Ziua Mondiala HIV/SIDA 2010

Actualizat: 06 Decembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In fiecare an, la inceputul lunii decembrie, natiuni din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala HIV/SIDA. Romania se alatura mesajului international din aceasta zi printr-o conferinta de presa organizata in cadrul salii de expozitie a Facultatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu“ Bucuresti.

La inceputul anilor `90, tara noastra s-a confruntat cu un val ingrijorator de infectii HIV in randul copiilor. Imediat dupa Revolutia din decembrie 1989, Romania raporteaza Organizatiei Mondiale a Sanatatii 1094 cazuri de SIDA la copii. Copiii de atunci sunt tinerii de astazi. Ei si-au continuat viata prin programe speciale. Pentru ca acestea sa prinda viata, au lucrat impreuna cadre medicale, asistenti sociali, institutii de stat si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale. Nu a fost usor, dar drumul a fost parcurs, realizandu-se progrese remarcabile in ceea ce priveste ingrijirea si tratamentul. Acum, acesti tineri se pot bucura de viata la fel ca alti tineri.

Astazi in Romania numarul de persoane infectate HIV/SIDA este tinut sub control, in prezent inregistrandu-se 10.294 de persoane care traiesc cu HIV/SIDA. Ziua Mondiala HIV/SIDA este o zi in care ii comemoram pe toti cei afectati de SIDA: victimele acestei epidemii, dar si pe cei care traiesc cu aceasta suferinta. De asemenea, Ziua Mondiala HIV/SIDA este un omagiu adus tuturor celor implicati in lupta impotriva HIV/SIDA si in ajutorul celor infectati. Astazi reafirmam angajamentul nostru pentru a asigura accesul universal la servicii de tratament pentru persoane care traiesc cu HIV/SIDA si la programe de prevenire HIV in randul grupurilor vulnerabile.


Citeste si despre:

Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Traind si iubind cu HIV/SIDA Mituri si realitati despre contactarea, simptomele si tratamentul HIV/SIDA 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Histoplasmoza pulmonara Astmul afecteaza din ce in ce mai multi oameni, dar poate fi controlat Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA Crampe puternice in perioada menstruala? Acestea ar putea fi semnul endometriozei Suferi de alergii alimentare? Cum sa eviti contactul cu alergenii alimentari in casa. Top 10 cauze de deces la nivel mondial Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin Boli cu transmitere sexuala (sifilisul, gonoreea, chlamydia, scabia, SIDA) Sindromul imunodeficientei dobandite si complicatiile neurologice Tuberculoza (TBC) - generalitati HIV SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV)
Cere sfatul medicului ×