Pacientii care s-au vindecat de COVID-19 pot dona mai usor plasma. Care sunt noile proceduri

Actualizat: 11 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conditii mai simple pentru persoanele care s-au vindecat de noul coronavirus si vor sa doneze plasma! Ministerul Sanatatii a anuntat ca procedura de donare de plasma a fost simplificata, dupa ce in ultimele trei luni doar 490 de romani vindecati de COVID-19 au donat plasma pentru tratarea pacientilor infectati aflati in stare grava.

Potrivit ordinului semnat luni de catre ministrul sanatatii, Nelu Tataru, persoanele vindecate de COVID-19 care vor sa doneze plasma nu mai trebuie sa prezinte doua teste RT-PCR negative si nici nu se va mai aplica conditia ca acestia sa fi fost internati in prealabil in spital. Acestia trebuie doar sa dovedeasca istoricul de infectie si disparitia riscului de transmitere a bolii.

De asemenea, s-au modificat cerintele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19, dar si lista documentelor necesare, dupa ce mai multe persoane care au vrut sa doneze plasma s-au lovit de proceduri birocratice si protocoale complicate.

Care sunt cerintele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19

- semnarea consimtamantului informat pentru intrarea in procedura de selectie in vederea donarii de plasma prin plasmafereza si/sau sange total si pentru transmiterea codificata a datelor privind donarea in baza de date nationala si europeana;
- prezentarea documentelor care sa ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv incetarea riscului de transmitere a bolii;
- incadrarea in toate criteriile standard pentru donarea de sange total sau plasma, conform legislatiei nationale;
- intervalul intre doua donari de plasma succesive este de cel putin 14 zile.

Prin aceste modificari, Ministerul Sanatatii sustine ca se urmareste cresterea numarului persoanelor vindecate de COVID-19 care sa doneze plasma, in asa fel incat tot mai multi pacienti internati in stare critica la ATI sa primeasca un astfel de tratament.

Plasma se va administra doar pacientilor in stare critica, cu varsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimtamantului informat si care indeplinesc o serie de criterii specifice.

Chiar daca in Romania se recolteaza plasma de la pacientii vindecati de COVID-19 inca din 28 aprilie, deci de 3 luni si jumatate, doar 490 de romani vindecati au donat pana acum plasma, iar centrele de transfuzie sanguina au distribuit catre spitale 463 unitati de plasma de la donatori vindecati de coronavirus.

1.215 cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore! Ce judet a inregistrat o crestere brusca a numarului de infectari?


In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 1.215 cazuri noi de COVID-19, din 19.491 testari efectuate. 613 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Pana astazi, 11 august, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 63.762 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 30.585 pacienti au fost declarati vindecati si 6.756 de pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare.

Bucuresti ramane in topul imbolnavirilor zilnice, cu cazuri noi, iar o crestere brusca a numarului de cazuri de COVID-19 a inregistrat-o judetul Vaslui. Aici, in ultimele 24 de ore, au fost raportate imbolnaviri, 11% din totalul de cazuri care a ajuns astazi la 999.

In utimele 24 de ore, in Romania, au fost raportate 35 de decese (21 barbati si 14 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita – Nasaud, Brasov, Buzau, Caras – Severin, Dambovita, Dolj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Salaj, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 de ani, 1 deces la categoria de varsta 40-49 ani, 4 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 5 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 13 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 11 decese la categoria de peste 80 de ani.

33 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, un pacien decedat nu a prezentat comorbiditati, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate pana in prezent comorbiditati.


Citeste si despre:

Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia? Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci? Ce este tulburarea afectiva sezoniera si care sunt miturile asociate? Copilul tau are COVID-19? Vezi acum care sunt simptomele! Ce ai de facut dupa ce te-ai vindecat de COVID-19 Probleme medicale care sunt greu de diagnosticat Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat Care sunt factorii ce determina infertilitatea? Care sunt semnele incipiente ale depresiei Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus? Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti?
Cere sfatul medicului ×