Recomandarile Ministerului Sanatatii privind canicula

Publicat: 18 Iunie 2013 | Actualizat: 18 Iunie 2013

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Ministerul Sanatatii a solicitat, astazi, directiilor de sanatate publica si serviciilor de urgenta prespitalicesti activarea planurilor de masuri pentru zilele caniculare, astfel incat riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din aceasta perioada sa poata fi reduse.

De asemenea, MS a cerut serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora, acolo unde numarul solicitarilor este in crestere.

Directiile de sanatate publica trebuie sa colaboreze cu autoritatile locale pentru amenajarea punctelor de asistenta a populatiei in caz de nevoie. Pentru acest demers, in cadrul primariilor, a farmaciilor, in dispensare, scoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate si marcate spatii cu aer conditionat unde se poate distribui apa populatiei.

De asemenea, directiile de sanatate publica trebuie sa verifice conditiile de asigurare a asistentei medicale in unitatile sanitare – asigurarea stocurilor de medicamente de urgenta, in special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de canicula, functionalitatea generatoarelor de rezerva, asigurarea rezervelor de apa proprii ale unitatilor sanitare

Se vor verifica conditiile igienico –sanitare, de cazare si alimentatie, din taberele scolare, precum si respectarea conditiilor igienico-sanitare din unitatile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea si comercializarea produselor alimentare) si verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate in aceste unitati.

In ceea ce priveste populatia,Ministerul Sanatatii recomanda sa fie urmate sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18.

In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide(intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete(pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata:palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise

Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita;

Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate.

Sursa: www.ms.ro


Email

6 suplimente de ajutor pentru organism6 suplimente de ajutor pentru organism

Citeste si despre:

Recomandari OMS cu privire la efectele daunatoare ale ecranelor si ale sedentarismului la copii

Programele nationale de sanatate

Infiintarea, organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar

Conferinta Nationala a Pacientilor - Perspective asupra sistemului de sanatate din Romania

Organizarea si functionarea Centrului National de Sanatate Mintala

Beneficii pentru sanatatea pielii, parului si a unghiilor prin formule inovatoare

Cum sa fii mai productiv cand lucrezi de acasa

Protectia cailor urinare prin gemoterapie

Acordarea gratuita de lapte praf copiilor cu varste intre 0-12 luni

Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin

Procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie

Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008

Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie