6 simptome ale copiilor pe care sa nu le ignorati niciodata

Actualizat: 18 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In afara de obisnuitele tulburari de digestie, congestii nazale sau iritatii cutanate minore, exista o serie de simptome manifestate la copii pe care parintii nu trebuie sa le ignore niciodata.

Ele pot anunta o problema grava de sanatate, ce necesita asistenta medicala de urgenta.

Specialistii recomanda adultilor o doza cat mai mare de precautie in situatiile in care starea de sanatate a copilului se deterioreaza brusc, situatie in care este de preferat sa se apeleze la un consult pediatric in cel mai scurt timp.

Semnele care anunta urgente medicale la copii

Multi parinti au o retinere in a-si duce copilul la medic sau la unitatea de primiri urgente la fiecare simptom de imbolnavire, de teama sa nu para ridicoli sau excesiv de anxiosi. Insa expertii medicali spun ca acest instinct parintesc nu trebuie sa fie ignorat, intrucat in unele situatii poate chiar sa salveze vieti. Anumite simptome aparent usoare, precum febra sau rigiditatea gatului, pot ascunde afectiuni cu un grad de severitate ridicat. Iar interventiile in timp util sunt intotdeauna garantia unui tratament cu sanse maxime de succes.

1. Febra ridicata la copiii mai mari de 1 an

Atunci cand copilul incepe sa transpire excesiv si sa prezinte febra ridicata, nu este intotdeauna necesar un control medical de urgenta. Chiar si asa, temperatura mai mare de 38 de grade Celsius trebuie sa reprezinte intotdeauna un semnal de alarma, tratat ca atare de adulti.

Febra face parte din mecanismul de aparare al organismului atunci cand se confrunta cu o infectie. Astfel, acest simptom este o dovada a faptului ca sistemul imunitar functioneaza. O solutie imediata poate fi administrarea de acetaminofen sau ibuprofen pentru reducerea temperaturii corporale, respectand intocmai dozele de pe prospect (sau cele indicate de medicul pediatru). Aceste medicamente reduc temporar febra, insa nu trateaza infectiile care ar fi putut sa o produca. Majoritatea pediatrilor nu recomanda tratarea febrei mai mici de 38,5 grade.

Specialistii spun ca un copil mai mare de 2 ani trebuie sa fie adus la medic daca febra este mai mare de 40 de grade Celsius, daca se simte rau in mod vizibil sau febra persista mai mult de 4 zile consecutiv. Un copil mai mic de 2 ani trebuie sa fie vazut de un specialist daca febra nu cedeaza dupa 2 zile la rand.

2. Dureri de cap accentuate

Durerile de cap minore pot fi tratate acasa cu analgezice recomandate pentru copii si odihna, insa cele accentuate, care persista ore insir (sau sunt atat de puternice, incat copilul nu isi mai poate desfasura activitatile cotidiene), constituie un motiv intemeiat de vizitare a medicului pediatru.

La copii, durerile de cap pot fi provocate de contractarea muschilor scalpului. Senzatiile dureroase de natura neurologica sunt insotite de simptome precum confuzie, vedere incetosata sau tulburari de mers, necesitand un control medical de urgenta.

O urgenta medicala este si instalarea durerilor de cap, concomitent cu febra, varsaturi, stari de confuzie, eczema sau rigiditate a gatului. Aceste simptome pot fi cauzate de infectii sau boli grave, precum meningita. In general, durerile de cap nu ar trebui sa apara la copii, motiv pentru care se impune o investigatie medicala de specialitate in cel mai scurt timp.

3. Eruptii cutanate extinse

Eruptiile cutanate aparute la nivelul membrelor superioare si inferioare la copii sunt in general inofensive. Insa atunci cand se extind pe toata suprafata corpului, ele sunt o urgenta medicala. Daca atingeti eruptia si nu se decoloreaza sub presiunea degetului, ar putea indica o afectiune severa, precum meningita sau septicemia (mai ales daca si febra este prezenta).

Acest tip de eruptie, fara decolorare la atingere, poate sa apara pe chip in urma unor episoade agresive de tuse sau varsaturi, situatie in care este exclus un diagnostic sever. Insa pentru orice eventualitate, un consult medical ramane necesar.

Alta eruptie care se extinde si poate fi o urgenta medicala este urticaria, insotita de umflarea buzelor. Aceasta trebuie sa fie tratata de urgenta cu difenhidramina. Umflarea fetei si a gurii impune transportarea urgenta a copilului la serviciul de primiri urgente. Daca se instaleaza si dificultati de respiratie, sunati de urgenta la 112. Aceste simptome sunt cauzate de socurile anafilactice, reactii alergice cu potential letal.

4. Tulburari stomacale

In cazul in care suspectati o toxiinfectie alimentara la copil, monitorizati cu atentie episoadele de varsaturi si diaree, care pot conduce la deshidratare. In cazul in care simptomele sunt usoare, medicul pediatru poate recomanda telefonic suplimentarea electrolitilor acasa. Insa in situatia in care starea copilului pare sa se inrautateasca (nu poate urina, este foarte slabit etc.), transportati-l de urgenta la spital.

Trei episoade de varsaturi pe zi nu vor conduce la deshidratare, insa 8 scaune diareice in decursul a 8 ore vor produce cu siguranta aceasta complicatie care trebuie sa fie monitorizata cu atentie, necesitand in unele cazuri administrarea unui tratament de urgenta (perfuzii intravenoase si medicatie antivomitiva).

5. Rigiditatea gatului

Un gat imobil poate indica instalarea meningitei, o urgenta medicala reala. Atunci cand copilul nu isi poate misca firesc corpul (in special gatul) si refuza sa priveasca spre stanga sau dreapta, se impune un control medical de urgenta.

Rigiditatea gatului in sine poate fi provocata de o intindere musculara, de aceea simptomul este considerat a fi grav atunci cand este insotit de sensibilitate la lumina si dureri de cap intense. Meningita se mai poate manifesta si prin varsaturi sau letargie.

Un gat rigid, insotit de febra ridicata, poate anunta si o inflamatie a amigdalelor sau a ganglionilor limfatici. Sigur ca, in cazul in care disconfortul resimtit de copil la nivelul gatului a fost produs de o trauma, se impune o vizita de urgenta la spital.

6. Tulburarile de respiratie

Acest simptom este specific infectiilor gatului sau celor pulmonare. In cazul in care copilul simte o constrictie a gatului sau respiratia lui este suieratoare, trebuie sa fie vazut de un specialist urgent. Alte simptome asociate ingrijoratoare sunt respiratia accelerata si buzele cianozate.


Citeste si despre:

Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament Gestionarea acceselor de furie la copii Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Tulburarea Tourette Intepaturile de insecte si paianjeni Zgomotele cardiace anormale - cauze si tratament Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Diferenta dintre acnee si eczema Cataracta congenitala Efectele neglijarii emotionale din copilarie asupra vietii de adult Accidentele provocate de inot si prevenirea lor Tulburarea de personalitate antisociala: manifestari, factori de risc si tratament Simptome la copii - semnificatii posibile
Cere sfatul medicului ×