Ochelari, lentile de contact sau operatie cu laser – Ce sa alegem?

Actualizat: 15 Decembrie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vederea se corecteaza de mai bine de un mileniu. Totul a inceput cu ochelarii, care chiar si dupa mai bine de 1000 de ani de la inventare, raman cea mai folosita varianta la nivel global.

Pentru cei care au probleme de vedere, pe langa solutia clasica, astazi exista si alte doua alternative: lentilele de contact si operatiile cu laser.

Atat lentilele de contact cat si operatiile cu laser au reprezentat intotdeauna variante controversate. Chiar daca tehnologia a avansat de la an la an, exista in continuare numeroase persoane care nu se impaca bine cu alternativele ochelarilor.

Cu toate acestea, lentilele de contact pot fi mai usor acceptate de catre conservatori, intrucat testarea lor nu prezinta nici un fel de risc. in ceea ce priveste operatiile cu laser insa, exista foarte multe pareri si marturii care au convins masele sa se fereasca de aceasta procedura.

Despre operatia cu laser pentru ochi

Interventiile pentru corectarea tulburarilor de vedere au aparut acum 25 de ani. De atunci, au aparut mai multe tipuri: Lasik, Lasek, PRK, ALK si LTK. Cea mai uzuala este procedura Lasik, care elimina un strat din cornee in scopul a schimba proprietatile acesteia de refractare a luminii.

Pentru a fi eligibil pentru o astfel de operatie este necesar ca dioptriile ochilor pacientului sa nu se modifice. in acest sens, de regula se vor efectua doua teste ale dioptriilor inainte de a primi aprobarea specialistilor.

Riscurile operatiei Lasik

Conform unui studiu publicat de Centrul Medical Naval din San Diego in 2014, rezulta ca operatiile cu laser au dat un grad de satisfactie de peste 90%, insa acest lucru nu spune toata povestea. Dintre cei 292 de pacienti civil care au fost operati, 4% au avut simptome extrem de neplacute si 1% au avut mari probleme in efectuarea unor activitati ce implicau vederea – la 3 luni dupa operatie.

Insa un alt studiu efectuat pe un esantion mai mare, de aproximativ 800 de pacienti operati cu Lasik, releva faptul ca mai mult de jumatate dintre subiecti au avut parte de probleme persistente dupa 6 luni de la interventie.

Vederea distorsionata, sindromul ochiului uscat, fotofobia sau vederea dubla sunt cele mai cunoscute efecte secundare care pot aparea in anumite cazuri dupa efectuarea unei astfel de operatii. Desi anumite studii arata ca gradul de risc s-a micsorat intr-o oarecare masura in ultimul deceniu, acesta este inca destul de departe perfectiune.

Care este cea mai sigura varianta?

Daca veti intreba specialistii in optica medicala referitor la varianta ideala, veti observa ca si parerile acestora sunt impartite. Totusi, nimeni nu poate spune ceva contra ochelarilor, deoarece purtarea unei perechi corespunzatoare nu poate afecta in nici un fel purtatorul, spre deosebire de celelalte metode. In plus, operatiile cu laser au pretul de pornire variind undeva in jurul sumei de 1.000 Euro.

Persoanele care sufera de Miopie, Hipermetropie, Astigmatism si Presbitism iti pot corecta vederea cu ajutorul ochelarilor, fapt pentru care ochelarii raman in continuare ca fiind cea mai sigura varianta in domeniul opticii medicale.


Citeste si despre:

Cand este nevoie de ochelari de citit? Cum sa va alegeti corect ochelarii de soare Consecintele nepurtarii ochelarilor Ghid util de alegere a ochelarilor de soare Ochelarii de protectie pentru calculator Primii ochelari 3D bazati pe vedere creati doar pentru tine Ochelarii de vedere - cand si cum ne dam seama ca avem nevoie de ei Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Studiul clinic de monitorizare a lentilelor de ochelari MiYOSMART de la HOYA Vision Care, desfasurat pe o perioada de sase ani, va fi prezentat la ARVO 2022 Ochelarii de soare – un accesoriu care poate da dependenta si sa-ti afecteze vederea Lentilele de contact - alternativa pentru ochelari Corectie sau doar stagnare in problemele de vedere cu ajutorul ochelarilor Lentile de ochelari pentru calculator si pentru lectura Cum iti dai seama ca ai nevoie de ochelari? Tulburari ale vederii de departe (Miopia)
Cere sfatul medicului ×