Lipsa poftei de mancare la copii - care sunt cauzele?

Actualizat: 04 Septembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Scaderea brusca a apetitului alimentar


Parintii se plang adesea de apetitul scazut pe care il au copiii lor, iar acest lucru este si mai frecvent in cazul in care cei mici au varste cuprinse intre doi si cinci ani.

In cazul copiilor cu greutati si inaltimi normale pentru varsta lor, parintii nu trebuie fie acaparati de panica, deoarece unii copii, mai ales cei cu o structura fizica mai mica, ar putea avea cerinte alimentare mai reduse si, prin urmare, un apetit mai scazut.

Totusi, daca cei mici sufera de o pierdere sau o scadere brusca a apetitului alimentar, insotita de pierdere in greutate, atunci se recomanda consultul medical, astfel incat medicul sa poata stabili cauza si sa poata oferi un tratament adecvat. Acest articol are scopul de a prezenta posibilele motive din cauza carora poate sa apara lipsa poftei de mancare la copii, astfel incat parintii sa inteleaga mai bine acest fenomen.

Care sunt cauzele?

Lipsa poftei de mancare la copii nu reprezinta intotdeauna un motiv de ingrijorare. Totusi, nu trebuie trecuta cu vederea de catre parinti, iar cei mici trebuie evaluati in aceasta perioada. In continuare sunt prezentate cateva dintre cauzele pentru care un copil si-ar putea pierde pofta de mancare, dar exista si altele, precum statutul socio-economic precar, frica de a incerca alimente noi sau constipatia.

1. Rata de crestere incetinita

Modificarile de crestere pot provoca scaderi ale apetitului alimentar in cazul copiilor. Spre exemplu, in primul an de viata, copiii cresc rapid. Ulterior, cresterea incetineste, iar cei mici nu vor mai manca la fel de mult. In aceasta perioada, scaderea apetitului este perfect normala, iar parintii nu ar trebui sa fie ingrijorati. De fapt, in al doilea an de viata, cei mici ar trebui sa aiba o crestere in greutate de doar aproximativ 2,3 kg si o crestere de 12 cm in inaltime, in comparatie cu 7 kg si 21 cm in primul an de viata.

2. Imbolnavirea

Boala poate duce adesea la o pierdere semnificativa a apetitului la copii. In cazul in care un copil are dureri in gat, disconfort abdominal, diaree, cefalee, febra sau alte simptome neplacute, atunci poate fi observata si o reducere a poftei de mancare obisnuite. Din fericire, majoritatea copiilor isi recapata pofta de mancare atunci cand se insanatosesc.

3. Nivelurile ridicate de stres

Stresul poate avea multe efecte negative asupra copiilor mici, inclusiv pierderea poftei de mancare. Daca se descopera ca cei mici isi pierd interesul pentru alimente si pentru joaca, dar au si insomnii, atunci este posibil ca acestia sa fie stresati. Pentru a rezolva aceste probleme, parintii sau specialistii ar trebui sa identifice cauza stresului si sa o diminueze.

Printre cele mai frecvente cauze de stres in randul copiilor se regasesc problemele familiale, precum decesul unei rude apropiate, moartea unui animal de companie sau chiar nasterea unui frate sau a unei surori. Incapacitatea de a face fata presiunii scolare si de a satisface asteptarile parintilor cu privire la invatatura sunt alti factori ce ar putea duce la un nivel ridicat de stres. De asemenea, fenomenele de tip bullying sau hartuire pot fi incriminate destul de frecvent.

4. Depresia

Depresia ar putea fi un alt motiv pentru pierderea poftei de mancare in cazul copiilor. Majoritatea parintilor nu recunosc depresia in cazul celor mici si considera ca acestia din urma sunt doar putin tristi. Totusi, tristetea si depresia nu trebuie confundate, deoarece exista diferente majore. Spre exemplu, sentimentele de tristete dispar cu timpul, dar depresia este mult mai persistenta. In plus, depresia nu doar ca intristeaza copilul, ci interfereaza si cu viata acestuia.

Atunci cand un copil prezinta o lipsa semnificativa a interesului pentru activitatile de care s-a bucurat anterior, atunci poate fi vorba inclusiv de depresie. O schimbare a obiceiurilor alimentare ar putea fi un indicator puternic al depresiei, iar solicitarea de ajutor specializat este absolut necesara. Depresia nu trebuie neglijata, deoarece poate provoca numeroase complicatii, atat pe plan psihic, cat si pe plan fizic.

5. Anorexia nervoasa

Uneori, copiii sunt atrasi de personajele de la televizor sau promovate pe alte canale mass-media si incearca sa le copieze. Astfel, copiii pot dori sa se schimbe, de exemplu prin schimbarea stilului vestimentar sau prin incercarea de a slabi. Acest lucru poate sa duca la o aversiune psihologica fata de alimentatie, iar cei mici pot incerca sa stea cat mai mult timp fara sa manance.

De asemenea, chiar si atunci cand mananca, aleg alimente cu un continut scazut de grasimi, iar ulterior se simt vinovati de consumul lor. Factorii genetici, dezechilibrele chimice ale creierului si problemele de dezvoltare pot provoca, la randul lor, anorexia nervoasa.

Daca un copil evita mancarea sau exagereaza cu exercitiile fizice, in timp ce pierde in greutate in mod brusc, poate suferi de anorexie nervoasa. Aceste aspecte trebuie observate in timp util, iar copilul trebuie evaluat cat mai curand de medic. In acest mod copilul poate fi ajutat sa isi recastige apetitul sanatos si sa evite complicatiile potentiale.

6. Medicamentele

Anumite medicamente pot provoca diverse efecte adverse, printre care si reducerea apetitului alimentar. De exemplu, pofta de mancare poate fi scazuta daca un copil a urmat recent o cura cu medicamente antibiotice. Acest lucru nu este neaparat ingrijorator, deoarece pofta de mancare ar trebui sa revina dupa finalizarea tratamentului. Totusi, medicul trebuie informat cu privire la acest efect secundar, deoarece pot fi cazuri in care tratamentul poate fi ajustat sau modificat.

7. Anemia

Anemia este o alta cauza posibila a scaderii apetitului unui copil. Copiii cu anemie par letargici, obositi si iritabili, astfel incat parintii isi pot pune anumite semne de intrebare. Daca este lasata netratata, anemia poate interfera cu dezvoltarea optima si cu performanta scolara a celui mic, astfel incat interventia medicala este absolut necesara in timp util. Medicii vor efectua teste de sange in cazul in care suspecteaza anemia, iar ulterior vor recomanda tratamente specifice.

8. Paraziti intestinali

Parazitii intestinali pot provoca pierderea apetitului alimentar la copii. Parazitii patrund in sistemul digestiv al copiilor si produc numeroase efecte adverse, precum sangerare, disconfort sau inapetenta. Vizita la medic este absolut necesara in cazul in care se suspecteaza prezenta unor paraziti intestinali. In acest fel poate fi descoperita cauza exacta si poate fi oferit un tratament eficient.

9. Sensibilitatea alimentara

In anumite situatii, copiii pot dezvolta sensibilitate la anumite alimente. Aceasta situatie este neplacuta, deoarece copiii vor experimenta un nivel ridicat de disconfort sau chiar de durere atunci cand mananca alimentele in cauza. Boala celiaca este un exemplu perfect de sensibilitate alimentara, aceasta fiind definita ca o boala cronica autoimuna in care exista intoleranta la gluten.

10. Esofagita eozinofilica

Esofagita eozinofilica poate fi definita ca o inflamatie a esofagului ca urmare a unei aglomerari de eozinofile la acest nivel. Acest tip de esofagita este mai frecvent la copii si poate sa apara ca urmare a unor alergii sau sensibilitati la alimente sau chiar in urma refluxului gastro-esofagian. Simptomele sunt neplacute si includ durerea la inghitire, iar din acest motiv copiii pot asocia reducerea poftei de mancare.

Bibliografie:
Alexander KC Leung, Valrie Marchand, Reginald S Sauve; The picky eater’: The toddler or preschooler who does not eat; NCBI(2012)
Luay Al-Nouri, Khalid Basheer; Mothers’ Perceptions of Fever in Children; Journal of Tropical Pediatrics
Stress in childhood; Medline Plus; US National Library of Medicine
Joan L Luby; Early Childhood Depression; NCBI(2011)
Anorexia Nervosa in Children; Johns Hopkins Medicine
Antibiotics-Side effects; National Health Service
Nancy C. Andrews; Hungry Irony; NCBI(2015)
Adam Easton; Intestinal worms impair child health in the Philippines; NCBI(1999)
Constipation; National Health Service
Silvia Scaglioni, et al.; Factors Influencing Children’s Eating Behaviours; NCBI(2018)
Jillian Stansbury; Optimizing Gastric Motility; National University of Natural Medicine
Kathleen Gura, and Roselle Ciccone; Drugs and AppetiteAn Overview of Appetite Stimulants in the Pediatric Patient; Research Gate
Possible Reasons Your Child Isn't Eating , https://www.verywellhealth.com/what-to-do-when-your-child-is-not-eating-anything-1323965


Citeste si despre:

Pierderea poftei de mancare – cauze si tratament Prea multi copii mici sunt tratati cu medicamente antireflux Metodologia privind trimiterea copiilor care beneficiaza de o masura de protectie speciala la tratament medical in strainatate Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia? Care sunt primele semne ale bolii Parkinson Ce este Bromelaina si care sunt beneficiile acesteia pentru sanatate Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci? Care sunt cele mai contagioase boli si cum te poti feri de ele? Strabismul la copil - care sunt primele semne Febra la copii – ce afectiuni poate indica si care sunt cele mai frecvente cauze Care sunt cele mai frecvente temeri ale mamelor cu privire la sarcina? 10 moduri sanatoase de a tine sub control pofta de mancare
Cere sfatul medicului ×