Port-bebe-ul sau marsupiul, pericol pentru coloana vertebrala a bebelusilor

Actualizat: 24 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Port-bebe-ul sau marsupiul este o inventie moderna pentru transportarea rapida a bebelusilor. Parintii il apreciaza pentru pragmatismul de care da dovada si nu mai reusesc sa vada pericolele care se ascund in spatele lui. Pozitionarea incorecta a bebelusilor in aceste dispozitive de carat poate tensiona coloana vertebrala. Copiii se aleg cu deviatii ale acesteia si alte probleme locale care-i pot afecta postura pe termen lung.

Riscuri pentru coloana vertebrala

Accesoriile clasice de carat bebelusul nu pun presiune pe coloana copilului, ci pozitionarea incorecta o face. Felul in care este construit marsupiul clasic incurajeaza multi parinti sa ii aseze in pozitie verticala. In acest fel, coloana nedezvoltata complet a bebelusilor este nevoita sa suporte intreaga greutate corporala. Piciorele lor atarna in aer, nu sunt flexate, si toata presiunea cade pe coloana.

Cea mai frecventa problema a coloanei care poate aparea in aceasta situatie este spondiloza. Exercitarea unei presiuni foarte mari asupra spatelui inferior determina alunecarea inainte a unei vertebre peste cea de dedesubt si formeaza astfel spondiloza. Desi nu este foarte comuna la varste atat de mici, ea este extrem de dureroasa si incomoda.

Folosirea incorecta a port-bebe-ului mai poate cauza si alte probleme de sanatate:
- ranile, luxatiile ori intinderile musculaturii gatului;
- blocarea cailor aeriene (sufocarea);
- deviatiile de coloana.

Pozitia corecta a bebelusului in port-bebe sau marsupiu

Desi multe accesorii incurajeaza o pozitionare verticala a bebelusilor, medicii recomanda ghemuirea lor intr-o pozitie anatomica, pe orizontala. Asezarea lor intr-o pozitie asemanatoare celei pe care au avut-o in uterul mamei le ofera confort si siguranta.

Aceasta pozitie este si ea riscanta la randul ei, dar din alt punct de vedere. Parintii trebuie sa aiba grija ca barbia bebelusilor sa nu stea niciodata lipita de piept. Exista aceasta tendinta, mai ales atunci cand ei nu isi pot sustine singuri capul. Daca se intampla acest lucru, exista riscul sufocarii din cauza blocarii cailor respiratorii. Medicii sustin ca trebuie sa existe o distanta de cel putin un deget (pe latime).


Citeste si despre:

Ce trebuie sa stiti despre opistotonus Afecteaza partea pe care dormi sanatatea? BABY EXPO, Editia 34 de Primavara isi deschide portile Exercitii pentru refacerea siluetei dupa nastere Gustari pentru copii: 10 sfaturi sanatoase Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide Alimentatia corecta a copiilor Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Secretele alimentatiei sanatoase si ale portiilor controlate Deficitul de vitamina D, asociat cu riscul de anemie la copii Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni Factori de risc pentru excesul in greutate si obezitatea la copii Durerile de spate si oase la copii si adolescenti: de ce apar si cand trebuie sa ne facem griji? Chirurgia coloanei cervicale, la copii Impulsivitatea in cazul copiilor
Cere sfatul medicului ×