In premiera in Romania, implant cohlear bilateral realizat celui mai mic copil

Actualizat: 20 Octombrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tirgu Mures – Clinica ORL Tirgu Mures, o echipa de medici a realizat cu succes, implantarea cohleara bilaterala celui mai mic copil din Romania (un sugar de 10 luni).

Echipa de medici a fost condusa de Sef lucrari Dr. Adriana Neagos – medic primar ORL, Prof. Laszlo Rovo – profesor invitat de la Clinica ORL Szeged (Ungaria) si membrii echipei Clinicii ORL Tirgu Mures.

Bebelusul s-a nascut cu hipoacuzie neurosenzoriala bilaterala profunda, avand un frate mai mare care a suferit deja doua interventii de implantare cohleara. In ceea ce priveste realizarea acestei interventii, Dr. Adriana Neagos, medicul care a condus echipa de implantare, a precizat ca: “Centrul de implant cohlear din Tirgu Mures a realizat primul implant cohlear bilateral, la un copil de 10 luni, care este si cel mai mic copil din tara ce a fost supus unei astfel de proceduri. Este o interventie in premiera pentru Centrul de implant cohlear din Tirgu Mures”.

In multe tari implantarea copilului sub un an a devenit o procedura standard, deoarece recuperarea copilului si invatarea procesului de auz si de vorbit devine un lucru cat se poate de normal, nervul auditiv fiind stimulat de timpuriu.

In acest sens, Dr. Adriana Neagos a specificat faptul ca: „Implantarea timpurie ajuta mult la integrarea in societate si educatia normala la gradinita, scoala si facultate, copilul surd avand sanse egale cu copiii fara probleme de auz. Partea interna a implantului utilizat este ultimul tip aparut pe piata mondiala, fiind cel mai subtire din lume, cu doar 3,9 mm grosime. Acest lucru ne avantajeaza mult la un copil asa de mic, osul craniului sugarului fiind inca foarte subtire.”

In legatura cu imbunatatirea situatiei copiilor hipoacuzici si integrarea lor, Dr. Adriana Neagos a adaugat faptul ca: „Pentru efectuarea unor astfel de interventii este nevoie de o finantare mai buna a Programului National de Tratament al surditatilor prin proteze implantabile. Screening-ul este foarte important, dar la fel de importanta este si finantarea programului in sine pentru a putea implanta cat mai multi copii cu asemenea handicap.”
Cum functioneaza implantul cohlear?

Un implant cohlear este un dispozitiv medical care inlocuieste functia urechii interne afectate. Spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear lucreaza in locul partii afectate a urechii interne (cohlee) pentru a oferi semnale sonore catre creier.

Hipoacuzia neuro-senzoriala bilaterala severa sau profunda este termenul medical pentru ceea ce este cunoscut drept surditate.

Daca nervul auditiv este functional, dar drumul spre nerv este oprit printr-o disfunctionalitate a urechii interne, atunci implantul cohlear va poate ajuta sa auziti. Iata cum:

1. Un procesor de sunet, purtat retroauricular sau pe corp, capteaza sunetele si le transforma in cod digital. Procesorul de sunet are o baterie care alimenteaza intregul sistem.
2. Procesorul de sunet transmite sunetul codat digital prin emitator la implant.
3. Implantul converteste sunetul codat digital in impulsuri electrice si le trimite prin filamentul electrodului, care este pozitionat in cohlee (urechea interna).
4. Electrozii implantului stimuleaza nervul auditiv al cohleei, care trimite impulsurile la creier, unde sunt interpretate drept sunet.


Unde se poate realiza un implant cohlear?
Centrele in care se pot efectua interventii de implant cohlear din Romania sunt urmatoarele:
Bucuresti:
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „M. S. Curie"
Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL „Prof. Dr. D. Hociota"
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu"
Cluj-Napoca:
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj
Iasi:
Spitalul Clinic de Recuperare Iasi
Timisoara:
Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara
Tirgu Mures:
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta


Citeste si despre:

In urma preluarii activitatii de cardiologie a Spitalului Monza, Grupul ARES devine MONZA ARES, cea mai extinsa retea privata de servicii integrate de cardiologie din Romania Romanii stiu mai multe despre boala reumatica decat europenii Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Decodifica acum ingredientele produselor de ingrijire a pielii Pacientii bolnavi de cancer pot beneficia de radioterapie la privat decontata de Casa de Asigurari de Sanatate Bolnavii cu insuficienta cardiaca sunt mai fragili in fata infectiei cu coronavirus. Consultatii online gratuite oferite de ARES Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Dr. Alina Oprescu, cardiolog pediatru: Sindromul inflamator multisistemic (PIMS) poate aparea la copii si la 2-3 luni dupa infectia cu COVID-19 Tratamentul minim invaziv al ocluziilor coronariene cronice totale, disponibil la centrele ARES din tara Dr. Horia Rosianu, aritmolog: Tulburarile de ritm ventriculare, o complicatie la distanta a infarctului miocardic Coronarografia – ce este, cum se efectueaza si cine are nevoie de aceasta procedura de diagnostic? Care sunt tipurile de ecografie cardiaca si cand este nevoie de fiecare? Preventie pentru infarctul miocardic acut. In luna august, la ARES pacientii beneficiaza gratuit de diagnosticul minim invaziv al arterelor inimii, in baza biletului de trimitere
Cere sfatul medicului ×