Diabetul dubleaza riscul de deces in cazul infectarii cu COVID-19. Studiu

Actualizat: 13 Noiembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un studiu recent publicat in revista Lancet, citat de Agerpres, sustine ca pacientii cu diabet prezinta un risc dublu de deces in cazul infectarii cu noul coronavirus.

Persoanele cu un diabet slab controlat, comorbiditati sau ambele sunt, in mod special, vulnerabile la COVID-19, au afirmat medici si oameni de stiinta din mai multe tari, printre care Australia, China, Africa de Sud si Statele Unite. Cercetatorii au descris ca "uluitoare povara globala a diabetului".

Aproximativ 1,3 milioane de persoane au murit in urma infectarii cu COVID-19, potrivit cifrelor oficiale adunate de Universitatea Johns Hopkins.

Surse:

https://www.scmp.com/news/world/united-states-canada/article/3109688/diabetes-doubles-risk-dying-coronavirus-study-finds
https://www.agerpres.ro/mondorama/2020/11/13/diabetul-dubleaza-riscul-de-deces-in-cazul-infectarii-cu-covid-19-studiu--608728

Vaccinul poate pune capat pandemiei de coronavirus, anunta directorul BioNTech


La inceputul saptamanii, compania Pfizer anunta ca vaccinul sau experimental, dezvoltat in parteneriat cu BioNTech, are o eficienta de peste 90% impotriva noului coronavirus.

Uur Sahin, directorul executiv al BioNTech, a declarat in urma cu putin timp ca vaccinul pe care il dezvolta poate pune capat pandemiei de coronavirus, care continua sa faca victime la nivel mondial. „Daca intrebarea este daca putem opri aceasta pandemie cu acest vaccin, atunci raspunsul meu este: da. Cred ca si doar protectia fata de infectiile simptomatice va avea un efecet dramatic”, a declarat Uur Sahin, directorul executiv al BioNTech.

BioNTech si Pfizer sunt primele companii farmaceutice care prezinta date de succes dupa testarea pe scara larga a unui vaccin anti-COVID. sahin spune ca pana sa primeasca rezultatele studiilor de luni, nu era sigur daca vaccinul va declansa o reactie suficient de puternica din partea sistemului imunitar.

„Vaccinul impiedica Covid-19 sa aiba acces la celulele noastre. Dar chiar daca virusul reuseste sa gaseasca o cale de intrare, atunci celulele T il loveste peste cap si il elimina. Am antrenat foarte bine sistemul imunitar pentru a perfectiona aceste doua miscari defensive. Acum stim ca virusul nu se poate apara impotriva acestor mecanisme”, a mai spus specialistul directorul companiei BioNTech.

Uur Sahin spera ca cei care au primit vaccinul in doua doze, la o distanta de trei saptamani, sa fie imuni la SARS-COV-2 cel putin un an.

Uniunea Europeana a rezervat deja 200 de milioane de doze de vaccin produs de Pfizer si BioNTech.

Surse:

https://www.theguardian.com/world/2020/nov/12/scientist-behind-biontech-pfizer-coronavirus-vaccine-says-it-can-end-pandemic
https://www.bbc.com/news/world-europe-54886883

Aproape 9.500 de cazuri de COVID-19. Rata de infectare in Bucuresti trece din nou de 5

Alte 9.489 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate in Romania in ultimele 24 de ore, din 37.136 de teste efectuate la cerere sau in baza definitiei de caz. Bilantul COVID-19 ajungand la 343.725, potrivit datelor transmise vineri de Grupul de Comunicare Strategica. 231.808 pacienti au fost declarati vindecati de la debutul pandemiei in Romania.

Rata de infectare cu noul coronavirus trece din nou de 5 in Bucuresti. Incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile la mia de locuitori este in Capitala de 5,07. Vrancea ramane singurul judet „verde” - 1,42.

In ultimele 24 de ore au fost raportate, de asemenea, 174 decese (100 barbati si 74 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arges, Arad, Bucuresti, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Braila, Botosani, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Galati, Harghita, Ilfov, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Maramures, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Salaj, Suceava, Timis, Teleorman, Vrancea si Vaslui.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 20 – 29 de ani, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 de ani, 5 decese la categoria de varsta 40-49 de ani, 18 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 39 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 66 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 44 decese la categoria de peste 80 de ani.

168 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 6 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.892. Dintre acestea, 1.149 sunt internate la ATI.

Mai multe detalii AICI


Citeste si despre:

Diabetul zaharat si riscul de cancer Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2 Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral? Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer Posibila legatura dintre autism si greutatea mica la nastere Bolnavii cu insuficienta cardiaca sunt mai fragili in fata infectiei cu coronavirus. Consultatii online gratuite oferite de ARES Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate? Cat de periculosi sunt cartofii prajiti? Aparat RMN cu soft cardiac unic in Botosani si Bucovina, la Spitalul Judetean Botosani Analize utile in diagnosticarea cancerului si metode de preventie Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace
Cere sfatul medicului ×