Medicina dentara se aliniaza la standardele europene

Actualizat: 21 Februarie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Societatea Romana de Ergonomie Dentara (SRED) a lansat, impreuna cu institutii de invatamant medical din Bucuresti, Constanta, Iasi si Timisoara, Proiectul „Ergonomie, preventie, management performant in medicina dentara prin aliniere la standarde europene”, care este cofinantat din Fondul Social European – „Investeste in oameni”. Proiectul, care se va derula pe perioada a trei ani, urmareste, asa cum declara dl. dr. Cristian Comes, presedintele SRED, „alinierea practicilor din Romania, conform normelor Uniunii Europene adoptate la nivel national, care implica echipa dentara (medic stomatolog, asistent, tehnician dentar) si tin de asigurarea sanatatii si securitatii la locul de munca prin utilizarea de tehnologii moderne de informatica medicala, prin crearea unor programe coerente si eficiente de formare profesionala. O consecinta importanta va fi si conformitatea actului medical, apreciata prin indici ai societatilor de asigurare europene, ceea ce va permite libera circulatie a pacientilor romani cu asigurare in spatiul Uniunii Europene”.

„Ergonomia dentara s-a dezvoltat odata cu diversificarea instrumentelor si echipamentelor dentare in acelasi timp cu cresterea gradului de complexitate al tehnicilor curente de lucru si a posibilitatilor de evaluare, ceea ce conduce la eficientizarea activitatii, imbunatatirea calitatii vietii si prevenirea factorilor ocupationali, atat in beneficiul echipei dentare cat si a pacientului. Ea stabileste reguli si standarde care trebuiesc asimilate, aplicate si individualizate de fiecare medic stomalog, care sunt valabile pentru toate specialitatile dentare, bineinteles cu particularitati pentru fiecare in parte”, a precizat presedintele SRED.

In cadrul Proiectului au fost identificate trei faze de actiune:
a) un proces de cercetare, pentru a identifica statusul curent al modalitatilor de lucru in medicina dentara din punct de vedere ergonomic si managerial, tinand cont de prevenirea transmiterii infectiilor in cadrul fluxurilor de lucru precum si compararea nivelului practicii actuale la nivel national cu modalitatile curente de lucru in tarile europene. Pe baza acestor studii, expertii vor crea metodologii de formare si perfectionare a personalului medical dentar;
b) formarea unei echipe de 100 de formatori nationali in domeniile de interes ale proiectului, o platforma e-learning adresat grupului tinta si 5 centre experimentale de training adresate perfectionarii profesionale a categoriilor de specialisti din domeniul medical dentar cuprins in grupul tinta;
c) programe de training adresate personalului medical dentar cuprins in grupul tinta al proiectului.

Proiectul „Ergonomie, preventie, management performant in medicina dentara prin aliniere la standarde europene” (POSDRU/81/3.2/S/55651), care are o valoare de 17.510.762 lei, este cofinantat din Fondul Social European – „Investeste in oameni”, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, iar la el participa, pe langa SRED, Universitatea „Ovidius” Constanta, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” Iasi si Aleron Training SRL.

Societatea Romana de Ergonomie Dentara este o asociatie nonguvernamentala care isi propune promovarea cunoasterii criteriilor de organizare a muncii in domeniul medicinei dentare, design-ul ergonomic pe criterii uman-centrate, informare si cercetare. Directiile de cercetare sunt multiple: epidemiologia bolilor profesionale, explorarea mecanismelor fiziopatologice asociate acestora, dezvoltarea de criterii ergonomice care stau la baza realizarii aparaturii medicale, perfectionarea de politici de sanatate publica in vederea optimizarii actelor medicale dentare.


Citeste si despre:

Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008 Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului Metodologia pentru aplicarea OG nr. 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului Rezectia apicala – metoda chirurgicala in terapia conservatoare endodontica Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Secretele unui zambet sanatos De ce platim mai mult pe tratamentele dentare? Aparate auditive moderne si tehnologie de ultima generatie Prevenirea si tratarea problemelor de sensibilitate dentara PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Contract cadru 2009 Catalogul national de programe de studii complementare Ordin pentru aprobarea continutului minim al trusei sanitare auto Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Care sunt serviciile medicale de care beneficiez? Prevenirea riscului de imbolnavire in stomatologie
Cere sfatul medicului ×