OMS despre decizia AstraZeneca de a amana testele finale pentru vaccinul anti-COVID: ”Este o trezire la realitate”

Publicat: 11 Septembrie 2020 | Actualizat: 11 Septembrie 2020

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Dupa ce compania AstraZeneca a anuntat ca amana testele finale pentru dezvoltarea unui vaccin impotriva noului coronavirus, OMS sustine ca acest lucru este ”o trezire la realitate, o reamintire ca dezvoltarea unui vaccin nu este intotdeauna un drum rapid si drept”.

AstraZeneca a anuntat saptamana aceasta ca suspenda testele clinice din faza a treia dupa ce unul dintre participanti a prezentat semne ale unei reactii adverse grave. Compania a tinut sa sublinieze ca aceasta amanare este o actiune de rutina atunci cand este cercetata o boala inexplicabila.

Vaccinul era dezvoltat in colaborare cu Universitatea Oxford si prezenta rezultate promitatoare la primele teste preliminare.

Cu toate acestea, AstraZeneca considera inca posibila obtinerea unui vaccin pana la finalul anului. Pascal Soriot, directorul general al companiei, a declarat in cadrul unei conferinte de presa online ca ”inca am putea avea un vaccin pana la sfarsitul anului, inceputul anului viitor”. Acesta a mai adaugat, insa, ca decizia de a relua studiile clinice nu revine grupului sau ci unui comitet de experti independenti.


Studiu preliminar: Noul coronavirus ar putea infecta creierul

Un studiu preliminar arata ca noul coronavirus ar fi capabil sa infecteze creierul. Durerile de cap, starea de confuzie, delirul - simptome experimentate de unii pacienti diagnosticati cu COVID-19, pot fi rezultatul unei infectari cu coronavirus la nivelul creierului, spune studiul citat de New York Times.

Virusul este capabil sa se multiplice in interiorul creierului, iar prezenta acestuia in organul gandirii priveaza de oxigen celulele vecine, spun rezultatele studiului condus de de specialista in imunologie Akiko Iwasaki de la Universitatea Yale din Statele Unite. Frecventa acestor cazuri nu este cunoscuta deocamdata.

Cercetatorii au decis sa abordeze aceasta problema in trei moduri:


- prin examinarea creierului unor pacienti care si-au pierdut viata din cauza COVID-19: Creierele a trei pacienti care au murit din cauza complicaiilor severe provocate de noul coronavirus prezentau grade diferite de prezena a virusului;
- prin infectarea mini-creierelor create in laborator (organoizi cerebrali): s-a descoperit ca virusul a fost capabil sa infecteze neuronii apoi sa ”copieze” modul de functionare a celulelor nervoase pentru a se multiplica. Celulele infectate au provocat moartea celulelor vecine, privandu-le de oxigen;
- prin infectarea soarecilor de laborator: rozatoarele infectate la nivelul creierului au pierdut din greutate si au murit rapid, un potenial semn de letalitate atunci cand virusul patrunde in creier.

Expertii sustin, insa, ca nu sunt surprinsi ipoteza ca SARS-COV-2 ar putea ataca creierul, insa au subliniat ca raman prudenti in declaratii pana cand cercetarea nu va fi evaluata de comunitatea stiintifica.

Surse:

https://www.cnbc.com/2020/09/10/who-calls-delay-in-astrazeneca-coronavirus-vaccine-trial-a-wake-up-call-.html
https://www.scmp.com/news/world/united-states-canada/article/3100959/headaches-and-delirium-coronavirus-can-invade-brain
https://www.nytimes.com/2020/09/09/health/coronavirus-brain.html


Email

De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Riscurile asociate cu testele screening pentru cancer

Teste genetice pentru determinarea legaturilor familiale

Testele cutanate pentru depistarea alergiilor

Testarea genetica pentru coreea Huntington

Ce este si cum se efectueaza testul HALO pentru sani?

Cum protejam ochii de lumina albastra a ecranelor

Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea!

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Ce este testul prenatal Panorama si cui ii este indicat

Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la aparitia cancerului de san

Totul despre ovulatie

Intrebari frecvente despre homeopatie

13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii