca.

Daca, totusi, depresia este severa si persista, este recomandata consultarea unui medic, deoarece acesta poate pune un diagnostic corect si poate oferi tratamentul necesar.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Medici

DR RUSU DENISA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Cum putem sa facem fata singuratatii in pandemie? Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate? Depresia post-nunta. Cum sa depasesti sentimentele de tristete dupa evenimentul vietii tale Cum sa scapi de depresia de toamna? Cum putem preveni disfonia si care sunt cauzele aparitiei? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Cum putem diferentia tulburarea de stres post-traumatic de alta tulburare de sanatate mintala? Viroza intestinala: cum o putem combate? Cum pot fi depasite singuratatea si depresia de Sarbatori? Poate un tatic sa aiba depresie postnatala? Concediul de odihna si starea de sanatate
Cere sfatul medicului ×