Un nou simptom asociat infectarii cu noul coronavirus, senzatia de nas uscat

Actualizat: 02 Decembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Despre noul coronavirus stim deja ca principalele simptome care ar trebui sa ne dea de gandit sunt tusea seaca, febra, oboseala, durerrile musculare si pierderea gustului si/sau mirosului. Acum, oamenii de stiinta se pare ca au descoperit un nou simptom asociat infectarii cu SARS-COV-2, care ar trebui sa ne atraga atentia inca de la inceput: senzatia de nas uscat sau uscaciunea nazala.

Potrivit celui mai recent studiu realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Barcelona, simptome precum uscaciunea nazala pot fi un precursor pentru persoanele infectate cu noul coronavirus care isi pierd capacitatea de gust si miros. Acest simptom cheie ar putea facilita diagnosticul precoce al COVID-19 si eforturile initiale de distantare sociala, explica oamenii de stiinta.

Studiul a fost realizat pe un grup de 35 de pacienti cu coronavirus. Dintre acestia, 68% au raportat cel putin un simptom nazal dupa infectare, iar 52% au acuzat „o durere nazala puternica”. Aceste simptome s-au manifestat alaturi de alte semne comune ale bolii, precum pierderea mirosului si lipsa gustului, iar durata acestora a fost, in medie, de 12 zile.

In paralel, un alt studiu realizat de Northwestern Medicine, spune ca 82% dintre pacientii cu COVID-19, care prezinta simptome suficient de severe pentru a fi spitalizati, acuzau, de asemenea, o serie de simptome neurologice, la un moment dat in timpul bolii, precum pierderea memoriei, confuzie si incapacitatea de a se concentra pentru o perioada mai lunga de timp.

COVID-19 afecteaza persoanele in moduri diferite: unele trec prin boala fara sa aiba niciun simptom sau o simptomatologie usoara, in timp ce alte persoane resimt din plin efectele acestui virus. Insa majoritatea persoanelor infectate dezvolta o forma usoara sau moderata a bolii si se recupereaza fara spitalizare. Este foarte important ca in cazul in care prezinti simptome asociate noului coronavirus, sa consulti imediat medicul si sa te autoizolezi.

Surse:

https://bgr.com/2020/11/29/coronavirus-symptoms-nasal-issues-loss-taste-and-smell
https://www.news-medical.net/news/20201123/Nasal-dryness-could-be-an-early-warning-sign-of-COVID-19.aspx
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.11.18.20233874v1

Vaccinul impotriva noului coronavirus se va face sezonier, spune Ministrul Sanatatii

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, afirma ca vaccinul impotriva noului coronavirus se va face sezonier, asemenea vaccinului antigripal. Acesta a precizat ca se va administra si o adoua doza cu rapel la 28 de zile de la prima.

Se face cu rapel la 28 de zile (vaccinul impotriva noului coronavirus - n.r.). La fel, sezonier, ca si vaccinul antigripal. Speram ca, odata cu vaccinarea, sa putem vedea in vara o scadere a numarului de cazuri si sa putem avea acea perioada libera. La fel ca si in sezonul gripal, atunci se va face si vaccinul anti-COVID”, a explicat Nelu Tataru.

Primii care vor avea acces la vaccinare vor fi persoanele vulnerabile si personalul medical.

Pana acum, trei mari companii farmaceutice au anuntat succesul vaccinurilor anti-COVID: Pfizer si BioNTech care au anuntat luna trecuta ca vaccinul lor experimental impotriva COVID-19 are o eficienta de peste 90%, Moderna cu un vaccin care ar oferi protectie de 94,5% impotriva noului coronavirus si AstraZeneca & Oxford al caror vaccin a aratat o eficienta de 70%, la studiile clinice pe scara larga.

Surse:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ministrul-sanatatii-vaccinul-impotriva-noului-coronavirus-se-va-face-sezonier-1409240
https://adevarul.ro/news/societate/ministrul-sanatatii-nelu-tataru-declarat-vaccinul-noului-coronavirus-sezonier-1_5fc38b9b5163ec42715ba553/index.html

4.916 de cazuri de COVID-19 in Romania. Un nou record de pacienti la terapie intensiva!

Romania inregistreaza o crestere usoara a numarului de cazuri de coronavirus, fata de zilele precendente. Daca pe data de 1 decembrie au fost raportate 4.272 cazuri, iar pe 30 noiembrie 3.826, in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 4.916 de cazuri de COVID-19, in urma a doar 15.701 de teste. Acest lucru inseamna o rata de pozitivare de peste 30%.

Bilantul a ajuns la 484.550, conform ultimelor date transmise de Grupul de Comunicare Strategica. in ultima zi au decedat alte 135 de persoane, in timp ce la terapie intensiva sunt internati 1.260 de pacienti, cei mai multi de pana acum.

Capitala continua sa inregistreze cel mai mare numar de imbolnaviri, respectiv 707 cazuri noi de COVID-19, mai putine totusi fata de ziua anterioara, cand au fost raportate 808 imbolnaviri. Urmeaza judetul Constanta, cu 439 de cazuri noi, fata de 312 cu o zi in urma. O crestere a cazurilor zilnice de COVID-19 fata de zilele precedente se observa si in judetele Galati, Cluj si Iasi.

Potrivit raportului saptamanal al INSP, o treime din cazurile noi de COVID-19 inregistrate in saptamana 23-29 noiembrie au fost in Bucuresti si in judetele Constanta, Cluj, Iasi si Ilfov. 1 din 62 de cazuri a fost inregistrat in randul personalului medical.

Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 inregistrate in ultimele 24 de ore sunt:

• Bucuresti - 707 cazuri noi

• Constanta - 439 cazuri noi

• Galati - 365 cazuri noi

• Cluj - 270 cazuri noi

• Iasi - 241 cazuri noi

Cea mai mare rata de infectare cu noul coronavirus a fost raportata in judetul Ilfov, respectiv 10,35 cazuri la mia de locuitori. Urmeaza Constanta, Bucuresti si Cluj, unde rata de infectare trece de 7.

Judetele cu rata de infectare de peste 6 la mia de locuitori sunt:

• Ilfov - 10,35 cazuri la mia de locuitori

• Constanta - 7,49 cazuri la mia de locuitori

• Bucuresti - 7,40 cazuri la mia de locuitori

• Cluj - 7,08 cazuri la mia de locuitori

• Sibiu - 6,81 cazuri la mia de locuitori

• Brasov - 6,71 cazuri la mia de locuitori

• Arges - 6,01 cazuri la mia de locuitori

In ultimele 24 de ore au fost raportate 135 de decese (84 barbati si 51 femei), mai putine fata de ziua anterioara, cand au fost 199 decese. Pacientii erau internati in spitale din Alba, Arges, Arad, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 30-39 de ani, 3 decese la categoria de varsta 40-49 de ani, 9 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 31 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 41 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 49 decese la categoria de peste 80 de ani.

123 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 7 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 5 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Raportul INSP arata ca, in saptamana 23-29 noiembrie, 83,8% din totalul deceselor au fost la persoane de peste 60 de ani si ca 95,2% din persoanele decedate aveau cel putin o comorbiditate asociata.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.529. Dintre acestea, 1.260 sunt internate la ATI, fiind cel mai mare numar de pana acum.

De la debutul pandemiei, 371.231 de pacienti au fost declarati vindecati.


Citeste si despre:

Vitamina C - de ajutor impotriva COVID-19 sau poate face mai mult rau? Angina pectorala – poate fi prevenita sau doar tratata? Aspecte importante despre operatia de hernie de disc Sciatica Cefaleea Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Dieta pentru menopauza Tratamente si remedii alternative pentru migrene Gura uscata sau xerostomia Sindromul de ochi uscat Sindromul ochiului uscat si iritatia ochiului
Cere sfatul medicului ×