Compania Moderna anunta succesul vaccinului lor! Are o eficienta de 94.5%

Actualizat: 17 Noiembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La o saptamana dupa ce Pfizer si BioNTech au anuntat ca vaccinul lor experimental impotriva COVID-19 are o eficienta de peste 90% vine o noua veste buna. Un nou vaccin anti-COVID, produs de compania americana Moderna, ar oferi o protectie de 94.5%, conform datelor preliminare.

Moderna face deja demersurile pentru a obtine aprobarea utilizarii vaccinului in saptamanile urmatoare.

Testarea vaccinului a fost realizata pe un esantion de 30.000 de oameni din Statele Unite, jumatate primind doua doze de vaccin la patru saptamani distanta, in timp ce restul a primit o injectie de tip placebo. Analiza s-a bazat pe primele 95 de cazuri care au prezentat simptome de coronavirus. Dintre cei 95 de pacienti, doar cinci primisera vaccinul, timp ce restul fusesera injectati cu o substanta placebo. Au fost doar 11 cazuri grave de COVID-19, insa niciunul dintre acestea nu au fost la persoane care primisera vaccinul.

Ce nu stim inca este cat dureaza imunitatea in fata virusului, dupa administrarea vaccinului. Participantii la testare urmeaza asa fie monitorizati in continuare pentru a afla un raspuns. De asemenea, inca nu exista date referitoare la eficienta vaccinului in randul persoanelor in varsta - categoria cea mai vulnerabila. Tal Zaks, directorul companiei Moderna, sustine insa ca datele de pana acum nu ar sugera ca vaccinul isi pierde din potenta odata cu varsta pacientilor.

In ceea ce priveste distributia, vaccinul dezvoltat de Moderna ar putea fi mai usor de distribuit decat cel de la Pfizer, spun specialistii. Poate fi depozitat si ramane stabil la o temperatura de -20 de grade pe o perioada de sase luni, in timp ce vaccinul Pfizer trebuie mentinut la o tempreratura de -75 grade Celsius.

Comisia Europeana a incheiat deja un contract cu companiile farmaceutice Pfizer si BioNTech pentru achizitia a 300 de milioane de doze de vaccin.

Surse:
https://www.medscape.com/viewarticle/941023?src=rss
https://edition.cnn.com/2020/11/16/health/moderna-vaccine-results-coronavirus/index.html
https://www.modernatx.com/cove-study

Anticorpii impotriva noului coronavirus rezista pana la 7 luni dupa infectare. STUDIU

Anticorpii impotriva noului coronavirus pot fi detectati pana la sapte luni dupa infectare, la 90% dintre pacienti, arata cel mai recent studiu realizat de Institutul Joao Lobo Antunes de Medicina Moleculara (IMM) din Portugalia. Mai mult decat atat, rezultatele cercetarii indica faptul ca nivelurile de anticorpi nu sunt determinate de varsta persoanei infectate, ci de gravitatea bolii.

Studiul a fost demarat in martie 2020, la debutul pandemiei in Portugalia, cand cercetatorii au creat un test serologic sensibil, specific si versatil pentru COVID-19, si s-a desfasurat pe o perioada de sase luni.

Cercetatorii portughezi au colaborat cu medicii din Spitalul Central Lisboa Norte si au monitorizat nivelurile de anticorpi la 300 de pacienti si profesionisti din domeniul sanitar si la 200 de voluntari depistati pozitiv cu COVID-19.

Marc Veldhoen, conducatorul proiectului, sustine ca in faza initiala de raspuns, rezultatele studiului au aratat ca, in medie, barbatii produc mai multi anticorpi decat femeile, dar ca nivelurile se echilibreaza in timpul fazei rezolutive si sunt similare la ambele sexe in lunile ulterioare infectiei cu noul coronavirus.

De asemenea, Veldhoen a confirmat „o activitate robusta pana la cea de-a saptea luna dupa infectare la o mare parte din indivizii testati anterior”, acesta colaborand cu Institutul portughez pentru sange si transplant (IPST). El a mai adaugat ca lunile urmatoare vor fi esentiale pentru evaluarea raspunsului imunitar sau posbilitatii de reinfectare.

Aceste rezultate vin dupa ce mai multe studii au aratat ca au fost detectati anticorpi COVID-19 in sange si saliva la trei luni de la dubutul simptomelor asociate bolii.

Surse:
https://medicalnewsbulletin.com/coronavirus-antibodies/
https://medicalxpress.com/news/2020-10-sars-cov-antibodies-months-covid-onset.html
https://www.linksmedicus.com/news/sars-cov-2-antibodies-detectable-seven-months-post-covid-19-onset/

8.262 cazuri noi de coronavirus in Romania!

Alte 8.262 de cazuri de coronavirus au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, din 31.082 teste efectuate. Bilantul a ajuns la 373.474, potrivit datelor furnizate marti de Grupul de Comunicare Strategica. In ultima zi au decedat 186 de persoane, mai multe decat in ziua precedenta, cand au fost raportate 149 de decese, in timp ce la terapie intensiva sunt internati 1.174 de pacienti.

Cele mai multe cazuri au fost raportate, si de aceasta data, in Bucuresti, respectiv 1.003 noi imbolnaviri, in usoara crestere fata de ziua precedenta.

Topul judetelor cu cele mai multe noi imbolnaviri este deschis de Cluj, cu 606 cazuri noi, Constanta - 422 si Iasi - 335. In total, cinci judete au raportat in ultima zi peste 300 de noi cazuri de coronavirus.

Judetul Sibiu este primul din Romania in care rata de infectare a ajuns la 10.19 cazuri la mia de locuitori, in ultimele 14 zile.

Judetele in care rata de infectare la mia de locuitori a depasit 7 in ultimele 14 zile sunt:
• Sibiu 10,19
• Ilfov 9,84
• Cluj 8,50
• Timis 7,34
• Brasov 7,14

In ultimele 24 de ore au fost raportate 186 de decese (110 barbati si 76 femei), mai multe fata de ziua precedenta, cand s-au inregistrat 149 morti. Pacientii erau internati in spitalele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 de ani, 5 decese la categoria de varsta 40-49 de ani, 15 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 45 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 69 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 51 decese la categoria de peste 80 de ani. 182 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 4 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati.

De la debutul pandemiei, 253.244 de pacienti au fost declarati vindecati.


Citeste si despre:

Reflexoterapia – beneficii si contraindicatii Cand devin alunitele periculoase? Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si de ce nu trebuie sa ne ingrijoram? Vaccinul pentru cancerul de piele ar putea deveni realitate Vaccinul HPV - tot ce trebuie sa stii Vaccinarea antigripala la copii Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Vaccinarea este ca educatia, adica indispensabila Durerea asociata cancerului Sanatatea emotionala si gestionarea emotiilor 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii Probleme ale cavitatii bucale Alegerea sexului – Fertilizarea in vitro
Cere sfatul medicului ×