Vaccinul anti-COVID ar putea fi administrat anual din cauza imprevizibilitatii virusului

Actualizat: 31 Iulie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cazurile de coronavirus sunt in crestere. Numarul total al imbolnavirilor la nivel global a depasit, saptamana trecuta, pragul de 17 milioane, dintre care peste 10 milioane sunt pacienti vindecati si peste 676.000 si-au pierdut viata in urma luptei cu virusul care a ajuns, oficial, cea de-a sasea cauza de deces la nivel mondial.

Pe 30 iulie, in Romania s-a inregistrat cel mai mare numar de cazuri de COVID-19 raportate intr-o singura zi, de la debutul pandemiei, respectiv 1.356 imbolnaviri. De la 1 august intra in vigoare noi masuri pentru prevenirea raspandirii virusului pentru care cei mai multi dintre noi asteptam un tratament specific sau un vaccin.

Oamenii de stiinta au inceput sa lucreze la un vaccin impotriva noului coronavirus inca din luna ianuarie, iar primele teste clinice au inceput in martie. Pana acum au fost dezvoltate peste 165 de prototipuri de vaccinuri anti-COVID, dintre care aproximativ 27 sunt in stadii finale de testare pe oameni.

Unul dintre vaccinurile ale carui rezultate sunt imbucuratoare pentru specialisti este vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford si compania AstraZeneca care, potrivit testelor clinice preliminare, declanseaza un raspuns imun puternic la COVID-19. Intr-un interviu acordat postului de televiziune CNBC, Pascal Soriot, director executiv AstraZeneca, a avertizat ca un viitor vaccin pentru coronavirus ar putea fi administrat anual din cauza imprevizibilitatii coronavirusului.

Ce stim cu siguranta este ca multe companii vizeaza doua injectii pentru vaccinarea initiala, iar propriile noastre prezumtii bazate pe ceea ce cunoastem deja din tehnologia pe care o folosim pentru SARS 1, este ca imunitatea ar putea dura 12, poate chiar 18 luni. Adevarul este ca nu stim cu exactitate. Virusul este imprevizibil, dupa cum am constatat deja”, a explicat directorul executiv al grupului AstraZeneca.

De asemenea, acesta a mai declarat ca daca lucrurile se desfasoara fara cusur in aceasta ultima faza a testarii vaccinului anti-COVID, distribuirea dozelor ar putea incepe chiar din octombrie-noiembrie 2020.

Sursa: https://www.cnbc.com/2020/07/30/astrazeneca-ceo-coronavirus-vaccine-might-require-annual-shots.html


Citeste si despre:

Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si de ce nu trebuie sa ne ingrijoram? Vaccinarea anti-haemophilus influenzae B (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat Vaccinarea anti-HPV: cine ar trebui sa se vaccineze? Indicatiile vaccinului anti-HPV in prevenirea cancerului de col uterin Cum ne putem feri de infectiile din spital? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Defibrilatorul automat poate salva vieti Mituri despre alergii si informatiile stiintifice din spatele acestora Detectia mutatiilor cancerigene si evolutia cancerului Impactul pandemiei COVID-19 asupra sanatatii mintale Conceptii gresite despre vaccinare 100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului Adaptarea copiilor la reintoarcerea in scoala
Cere sfatul medicului ×