Peste 4 milioane de romani au risc crescut de cancer pulmonar

Actualizat: 08 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prin campania Respira Sanatate, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atentia asupra riscului de cancer pulmonar. Boala provoaca cele mai multe decese in randul barbatilor si este a treia afectiune necrutatoare in randul femeilor1.

In randul barbatilor, prima cauza de deces o reprezinta cancerul pulmonar (6.950 decese). Urmatoarele cauze de deces sunt cancerele colorectal (3.070), gastric (2.210), de prostata (1.875), pancreatic (1.515), hepatic (1.175), alte neoplasme (1.025), cancerul vezical (915), oral (830) si cerebral (715). Pentru femeile din Romania, principalele cauze de deces prin cancer au fost cancerul de san (2.805 decese), colorectal (2.120), pulmonar (1.845), de col uterin (1.700), pancreatic (1.150), ovarian (1.015), alte neoplasme (955), cancerul gastric (940), cel hepatic (900) si cerebral (615) 1.


Romanii fumeaza zilnic peste 5 milioane de pachete de tigari, iar aproximativ 85% dintre pacientii cu cancer pulmonar sunt fumatori, potrivit Societatii Romane de Pneumologie.

Peste 10.000 de romani bolnavi de cancer pulmonar pierd in fiecare an lupta pentru viata2: 10.332 de decese anual, 4.63% din numarul total de decese, locul 19 in topul mondial al mortalitatii - acestea sunt cifrele cancerului pulmonar de la noi din tara. Mortalitatea este ridicata din pricina diagnosticarii tardive, factorul de risc principal fiind fumatul. Potrivit unui studiu global privind consumul de tutun in randul adultilor, 4,85 milioane de romani fumeaza in mod curent2.

Ingrijorator este faptul ca in tara noastra, numarul persoanelor cu varste intre 15 si 39 de ani, care fumeaza, a crescut cu 5% in anul 2014 comparativ cu 2011, desi la nivelul Uniunii Europene tendinta a fost de scadere a numarului de fumatori, potrivit Eurobarometrului "Atitudinile europenilor fata de tutun si tigari electronice". In acelasi studiu se mai arata faptul ca fata de anul 2011, prevalenta fumatului a scazut cu 3%, iar aceasta se va reflecta in indicatorii epidemologici ai unor boli precum astmul bronsic si afectiunile cardiace.

Statisticile europene mai subliniaza un fapt ingrijorator. in Romania, populatia cu venituri scazute, care are dificultati in a-si plati facturile, a inregistrat un numar mai mare de fumatori in anul 2014, fata de 2011, in timp ce in tarile europene, procentul fumatorilor in randul acestei categorii sociale a scazut3.

Exista necesitatea de a creste accesul la bronhoscopie pentru fiecare pacient cu suspiciune de cancer pulmonar. Riscul dezvoltarii cancerului pulmonar creste cu numarul de tigarete fumate zilnic. O lege de control a tabagismului este cea mai buna modalitate a acestei boli ucigatoare.”, a declarat, in cadrul conferintei de presa de lansare a campaniei Respira Sanatate 2015, prof. dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.


Cancerul pulmonar este o afectiune care vine cu semne putine si ne lasa putin timp la dispozitie atunci cand este diagnosticat tarziu, asa cum se intampla in tara noastra. Sunt patru lucruri simple pe care oricine vrea sa faca o schimbare le poate pune in practica imediat: sa renunte la fumat, sa aiba o dieta echilibrata, sa faca sport si sa se prezinte cu incredere la medic de indata ce are orice suspiciune ca ceva nu este in regula”, a adaugat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

In plus fata de anii trecuti, editia de anul acesta a campaniei Respira Sanatate aduce doua elemente noi pe site-ul www.invingemcancerul.ro:
1. cu ajutorul Calculatorului de risc, oricine poate afla care sunt factorii de risc si simptomele cancerului pulmonar
2. un link de descarcare a aplicatiei iCoach, ghidul tau antifumat. Daca te numeri printre cei care isi doresc sa renunte la fumat, intra chiar azi pe aplicatia iCoach, oferita gratuit in cadrul campaniei „Ex-fumatorii sunt de neoprit”, campanie initiata de catre Comisia Europeana.

Nu te poti considera un om liber daca esti dependent de ceva. Dar nu-ti dai seama de asta cand esti fumator. Atunci spui ca ai libertatea de a fuma si crezi ca nefumatorii isi impun sa nu fumeze si se simt privati de ceva. Ceea ce e fals. Noi nu ne impunem sa nu fumam. Noi nu avem nevoie sa o facem. Lasatul de fumat este ecologie.“ Afirmatiile apartin omului de radio, Marius Vintila, militant antifumat.

#respirasanatate: renunta la fumat, hraneste-te sanatos si fii activ!
O componenta importanta a campaniei #respirasanatate este parteneriatul cu Baneasa Trail Run, o competitie sportiva in aer liber, care va avea loc pe 13 decembrie 2015. in cadrul acestei competitii, peste 1.000 de persoane vor alerga in Padurea Baneasa pe distantele de 10,5 Km sau de 21 Km, sustinand campania.
O dieta bogata in fructe si legume poate scadea riscul dezvoltarii cancerului pulmonar. Anumite substante, incluzand antioxidanti cum ar fi vitamina A, vitamina E, beta-carotenul, reduc riscul de a face cancer pulmonar.
Studiile demonstreaza faptul ca orice activitate fizica protejeaza impotriva cancerului pulmonar.


Despre cancerul pulmonar
Mortalitatea este ridicata din cauza diagnosticarii tardive.
Este o boala silentioasa, diagnosticata in stadii avansate – doar 19% din populatie are acces la bronhoscopie Factorul de risc principal este fumatul.


Despre pacientii cu cancer pulmonar in Romania:
85% sunt fumatori cronici;
sunt mai ales barbati, dar boala se afla in crestere si in randul femeilor;
50% dintre pacienti au varste cuprinse intre 45 si 65 de ani;
Au o educatie medicala precara si de aceea solicita consultul medical in general in stadii avansate ale bolii;
sub 5% sunt descoperiti intamplator, la controale de rutina;
fara tratament, majoritatea pacientilor decedeaza in primul an de la diagnostic.

Daca aveti in mod repetat urmatoarele simptome, nu mai amanati controlul la medicul de specialitate:
tuse, sputa cu sange
dispnee (dificultate in a respira)
durere
pneumonii sau bronsite repetate
oboseala
lipsa poftei de mancare si scadere in greutate
raguseala
transpiratii ale fetei si gatului


Despre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC numara peste 50.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari. FABC este o federatie formata din 20 asociatii care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati: www.fabc.ro.

Despre Societatea Romana de Pneumologie
in ultimii 25 de ani, pneumologia romaneasca a continuat sa se dezvolte neincetat, astfel incat, in prezent, in cadrul Societatii Romane de Pneumologie, exista 7 sectiuni (tabacologie, pneumologie pediatrica, bronhologie, fiziopatologie respiratorie, tuberculoza, somnologie, cancer bronhopulmonar), precum si 3 grupuri de lucru (hipertensiune pulmonara, sarcoidoza, mucoviscidoza).


Despre aplicatia iCoach
Aplicatia iCoach este oferita gratuit in cadrul campaniei „Ex-fumatorii sunt de neoprit”, campanie initiata de catre Comisia Europeana. Din anul 2011, 23.733 de fumatori din Romania si-au creat cont pe iCoach, platfoma digitala de sanatate cu acces gratuit, care ajuta oamenii sa renunte la fumat. Din acest an, aplicatia iCoach are si o versiune imbunatatita. Unul din trei romani care au utilizat iCoach a renutat la fumat dupa trei luni cu ajutorul acestei platforme.

1.http://euro-health.ro/cancerul-in-romania-67-300-de-cazuri-noi-si-41-000-de-decese-pe-an-cancerele-pulmonar-colorectal-si-de-san-cele-mai-frecvente/
2. www.worldlifeexpectancy.com
3. Ministerul Sanatatii

Pentru mai multe detalii, accesati www.invingemcancerul.ro


Cere sfatul medicului ×