Ziua Mondiala a Diabetului Zaharat sub sloganul Diabetul - o problema si a familiei

Publicat: 15 Noiembrie 2019 | Actualizat: 15 Noiembrie 2019

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Ministerul Sanatatii atrage atentia asupra importantei preventiei si sustine ca familia are un rol cheie in gestionarea factorilor de risc pentru diabetul de tip 2.

Diabetul zaharat este o problema de sanatate publica si este nevoie de cresterea gradului de constientizare a pacientilor, dar si a familiilor lor cu privire la aceasta afectiune. Vom creste accesul pacientilor la medicamente prin introducerea de noi molecule in listele de medicamente compensate si gratuite, dar consider ca este necesara dezvoltarea programului national curativ, dar si o imbunatatire a modului in care functioneaza subprogramul de diabet de tip 2 prin care este asigurat accesul copiilor la sistemele de monitorizare continua a glicemiei si sistemele de pompe de insulina cu senzori de monitorizare continua a glicemiei, precum si a materialelor consumabile aferente acestora. Voi avea o discutie in acest sens cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate”, a declarat Victor Costache, ministrul Sanatatii

Diabetul zaharat este o boala cronica, netransmisibila, caracterizata printr-un nivel ridicat al glicemiei in sange, provocat de defecte in producerea si/sau folosirea necorespunzatoare a insulinei in organism.

Alimentatia nesanatoasa de tip fast-food, lipsa activitatilor fizice, stresul, poluarea excesiva sunt doar cateva din cauzele care astazi au facut ca diabetul sa se raspandeasca.
De aceea, este important sa prevenim si sa controlam diabetul, prin metode naturale. Un stil de viata corespunzator poate ajuta la prevenirea acestei afectiuni.

Alimentatia sanatoasa, miscarea si renuntatul la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele metode prin care se poate preveni aceasta afectiune. Fructele si legumele proaspete, alimentele bogate in vitamine si acizi grasi Omega 3 sunt o sursa de hrana care va pot reda starea de sanatate dorita, prevenind astfel afectiuni nedorite.
De asemenea, si activitatea fizica este un factor important de preventie.

Conform Studiului National privind Prevalenta Diabetului, in 2017, in Romania erau inregistrate 1 785 300 cazuri de diabet la adulti cu varsta intre 20 si 79 de ani. in 2018, 860.558 de pacienti cu diabet au beneficiat de tratament in cadrul Programului National de Diabet, iar in primul semestru al acestui an numarul acestora a fost de 821 587.

Sursa: Ministerul Sanatatii


Email

6 suplimente de ajutor pentru organism6 suplimente de ajutor pentru organism

Citeste si despre:

Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)

Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament

Mituri despre diabetul zaharat

Cum sa traiesti sanatos cu diabet zaharat

Ati putea avea diabet zaharat fara sa stiti?

Ai grija de sanatatea prostatei cu remedii naturale

Iulie – septembrie, sezonul alergiei la Ambrozie. Cum ne protejam?

Protectia cailor urinare prin gemoterapie

Simptomele diabetului zaharat

Plan de actiune pentru diabetul zaharat

Educatia pacientului cu diabet zaharat

Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2

6 reguli pentru prevenirea diabetului zaharat